Βασίλης Κικίλιας: Το υπουργείο που ασκώ διοίκηση είναι των Κρίσεων αλλά στα δύσκολα δίνεις δείγμα γραφής ως πολιτικός
Λίγες ώρες μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με την νέα του σύνθεση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας δηλώνει ότι το μήνυμα είναι «σηκώνουμε τα μανίκια και πολλή δουλειά».
Δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «άναψε φωτιά» στην κυβέρνηση και τη ΝΔ και απαντά ότι δεν αποδέχεται την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα υπενθυμίζοντας όλες τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις που διαχειρίστηκε , μία εκ των οποίων η πανδημία κατά την διάρκεια της οποίας ήταν ο ίδιος υπουργός Υγείας.
Λέει, αμέσως μετά τον καύσωνα και τις δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν και αντιμετωπίστηκαν, – και πριν από την εβδομάδα με τους θυελλώδεις ανέμους και τις νέες πυρκαγιές- ότι το υπουργείο που διοικεί είναι υπουργείο μόνιμων Κρίσεων, χωρίς ωράριο και αργίες, και θεωρεί πως σε δυσκολίες και στενωπούς κρίνονται οι πολιτικοί και αφήνουν δείγμα γραφής της διοίκησής τους. «Μόνο δυσάρεστα γεγονότα θα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το υπουργείο αλλά έχει μεγάλη σημασία ότι αφορούν την προστασία των πολιτών», αναφέρει.
Δεν σβήνω τις φωτιές, ούτε πάω στις πλημμύρες. Εγώ, παρότι ήμουνα στο πεδίο, θα είναι οι πυροσβέστες που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν τους συμπολίτες τους. Και σας διαβεβαιώ, ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά… Οπότε θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να αποφασίσει και πρέπει κι εσείς τα media… Αν αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, γιατί αυτοί είναι που σβήνουν τις πυρκαγιές ή δεν σβήνουν, που παρεμβαίνουν στις πλημμύρες ή δεν παρεμβαίνουν. Το υπόλοιπο είναι οργανωτικό και πολιτικό…
Η κλιματική κρίση θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια και πρωτόγνωρες καταστάσεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει και λέει ότι ίσως τώρα το αντιλήφθηκαν όσοι έλεγαν ότι οι προειδοποιήσεις του αποτελούσαν «φύλλο συκής για τις αδυναμίες του μηχανισμού».
«Οι υπουργοί δεν σβήνουν φωτιές» ξεκαθαρίζει αλλά δηλώνει υπερήφανος για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που «έτρεξε μέσα σε 9 μήνες» και το οποιό θα συμβάλλει στην γρήγορη αντιμετώπιση των πυρκαγιών μαζί με το νέο δόγμα που εφαρμόζει η Πυροσβεστική, τα νέα Μέσα που θα έχουν στην διάθεσή τους οι πυροσβέστες, δηλαδή για το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας. «Πάντα θα υπάρχουν ακραία φαινόμενα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα», προειδοποιεί και καλεί τους πολίτες που την μία μέρα χειροκροτούν τους πυροσβέστες να κατανοήσουν ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ακραία φαινόμενα.
Για τον ρόλο του και τις ευθύνες: Τις φωτιές τις σβήνουν οι πυροσβέστες και όχι ένας υπουργός
Τις φωτιές σβήνουν οι πυροσβέστες, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές και οι άνθρωποι του καθήκοντος και όχι ένας υπουργός, λέει και προσθέτει «η δουλειά μας ήταν να οργανώσουμε αυτό το Υπουργείο στα επίπεδα της πρόληψης, της αντιμετώπισης και του νέου δόγματος Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και να το προικίσει με το ΑΙΓΙΣ, με ένα πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που δεν είχε ξανατρέξει ποτέ στη χώρα και για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανος γιατί ρίξαμε ενάμισι δις ευρώ σε εννέα μήνες και θα είναι η προίκα αυτή της επόμενης γενιάς του Πυροσβεστικού Σώματος και της κοινωνίας».
Για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: Είμαι περήφανος και θα αποτελέσει legacy για την χώρα
Θα υπάρχει με τεχνητή νοημοσύνη, ένας εγκέφαλος με όλα τα data όλων των πηγών από το ΑΙΓΙΣ, δηλαδή από τις κάμερες στα βουνά και τους αισθητήρες σε δάση, τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τα ραντάρ, τα 101 drone, τά 1100 καινούργια πυροσβεστικά οχήματα, 24 + 8 τράκτορες με σταθερά πτερύγια που παίρνουν νερό από θάλασσα ή από λίμνες, τα 7 νέα Καναντέρ, τα 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα με εμβαπτιζόμενη δεξαμενή για να κουβαλούν δασοκομάντος, δασοπυροσβέστες και νερό για κατάσβεση.
Για την προστασία στην Αττική: Δημιουργήθηκαν 24 Κέντρα Επιχειρήσεων με Drone
Mε 24ωρη παρακoλούθηση μέσω 24 drone στον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη και την εικόνα να φθάνει σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων οι επιτελείς της Πυροσβεστικής θα μπορούν να προσβάλλουν την φωτιά σε πολύ σύντομο χρόνο είτε από αέρος, είτε με επίγειες δυνάμεις, πριν επεκταθεί.
Ανάλογες υποδομές έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα Περιφερειακά κέντρα Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής σε όλη την χώρα.
Μόλις, το Σάββατο, εντοπίστηκε μέσω drone πυρκαγιά την Βούλα και κατασβέστηκε πριν πάρει διαστάσεις.
Για το νέο δόγμα: Προτεραιότητα ο άνθρωπος αλλά με νέες πρακτικές πυρόσβεσης
Μέσα σε 20 λεπτά, είτε επίγεια δύναμη, είτε πτητικό Μέσο θα πρέπει να βρίσκεται στην πυρκαγιά και δεν θα περιμένουν οι πυροσβέστες να φθάσουν επίγειες δυνάμεις για να ενημερώσουν και στη συνέχεια να αποφασιστεί τι θα γίνει. Η νέα κουλτούρα προβλέπει ότι «μπορείς να απογειώσεις τα εναέρια σου σε κάθε δασική πυρκαγιά χωρίς να περιμένεις να φτάσει κάποια επίγεια πυροσβεστική δύναμη ή εθελοντής να σου πει ποια είναι η κατάσταση. Άρα στο πρώτο εικοσάλεπτο θα πρέπει να έχουν απογειωθεί. Αν γίνει κατάσβεση στα 20 λεπτά, κανένα πρόβλημα. Πετάνε από πάνω, κάνουν μια επόπτευση του χώρου, ξανά-προσγειώνονται Αν προλάβουν, οι επίγειες στα 20 λεπτά και δεν έχουμε ζημιές δεν χρειάζεται να ακυρώνουμε την απογείωση. Είναι πολύ σημαντικό για μας. Είναι μια νέα κουλτούρα» λέει. Στο πλαίσιο του νέου δόγματος αλλάζει και η αποστολή των επίγειων δυνάμεων. «…Πήγαινε ένα αυτοκίνητο με εθελοντές εποχικούς πυροσβέστες. Τώρα πάνε δύο πλήρως στελεχωμένα, συν ένα τρίτο με αξιωματικό, άρα πολύ πιο γρήγορη κινητοποίηση και των εθελοντών και των πυροσβεστών και των αξιωματικών στο πεδίο».
Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ’ όλα , αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αλλάζει κάτι, ούτε μπορεί να αλλάξει πάνω σε αυτό.
…από πέρυσι έλεγα σχεδόν μονότονα και καθημερινά , ότι η κλιματική κρίση θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα για πολλές δεκαετίες και απαιτούνται άλλου είδους οργάνωση και άλλου είδους λύσεις και πυγμή πολιτική. Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό είναι φύλλο συκής για να κρυφτούν οι αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, του κράτους. Και να που έγιναν ανυπέρβλητα συγκλονιστικά πράγματα
Για την επάρκεια σε πτητικά Μέσα: Πήραμε όσα μπορούσαμε
Συνολικά, 49 ενοικιαζόμενα πτητικά Μέσα, τράκτορες και ελικόπτερα, περισσότερα και πάλι από πέρυσι, πήρε η Πολιτική Προστασία για το φετινό καλοκαίρι. «Πήραμε όσα μπορούσαμε» λέει ο κ. Κικίλιας και εξηγεί ότι «ποτέ δεν είναι αρκετά με τις δασικές πυρκαγιές. Εν δυνάμει θα ήθελα ένα σε κάθε χωριό πάνω από κάθε σπίτι και δένδρο. Δεν γίνεται αυτό. Έχει κι άλλες ανάγκες το ελληνικό κράτος και μάλιστα πολλές. Η δουλειά έγινε καλά στην πρόληψη και στο νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος». Και όπως τονίζει και φέτος θα γίνει «μάχη, μάχη, μάχη».
Για την εμπλοκή των Δασαρχών: Σπάσαμε το ταμπού να μην ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες
Σε κάθε σοβαρή πυρκαγιά θα εμπλέκονται στο πεδίο υποχρεωτικά με βάση το νέο νόμο οι Δασάρχες ώστε σε συνεννόηση με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να ενημερώνουν για τοπικούς, δασικούς , βοσκοδρόμους στα δάση αλλά κυρίως για να χαράσσουν και να εγκρίνουν την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. «Το ταμπού με τις αντιπυρικές ζώνες, το σπάσαμε… Έπρεπε να καούν 1.700.000 στρέμματα πέρσι για να δεχθούν να τελειώσει αυτή η ιστορία». Επίσης, με την έγκριση του Γενικού Διευθυντή Δασών δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες 15 μέτρων εκατέρωθεν από τα καλώδια υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. «Ήδη, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία στην Αττική μπορείτε να δείτε μια τέτοια ζώνη για παράδειγμα στην Αττική». Τα σχετικά μνημόνια προβλέπουν για όλη την Ελλάδα την δημιουργία τέτοιων ζωνών, όπως και με τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης και το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει ζώνες, με το πρόγραμμα «anti-nero» για να καθαρίσει κλαδιά, να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες που είχαν κλείσει από παλιότερα στα δάση κλπ. Και με την έγκριση του Δασαρχείου κάνει και ο στρατός.
Για τα ακαθάριστα οικόπεδα και τις αυστηρότερες ποινές για εμπρησμούς
Ο κ. Κικίλιας δηλώνει ικανοποιημένος για την ανταπόκριση των πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καθάρισε τα οικόπεδα ειδικά στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στην σχετική πλατφόρμα. Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες ενώ θα γίνουν έλεγχοι και θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους αδιαφόρησαν καθώς έτσι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων τους.
Ένα μέτρο που θα συμβάλλει καθώς στην Ελλάδα οι πυρκαγιές είναι «ανθρωπογενείς», είναι η μετατροπή του εμπρησμού σε κακούργημα και οι υψηλές οικονομικές επιπτώσεςι με πρόστιμα 200.000 ευρώ. «Δεν μπορεί κάποιοι να καίνε χόρτα ή να κάνουν μπαρμπεκιου στο δάσος αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές που θα κινδυνεύσουν.., λέει χαρακτηριστικά.