Βουλή: «Όχι» στην άρση ασυλίας του Γιάννη Δελή – Οι λεπτές ισορροπίες και οι αντιφάσεις των κομμάτων

Μια μεγάλη – και παραδόξως ειλικρινή – συζήτηση για το βουλευτικό ακαταδίωκτο και τις προϋποθέσεις δίωξης των μελών τής εκάστοτε κυβέρνησης, τα οποία δεν εμφανίζονται πλέον στο δημόσιο διάλογο ως εγγυήσεις λειτουργίας των θεσμών αλλά ως προκλητικά προνόμια του πολιτικού συστήματος, άνοιξε στη Βουλή, με αφορμή την ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Γιάννη Δελή από το ΚΚΕ.
Και αυτό, γιατί η φύση της έγκλησης την οποία αντιμετώπισε ο κ. Δελής δεν αφορούσε κάποια προσωπική του διένεξη αλλά την πολιτική του δράση, στο πλαίσιο κινητοποίησης του ΚΚΕ, στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, για το δυστύχημα των Τεμπών, τέσσερις μόλις μέρες μετά τον τραγικό χαμό 57 ανθρώπων. Το γεγονός αυτό, ανάγκασε τα κόμματα να λειτουργήσουν με το… ένστικτο της αυτοσυντήρησης και να αναγνωρίσουν πως υπάρχουν όντως περιπτώσεις που η βουλευτική ασυλία οφείλει να προστατεύται.
Έτσι, στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, μόλις 15 βουλευτές και μία μόνο κοινοβουλευτική ομάδα (Νίκη) υπερψήφισαν την άρση της ασυλίας, με την συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος (271 βουλευτές και 8 κοινοβουλευτικές ομάδες) να καταψηφίζουν.
Αλλαγή πλεύσης από την… Πλεύση
Στην συζήτηση, μάλιστα, κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας αποφάσισαν να αλλάξουν την ψήφο τους, με την κ. Κωνσταντοπούλου να δικαιολογεί τη θέση της, λέγοντας πως η εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας (Καραγεωργοπούλου) ψήφισε από θέση αρχής, χωρίς να μπει στις λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Άλλα κόμματα, βέβαια, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Νίκου Παππά, πήραν θέση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος για τη δίωξη των μελών της κυβέρνησης, εστιάζοντας στις εγγυήσεις που θα πρέπει να δοθούν, προκειμένου η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μην μπορεί μόνη της να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να ‘κλείνει’ υποθέσεις υπουργών της.
Η τελευταία αναφορά σχετίζεται με τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής στην πλειοψηφία να αποφασίζει αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή, πώς αυτή θα λειτουργήσει, αλλά και αν θα ασκηθεί τελικά δίωξη σε μέλος της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως η θέση που η Κουμουνδούρου έχει αναπτύξει δημοσίως είναι ότι θα πρέπει οι υποθέσεις διερεύνησης τυχόν υπουργικών ποινικών ευθυνών να παραπέμπονται απευθείας στην τακτική Δικαιοσύνη, κάτι που είχε κάνει – εν μέρει – ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των 10 πολιτικών προσώπων και τις σχέσεις τους με την Novartis.
Δελής: Συμβολική πολιτική δράση, με απόλυτο σεβασμό στο μνημείο του Λευκού Πύργου
«Ο λαός διαδηλώνει μαζικά για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και την αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε τέτοια εγκληματικά διστυχήματα, όπως τα Τέμπη», τόνισε ο Γιάννης Δελής και πρόσθεσε πως «η συμβολική αυτή πολιτική δράση υλοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στο μνημείο του Λευκού Πύργου, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του. Αυτή η συμβολική πολιτική ενέργεια, πολύ γρήγορα, με την άφιξη των ΜΑΤ, δέχθηκε αναίτια βάναυση επίθεση, με γκλοπ και χημικά».
«Η διαδικασία ασυλίας βουλευτών και υπουργών δεν θα έπρεπε να υπάρχει, γιατί θεσπίζει ειδικά προνόμια και είναι πρότασή μας. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με την ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος, της διαπλοκής κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας, των προνομίων σε πρόσωπα που ασκούν λειτουργία με βάση το Σύνταγμα», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ξεκαθάρισε πως «υπάρχει σαφής και πολιτική στοχοποίηση και δίωξη. Θα ψηφίσουμε ‘όχι’ στην άρση ασυλίας. Η δική μας θέση είναι διαφορετική, στοχοποιούνται άλλοι πολίτες χωρίς ασυλία, και εμείς θεωρούμε ότι ο βουλευτής πρέπει να δίνει το παράδειγμα».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής άφησε αιχμές κατά του ΚΚΕ, για το γεγονός πως είχε ζητήσει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη: «Να θυμίσω τη στάση του ΚΚΕ που ζήτησε εξεταστική; Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας; Έχω ακούσει από παντού λόγια για την εξεταστική πλην του ΚΚΕ».
«Την εξεταστική, την ψηφίσανε όλα τα κόμματα της Βουλής πλην ΠΑΣΟΚ. Αν δεν υπήρχε η πρόταση ΚΚΕ, σε επίπεδο Βουλής και έρευνας δεν θα είχε γίνει τίποτα απολύτως για το έγκλημα των Τεμπών», απάντησε ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ και σημείωσε ότι «στην προκειμένη, είναι κλασική περίπτωση πολιτικής δραστηριότητας. Στην επιτροπή Πλεύση και Νίκη ψήφισαν υπέρ της άρσης, αλλά η Πλεύση άλλαξε εδώ τη στάση της. Αυτή η θέση οδηγεί σε στοχοποίηση βουλευτών που στηρίζουν λαϊκούς αγώνες».
Μηταράκης: Εξαίρεση η περίπτωση Δελή
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, επισήμανε πως εδώ και αρκετά χρόνια η Βουλή κάνει αποδεκτό το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων για άρσεις ασυλιών, χαρακτηρίζοντας εξαίρεση τη περίπτωση του κ. Δελή. «Στην πράξη, εμείς οι βουλευτές προστατεύουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος», όπως είπε.
«Δεν καταλαβαίνω τοποθετήσεις που κατατείνουν προς τον ακραίο περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Βουλής, ενώ εδώ λένε ότι θα ψηφίσουν κατά της άρσης ασυλίας», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την Πλεύση Ελευθερίας, ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωσε, επίσης, πως «δεν ήταν κίνηση μεγαλοσύνης του Μητσοτάκη να κλείσει την προανακριτική. Ενόψει της αναθεώρησης, να συζητήσουμε πώς οι πλειοψηφίες μονομερώς θα εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ‘κλείνουν’ τις υποθέσεις βουλευτών (σ.σ. εννοεί υπουργών) τους».
«Συζητάμε αίτημα άρσης ασυλίας του για υπόθεση που αφορά προδήλως την πολιτική του δράση και του κόμματός του. Αιτείται άρση ασυλίας για το αδίκημα της απείθειας, με κίνητρο τον περιορισμό της πολιτικής δράσης του κόμματός του», είπε ο Δημήτρης Τζαννακόπουλος από τη Νέα Αριστερά, με τον Σπ. Τσιρώνη να επισημαίνει πως «η Νίκη μένει στη σταθερή θέση της ότι δεν πρέπει να έχουμε ειδικά προνόμια. Έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές, όσοι δεν έχουν, προβαίνουν σε θεσμικές εκτροπές».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ολομέλεια ενέκρινε την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Νίκης, Ανδρέα Βορύλα, με 284 θετικές ψήφους, με την υπόθεση του να αφορά μήνυση από δημοσιογράφο για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.