Βεγγαλικά και Πάσχα: Πώς θα συμπαρασταθείτε στους κροτοφοβικούς σκύλους
Συνηθίζεται να ρίχνουν βεγγαλικά μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Εκείνη τη στιγμή, δεκάδες σκύλοι διακατέχονται από έντονο φόβο και δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Ο εκκωφαντικός και ξαφνικός θόρυβος, τους προξενεί το εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα του φόβου.
«Οι περίοδοι που συνδυάζονται με βεγγαλικά είναι για πολλούς σκύλους, αλλά και για τους κηδεμόνες τους, πολύ δύσκολες.
Είναι οι κροτοφοβικοί σκύλοι. Εκείνοι που εκδηλώνουν φόβο -ενίοτε και πανικό- στο άκουσμα αναπάντεχων, δυνατών θορύβων, όπως οι κροτίδες και τα βεγγαλικά», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Οι σκύλοι ακούνε πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους και είναι ευαίσθητοι, τόσο σε υπέρηχους όσο και σε υπόηχους
Συνήθως, όπως λέει, η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει όλο το χρόνο. Εντείνεται, όμως, εξαιτίας των βεγγαλικών. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές και σε οποιαδήποτε ηλικία του σκύλου. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αρχικά εκδηλώνεται ως φόβος, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, γίνεται φοβία.
Επισημαίνει ότι οι σκύλοι ακούνε πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους και είναι ευαίσθητοι, τόσο σε υπέρηχους όσο και σε υπόηχους. Γι’ αυτό και ορισμένοι γίνονται φοβικοί στους θορύβους (ιδιαίτερα εάν είναι δυνατοί).
Ποιες είναι οι αντιδράσεις ενός κροτοφοβικού σκύλου
Στο άκουσμα δυνατών θορύβων, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, ένας κροτοφοβικός σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
«Συνήθως έχει χαμηλωμένο κεφάλι, ορθάνοιχτα μάτια, ουρά στα σκέλια, τρέμει. Τα αυτιά του είναι τραβηγμένα προς τα πίσω, τρέχει να κρυφτεί, προσπαθεί να πηδήξει πάνω μας για προστασία, ή κρύβεται μέσα σε μικρά δωμάτια ή κάτω από έπιπλα. Έχει τρέμουλο, λαχάνιασμα και σιελόρροια», περιγράφει η κα Γρυπάρη.
Επίσης, αναφέρει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώσει επιθετικότητα. Κυρίως, αν προσπαθήσουμε να τον βγάλουμε από την κρυψώνα του.
Πώς μπορούμε να συμπαρασταθούμε στον σκύλο που υποφέρει
Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, με τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε την κροτοφοβία στα βεγγαλικά. Και αυτές είναι:
Δεν αφήνουμε τον σκύλο εκτός σπιτιού
Τον σκύλο τον κρατάμε μέσα στο σπίτι. Δεν τον έχουμε ούτε στο μπαλκόνι, αλλά ούτε και στη αυλή. Γιατί εάν είναι στο μπαλκόνι υπάρχει το ενδεχόμενο να πηδήσει – με κίνδυνο να κρεμαστεί, εάν είναι δεμένος με λουρί. Αν τον έχουμε στην αυλή μπορεί να προσπαθήσει να φύγει για να γλιτώσει, με αποτέλεσμα να πεταχτεί στον δρόμο και να χαθεί.
Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν παίρνω τον σκύλο μαζί μου σε χώρο, όπου θα υπάρξουν ρίψεις βεγγαλικών.
Φώτα αναμμένα
Κλείνουμε τα πατζούρια, ώστε να μην τρομάξει με τις λάμψεις, και αφήνουμε το φως αναμμένο.
Μουσική – Τηλεόραση
Βάζουμε να παίζει μουσική ή ανοίγουμε την τηλεόραση πιο δυνατά και κλείνουμε τα παράθυρα, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος από τους κρότους.
Τι κάνουμε εάν ο σκύλος βρει μέρος να κρυφτεί
Στην περίπτωση που ο σκύλος θέλει να κρυφτεί κάπου, τον αφήνουμε. Δεν προσπαθούμε να τον βγάλουμε από την κρυψώνα του. Με την πράξη μας αυτή επιτείνουμε τον άγχος του. Συνήθως, οι κροτοφοβικοί σκύλοι επιλέγουν να κρύβονται σε μικρούς χώρους, όπως το μπάνιο, ή κάτω από το κρεβάτι.
Πώς αντιδρούμε όταν είμαστε μαζί του
Την ώρα που οι ουρανοί κατακλύζονται από τα βεγγαλικά, δεν αντιδρούμε καθόλου. Οι φωνές φόβου ή ενθουσιασμού κάνουν τον φοβικό σκύλο, περισσότερο νευρικό. Μπορούμε να τού λέμε, πού και πού, καθησυχαστικά λόγια, αλλά χωρίς υπερβολικές συμπεριφορές.
● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss.
Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος.
Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Συμμετέχει, επίσης, στο σεμινάριο «Κατοικίδια στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία», όπου γίνεται προετοιμασία ζευγαριών για την αρμονική συμβίωση βρέφους και κατοικιδίου.