Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για χωματερή νεκρών ζώων που νόσησαν από ευλογιά
Χωματερή… νεκρών ζώων που είχαν νοσήσει από ευλογιά εντοπίστηκε στον ποταμό Ξηριά, στον Βόλο, προκαλώντας σοκ και ανησυχία στους κατοίκους του Αλμυρού Μαγνησίας.
Κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι τα άρρωστα ζώα πετιούνται σε ρέματα όπου τα τρώνε άλλα ζώα και έτσι γίνεται διασπορά του ιού
Η ανακάλυψη δεκάδων νεκρών ζώων σήμανε συναγερμό την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τις δικαστικές αρχές, ενώ αργά χθες το βράδυ η Εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Οι υπεύθυνοι, που αναζητούνται, κατηγορούνται για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.
Τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι άγνωστος κτηνοτρόφος φαίνεται να πέταξε δεκάδες ζώα που είχαν νοσήσει από ευλογιά στον Ξηριά, στην Ευξεινούπολη. Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους καθώς η περιοχή αποτελεί σημείο διέλευσης και άλλων ζώων που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης.
Σύμφωνα με το gegonota.news, το ρέμα έχει καταστεί νεκροταφείο ζώων και από την αποσύνθεση που πολλά έχουν υποστεί φαίνεται ότι επί εβδομάδες πετάγονται εκεί. Δεν υπάρχουν μόνο ζώα σε αποσύνθεση αλλά και ζώα που φαίνεται να έχουν θανατωθεί πριν λίγα 24ωρα. Μάλιστα έχουν κομμένα τα ενώτια για να μην μπορεί να διαπιστώσει κανείς από ποια μονάδα προέρχονται.
Αλληλοκατηγορίες κτηνοτρόφων
Το ίδιο μέσο αναφέρει ότι το νέο κρούσμα ευλογιάς σε εκτροφή στην Ευξεινούπολη (το δεύτερο στην περιοχή μέσα σε 48 ώρες) κινητοποίησε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ενώ οι κτηνοτρόφοι αλληλοκαταγγέλονται για μη τήρηση των μέτρων.
Η διαδρομή της διασποράς είναι από Αγχίαλο μέχρι και Αλμυρό, με τους κτηνοτρόφους να κάνουν καταγγελίες στην Κτηνιατρική Υπηρεσία ότι δεν τηρούνται στα μαντριά τα πρωτόκολλα, ότι τα άρρωστα ζώα πετιούνται σε ρέματα όπου τα τρώνε άλλα ζώα και έτσι γίνεται διασπορά του ιού, και ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν αναφέρουν καν ότι έχουν κρούσμα στην μονάδα τους.
Η ασθένεια της ευλογιάς αποτελεί ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο που επηρεάζει την κτηνοτροφία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της, τα οποία περιλαμβάνουν εξάμηνη περίοδο απολύμανσης σε μονάδες όπου εντοπίζονται κρούσματα. Παρά τις προσπάθειες, η ακατάλληλη διαχείριση νεκρών ζώων μπορεί να διασπείρει την ασθένεια, με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική κτηνοτροφία.