Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν φορτίζουμε το κινητό μας – Χάκερ προειδοποιεί
Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «καλύτερο χάκερ στον κόσμο», ο οποίος πλέον δίνει συμβουλές μέσα από το social media αναφορικά με όλα όσα πρέπει να προσέχουμε για να πέσουμε θύματα διαδικτυακής απάτης.
Αυτή τη φορά, ο εν λόγω χάκερ μας προειδοποιεί να προσέχουμε, εφόσον μοιραζόμαστε τον φορτιστή μας.
Είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι έχουμε βρεθεί. Έχουμε αφήσει κάπου τον φορτιστή μας ή, ακόμα χειρότερα, έχει χαλάσει και πρέπει να δανειστούμε από έναν φίλο.
Κάνοντας ωστόσο κάτι τέτοιο… μας θέτει σε μεγάλους κινδύνους, σύμφωνα με τον Ryan Montgomery.
Με ένα βίντεο στο λογαριασμό του στο Instagram προειδοποιεί τους ακόλουθους του λέγοντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ξανάσκεφτείτε πριν χρησιμοποιήσετε ένα τυχαίο καλώδιο για να φορτίσετε το iPhone σας – ή οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο.
Τι συμβαίνει
Δείχνοντας δύο καλώδια φόρτισης, ο Montgomery αναφέρει: «Ένας από αυτούς τους δύο πανομοιότυπους φορτιστές μπορεί να προκαλέσει ‘καταστροφή’ στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας».
Συγκεκριμένα, ο χάκερ συνδέει το «καλώδιο που μοιάζει συνηθισμένο» στον υπολογιστή του. «Με αυτό το καλώδιο συνδεδεμένο έχω πλήρη πρόσβαση σε αυτόν τον υπολογιστή» εξηγεί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κλικάρει ένα πρόγραμμα στο τηλέφωνό του, το οποίο ανοίγει την πρόσβαση στο φορητό υπολογιστή, λέγοντας: «Αυτό είναι ένα πλήρως λειτουργικό καλώδιο, μπορείτε ακόμα να φορτίσετε ένα τηλέφωνο με αυτό. Ποτέ μην εμπιστεύεστε ένα καλώδιο που δεν είναι δικό σας και αν πραγματικά ανησυχείτε, προμηθευτείτε ένα USB data blocker».
Τι κάνει το καλώδιο
Το λεγόμενο «καλώδιο O.MG», που κυκλοφόρησε το 2019, χαρακτηρίζεται ως το «πιο επικίνδυνο καλώδιο USB στον κόσμο».
Με κόστος έως και 200 ευρώ ανά συσκευή, μοιάζει με ένα συνηθισμένο καλώδιο για να φορτίσετε το τηλέφωνό σας. Αλλά δεν είναι. Αντίθετα, είναι εφοδιασμένο με ένα gadget για την εξυπηρέτηση του διαδικτύου και έχει πρόσβαση στο Wi-Fi.
Ο δημιουργός του καλωδίου, Mike Grover, δήλωσε σχετικά με την εφεύρεσή τους: «Είναι ένα καλώδιο που μοιάζει πανομοιότυπο με τα άλλα καλώδια που έχετε ήδη. Αλλά μέσα σε κάθε καλώδιο, τοποθετώ ένα εμφύτευμα που έχει έναν διακομιστή ιστού, επικοινωνίες USB και πρόσβαση Wi-Fi. Έτσι, το συνδέει, ενεργοποιείται και μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτό».