«Θα διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες και μάλιστα με χαμηλότερη επιβάρυνση από τους ίδιους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας να εργαστούν ομαδικά για «σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο».
Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία τους πυλώνες του προγράμματος για την υγεία. Πρώτος άξονας είναι, όπως είπε, η “επανάσταση στην πρόληψη”, με την εφαρμογή προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, με την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με παρεμβάσεις για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία.
Βασικός άξονας του κυβερνητικού προγράμματος είναι η «περίθαλψη με αξιοπρέπεια», με στόχο να μειωθούν τα σχετικά προβλήματα. «Συστηματικά και σταδιακά θα περιορίσουμε τις ουρές. Παντού: Δεσμεύομαι σήμερα, ενώπιον υμών και του ελληνικού λαού, για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρόνο», είπε ο υπουργός Υγείας που δεσμεύτηκε και για φροντίδα στους πιο ευάλωτους με εξασφάλιση ραντεβού με ιατρούς εντός 24ωρου, με διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες και με μια σειρά μέτρα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.
Αναφερόμενος στη διοίκηση του συστήματος υγείας, ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς, μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη συνταγογράφηση μέχρι τη λήψη της θεραπείας και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.
«Ως γνώστης του χώρου, είμαι συνειδητοποιημένος ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας. Έχουμε την πρόθεση και είμαστε αποφασισμένοι, ως πολιτική ηγεσία, να ταράξουμε τα νερά και να θέσουμε σε εφαρμογή σχέδιο ώστε να υπηρετείται η δημόσια υγεία, ο άνθρωπος».
Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας γιατί «η δημοσία υγεία τους χρειάζεται όλους».
«Όλοι, ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικά στελέχη, πολίτες αξίζουμε μια καλύτερη υγεία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα Υγείας να υπηρετεί με αξιοπρέπεια τον πολίτη. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα ανθρωπιάς», είπε και εξήγησε ότι η στρατηγική του υπουργείου βασίζεται στους εξής πυλώνες:
– Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.
– Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
– Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.
– Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
– Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης
– Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.
«Απαράβατες αρχές μας στην εφαρμογή του σχεδίου μας είναι η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποδοτική χρήση των πόρων και η βελτίωση της κλινικής πρακτικής», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι αλλάζει το υπόδειγμα χρηματοδότησης του συστήματος ώστε να καταστεί βιώσιμο και να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων.
«Ενισχύουμε τον πυλώνα της δημόσιας υγείας. Υλοποιούμε ένα εθνικό σχέδιο κατά των εξαρτήσεων, ένα πρόγραμμα διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, ένα πρόγραμμα προώθησης του εθελοντισμού και ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού στους αναδυόμενους κινδύνους», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Προωθούμε άμεσα τις συνέργειες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ότι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού, και αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό».
Ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε «διαρθρωτικά μέτρα για να συγκρατηθεί και να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς (rebate και clawback)» και αξιοποίηση των δυνατοτήτων ιατρικού τουρισμού με δημιουργία περιβάλλοντος για την προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων στον τομέα της τεχνολογίας της υγείας, «για να δομήσουμε επιτέλους ένα σύστημα Υγείας του οποίου η δυναμικότητα και η μεγαλοσύνη δεν μετριέται σε τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων και κλίνες, αλλά σε παραγόμενες υπηρεσίες, σε ανάγκες που καλύπτονται, στο βαθμό διείσδυσης της νέας γνώσης και της τεχνολογίας και -πρωτίστως – στα επιτεύγματα της ελληνικής ιατρικής κοινότητας».
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι, κατά προτεραιότητα θα προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις για νοσηλευτικό προσωπικό, ότι θα αναπτυχθούν αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ και ο στρατηγικός ρόλος του ΕΟΠΥΥ με κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ