«Ατυχής στιγμή για το κράτος δικαίου η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο ποδόσφαιρο»

Δημοσιεύτηκε στις 28/01/2020 17:35

«Ατυχής στιγμή για το κράτος δικαίου η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο ποδόσφαιρο»

Αναταραχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει προκαλέσει η χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Κουτσομύτης.

Την  δική του προσέγγιση για το παραπάνω θέμα, έδωσε μέσα από τον Politica 89.8 ο κ. Κουτσομύτης λέγοντας: «Είναι μια ατυχέστατη στιγμή, θα έλεγα όχι μόνο για την Κυβέρνηση, θα έλεγα για το κράτος  δικαίου στη χώρα. Από τη στιγμή που έχει γίνει τόσος λόγος, τόσες φορές για αθλητική δικαιοσύνη, έχουμε φωνάξει την Ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να μας βοηθήσει, έχουμε επιστρατεύσει νομικούς συμβούλους, ανατέθηκε σε ένα εξέχων στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να διευθετήσει τα ζητήματα του ποδοσφαίρου και καταλήγουμε αυτή τη στιγμή σε μια «λύση του Χατζηαβάτη» διότι προφανέστατα είναι τεράστιο το πολιτικό κόστος, να υπάρξει ένας υποβιβασμός του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή από το πρωτάθλημα, με ότι αυτό σημαίνει για τη δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο πάνω στην κοινωνία, και την διαπλοκή ποδοσφαίρου και πολιτικής. Βέβαια δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση της Ε.Ε.Α διότι δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά προφανώς κάποιο πρόβλημα υπάρχει, ιδιοκτησιακό από τον ΠΑΟΚ, από τον κ. Σαββίδη. Βέβαια τα ζητήματα ας πούμε διείσδυσης μεγαλοεπιχειρηματιών σε μικρότερες ομάδες, εξαγοράς παικτών, παραγόντων, είναι διαδεδομένο. Και δεν ότι περιορίζεται μόνο στον Ιβάν Σαββίδη, τώρα η μόνη μου ελπίδα είναι αν αυτή η ατυχέστατη ιστορία οδηγήσει τουλάχιστον σε μια αναθεώρηση του άρθρου του όλου πλαισίου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλιώς τα πράγματα θα είναι δυσάρεστα, και η εικόνα που μεταφέρεται προς την κοινωνία είναι πολύ αρνητική, διότι αυτό που βγαίνει είναι ότι αν είσαι ισχυρός, έχεις πολύ μεγάλη κοινωνική πίεση, βάση και πολιτική δύναμη μπορείς να επιβάλεις σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση τις απόψεις σου».

«Σαφέστατα, θα ήταν μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για την Κυβέρνηση, να τηρήσει το γράμμα του νόμου σε αυτή την υπόθεση και η υπόθεση των Πρεσπών έχει δημιουργήσει ρήγμα,  υπάρχει μια διείσδυση θα έλεγα της επιρροής του κ. Σαββίδη, σε μεγάλο μέρος των πολιτευτών ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο της ΝΔ και άλλων κομμάτων, και αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, μια άλλη παράμετρος η οποία θα πρέπει να απασχολήσει την δημόσια συζήτηση. Ποιοι πολιτευτές έχουν ανάγκη την «στήριξη» μεγάλων επιχειρηματιών; Ειδικά σε μια περιοχή σαν τη Βόρεια Ελλάδα, είναι μια ιστορία που έχει πάρα πολλές παραμέτρους και σε επίπεδο αθλητικό, και σε επίπεδο πολιτικό και σε επίπεδο θεσμικό και νομίζω ότι, το ξαναλέω, μακάρι να είναι μια αφορμή έστω και δυσάρεστη να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να διαχωρίσουμε πλέον τις σφαίρες ευθύνης του κάθε , χώρου. Της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού, της πολιτικής ώστε να μην υπάρχει αυτό το είδος της διαπλοκής το οποίο αφήνει στον απλό πολίτη την αίσθηση ότι οι ισχυροί έχουν την δύναμη να επιβάλλουν τους όρους τους και ο ανίσχυρος πολίτης δυστυχώς δεν θα μπορέσει να βρει το δίκιο του» τόνισε ο κ. Κουτσομύτης.

Αλλάζοντας θέμα και κλίμα, ο κ. Κουτσομύτης αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «Θεωρώ ότι έχει τη σημασία του, με την έννοια ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά μετά την παρέμβαση Κλίντον στα Ίμια το ’96 που Αμερικανός Πρόεδρος παρεμβαίνει προς την Τουρκική ηγεσία για να ζητήσει την προσπάθεια επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα. Το αν αυτή η προτροπή του κ. Τραμπ θα έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αυτό μένει να φανεί. Θεωρώ ότι για να δημοσιοποιηθεί αυτή του είδους η προτροπή θα υπάρχει κάποια «διπλωματική ουρά» στην υπόθεση. Δεν νομίζω ότι θα ξεκίνησε ο κ. Τραμπ, να δημοσιοποιήσει ένα θέμα το οποίο έθιξε στον Ερντογάν χωρίς να υπάρχει κάποια επακόλουθη διπλωματική πρωτοβουλία και εκεί νομίζω κολλάει αυτή η διαρροή που είχε βγει και μετά πάρθηκε πίσω, για το αν θα υπάρξει η αμερικανική πρωτοβουλία. Πάντως θεωρώ θετική αυτή την παρέμβαση, υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για την ισορροπία και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το ερώτημα το απολύτως φυσιολογικό για κάθε παρατηρητή είναι σε ποιο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες διατίθενται να παρέμβουν και η Τουρκία να μην περάσει τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές. Και η επιστολή του κ. Πομπέο ήταν θετική, είχε πολλά ωραία σημεία, δεν ήταν όμως απολύτως ξεκάθαρη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Άρα είναι ένα βήμα, ένα θετικό δείγμα».

Ερωτηθείς για το τι πιστεύει ότι μπορεί να καθορίσει τα επόμενα βήματα σε αυτή τη διένεξη, ο κ. Κουτσομύτης απάντησε: «Είναι πολύ θετική η παρουσία της Γαλλίας, είναι η μόνη τρίτη χώρα ισχυρή δύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και πυρηνική δύναμη η οποία έχει την διάθεση να επιδείξει την στήριξη της στην Ελλάδα, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και μάλιστα είναι μια επιβεβαίωση μιας μακράς συνεργασίας με την Γαλλία η οποία έρχεται από πολύ παλιά. Από εκεί και πέρα, σαφέστατα δεν μπορεί να περιμένουμε από την Γαλλία να πολεμήσει τον δικό μας πόλεμο, εμείς πρώτοι πρέπει να βάλουμε τα στήθη μας μπροστά για να υπερασπίσουμε τη χώρα μας αλλά η στήριξη της Γαλλίας είναι πολύτιμη θα έλεγα σε αυτή τη φάση. Η δήλωση η χθεσινή του Γάλλου Πρέσβη,  ο οποίος απέρριψε και μάλιστα ειρωνικά εντελώς το τουρκολιβυκό σύμφωνο, είναι πολύ θετική. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα πως θα προσεγγίσουμε την υπόθεση με την Τουρκία και εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι το καθαρά επικοινωνιακό, ξέρουμε πολύ καλά ότι μεγάλο μέρος των δηλώσεων και των κινήσεων του Ερντογάν αφορούν το εσωτερικό του ακροατήριο και των συνεταίρων του στην Κυβέρνηση τους Γκρίζους Λύκους, και το δεύτερο έχει να κάνει για το πώς θα προσεγγιστεί μια πιθανή διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πως μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όταν αμφισβητείται η κυριαρχία 150 νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Είναι αντιφατικά τα δύο ζητήματα, δηλαδή αν δεν υπάρχει συμφωνία επί της κυριαρχίας δηλαδή τι ανήκει στην Ελλάδα, τι ανήκει στην Τουρκία, από εκεί και πέρα θεωρώ αν αυτό το πρόβλημα λυνόταν, θεωρώ τα υπόλοιπα ζητήματα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών θα ήταν πολύ πιο εύκολα και αν δεν υπήρχε και η πίεση γενικότερα θα ήταν σχετικά εύκολα».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Κουτσομύτη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook