Βαρβιτσιώτης : Στρατηγική απόφασή μας να μην ζητήσουμε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε στις 17/12/2019 15:08

Βαρβιτσιώτης : Στρατηγική απόφασή μας να μην ζητήσουμε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας

Για στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μη τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τη διαρκή επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων για τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γιατί η Ελλάδα δεν ζητά κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας

«Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση και να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις», σημείωσε.

«Αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση «μας δίνει μια δυνατότητα ελιγμών. Διαφορετικά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τις ενέργειες δεν θα είχαμε πολλά περιθώρια ελιγμών».

Υπογράμμισε δε πως η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί «να αποτελέσει και διπλωματικό «φράκτη» απέναντι σε όποια ενέργεια μπορεί να συντελεστεί».

Η Ευρώπη έχει κουραστεί με τον ταραξία – Τουρκία

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε επιπλέον λόγο για ξεκάθαρη στάση της Ευρώπης χωρίς κανέναν αστερίσκο και σημείωσε πως η Ευρώπη «έχει κουραστεί με την Τουρκία να παίζει το ρόλο του ταραξία».

«Σε ένα περιβάλλον αντεγκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε μια λαμπρή εξαίρεση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως έγινε σαφές πως «τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα για κανένα τρίτο κράτος ή μέρος». Ακόμη, «όταν προκαλείτει το status quo με τον τρόπο με τον οποίο προκαλείται, με τη στρατικοποίηση ορισμένων ενεργειών, με τον πόλεμο των κανονιοφόρων και των φρεγατών ή των drones, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να το δεχτεί και στέκεται στον αντίποδά της».

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και το πότε αυτές θα εξατομικευθούν και ενεργοποιηθούν, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος θα θα έχει τον πρώτο λόγο, και είναι πολύ σημαντικό η ίδια να επιλέξει τη στιγμή που θα πρέπει να τεθούν οι κυρώσεις.

Διάσκεψη για το Λιβυκό

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα ζητάει και διεκδικεί τη συμμετοχή στη Διάσκεψη για το Λιβυκό. Όπως επεσήμανε, η πρόταση της Γερμανίας που την οργανώνει ήταν για ένα πολύ κλειστό κύκλο συμμετεχόντων, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ελλάδα ζητά συμμετοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην Τουρκία και είναι πολλές φορές διφορούμενη.

«Υπάρχει η παράμετρος που φοβίζει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και είναι το μεταναστευτικό. […] Εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί θωρακίζουμε τα σύνορα, αλλάζουμε τη διαδικασία ασύλου, επιταχύνουμε τις επιστροφές μέσα στα στενά πλαίσια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για ένταξη Αλβανίας – Β.Μακεδονίας

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διεύρυνσης της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ελλάδα να παρουσιάσει τους υπουργούς Εξωτερικών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονία στους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20 χώρες.

«Περιμένουμε από την επιτροπή να προτείνει μια αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η διεύρυνση. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με τον τρόπο που κυλούσε η διαδικασία -με το άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων- δεν υπήρχε η κινητικότητα η οποία χρειαζόταν», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι γαλλικές προτάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, μπορούν να αποτελέσουν μια βάση».

«Εμείς πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αλλάξει η διαδικασία διεύρυνσης, τελικά θα εμβαθύνει τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook