«Βόμβες» Σακελλαρίδη για προσφυγικό: Τεράστιες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης
«Βόμβες» κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το προσφυγικό εξαπέλυσε ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση».
Σημείωσε πως «η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες».
Πυρά και κατά της νέας κυβέρνησης
Ο κ. Σακελλαρίδης αναφερόμενος στα πρώτα δείγματα της σημερινής κυβέρνησης τόνισε πως σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. «Η κατάργηση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, ο αποκλεισμός τους από δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, οι «κινηματογραφικού τύπου» εξώσεις από χώρους στέγασης και καταλήψεις και κυρίως η δέσμη μέτρων του ΚΥΣΕΑ έχουν σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις και κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».Και σημειώνει με νόημα, «Όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση».
Άθλιες οι συνθήκες σε Λέσβο και Σάμο
Ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί τόσο στη Λέσβο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου διαμένουν πρόσφυγες περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους με τα μελανότερα χρώματα.
«Έχουμε όντως επισκεφτεί πολλές φορές τα νησιά του Αιγαίου, τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και άλλες οργανώσεις, και η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες είναι άθλιες. Η Μόρια είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού σήμερα –μετά τις μετακινήσεις 1500 ατόμων στη Νέα Καβάλα- ο πληθυσμός της ξεπερνάει τις 9.000 άτομα, τη στιγμή που η επίσημη χωρητικότητα της εκτιμάται ότι φτάνει οριακά τις 3.000. Λάβετε υπόψιν ότι όπως μας έλεγαν οι αρχές του ΚΥΤ εκεί, το αποχετευτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για λίγες εκατοντάδες άτομα, οπότε αντιλαμβάνεστε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία όσων διαμένουν ή εργάζονται εκεί».
Όμως, προσθέτει, η κατάσταση στη Σάμο είναι ακόμα πιο δραματική αφού η χωρητικότητα του εκεί ΚΥΤ είναι 600 άτομα και ο σημερινός πληθυσμός φτάνει τους 5.000. Αντίστοιχες καταστάσεις παρατηρούνται σε Χίο, Κω και Σάμο με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία άθλια πραγματικότητα που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
in.gr