«Βόμβα» Κομισιόν για τα πλωτά φράγματα – H Frontex ενημερώθηκε από τον Τύπο
Επιφυλάξεις εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο για την αποτροπή της άφιξης μεταναστών, ενώ παράλληλα έκανε σαφές ότι δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως από την ελληνική κυβέρνηση και ότι πληροφορήθηκε για το ζήτημα από τον Τύπο και γι’ αυτό προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης την Πέμπτη 30 Ιουνίου για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».
Διαβάστε επίσης: Κόντρα κυβέρνησης με Αντιπολίτευση για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο – Επιφυλάξεις από την ΕΕ
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι γενικά τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτά «δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, όμως οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξακολουθούν να ισχύουν όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αναλογικότητα όπως και όλα τα δικαιώματα και η νομοθεσία που υπάγονται στο νόμο για το άσυλο». Παράλληλα υπενθύμισε ότι μπορεί η Επιτροπή να μην μπορεί να πάρει θέσει πάνω στη μορφή του φυσικού εμποδίου, όμως πάντα αξιολογεί την αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο.
Ανθρώπινα δικαιώματα
Η απάντηση κάνει σαφές ότι παρότι τα ευρωπαϊκά όργανα αναγνωρίζουν ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί κυρίως υπόθεση των εθνικών κρατών, εντούτοις είναι σαφές ότι η Επιτροπή βάζει ζήτημα τήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας ότι η δυνατότητα των αιτούντων άσυλο να μπορούν όντως να το ζητήσουν και άρα να μην παρεμποδιστούν, αποτελεί δικαίωμα που προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν μπορεί να παραβιαστεί με εθνικές αποφάσεις.
Σε επικοινωνία που είχε το in.gr με τη Frontex, η απάντηση του εκπροσώπου ήταν ότι και η Frontex πληροφορήθηκε το ζήτημα από τον Τύπο.
Είναι σαφές ότι προκαλεί σοβαρά ερωτήματα το πώς η κυβέρνηση πήρε μια τόσο σοβαρή πρωτοβουλία, χωρίς πρότερη συνεννόηση με τα ευρωπαϊκά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Frontex που έχει άμεση παρουσία στο Αιγαίο, ιδίως από τη στιγμή που εγείρονται σοβαρά ζητήματα ηθικής και νομικής υφής για οποιοδήποτε τέτοιο εμπόδιο στην ασφαλή άφιξη των αιτούντων άσυλο, ασφαλή άφιξη που αποτελεί αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, εάν συνυπολογίσουμε την καθοριστική συμβολή των πόρων της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματα, με τη συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πάνω σε αυτό το ζήτημα από το 2015 να φτάνει τα 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το 2016 σχέδιο της ιταλικής κυβέρνηση για «πλωτά hot spots» στη Μεσόγειο, παρότι φάνηκε αρχικά να έχει τη συναίνεση της Επιτροπής τελικά αποσύρθηκε, ύστερα από διαμαρτυρίες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατέδειξαν γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.