Άτομα με αναπηρία: Οι 6 στους 10 δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Δημοσιεύτηκε στις 09/10/2024 17:31

Άτομα με αναπηρία: Οι 6 στους 10 δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές

«Σχεδόν 7.500 παιδιά, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι φιλοξενήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο φέτος στις κατασκηνώσεις μας», δήλωσε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, ανακοινώνοντας τα στοιχεία για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του υπουργείου, από 1η Ιουνίου ως 30 Σεπτεμβρίου.

Ο απολογισμός κρίνεται θετικός, αφού ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων αυξήθηκε κατά 22%, φτάνοντας τα 7.414 άτομα, έναντι 6.091 το 2023. Τα άτομα με αναπηρία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα των κατασκηνώσεων ανέρχονται σε 1.742, μόλις 41 περισσότερα από το 2023 (αύξηση 2%).

Είναι κι αυτό ένα ελάχιστο βήμα προόδου. Δεν παύει όμως να είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν τα έξι στα δέκα άτομα με αναπηρία που ζουν στη χώρα μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές. Πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27, μετά την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Εurostat: Ποσοστά ατόμων άνω των 16 ετών που αδυνατούν να πληρώσουν για μία εβδομάδα διακοπές το χρόνο. Με κίτρινο τα ποσοστά των ΑμεΑ. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ.

Φτώχεια διακοπών

Η δυσμενής αυτή κατάσταση αποτυπώνεται σε ειδικό κεφάλαιο της πρόσφατης  ετήσιας έκθεσης της Εurostat για την ισότητα και τις μη διακρίσεις στην Ευρώπη. Η έκθεση εξετάζει κατά πόσο τα άτομα που ζουν στην ΕΕ έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στην εργασία, την παιδεία, την υγεία και απολαμβάνουν αξιοπρεπή ποιότητα ζωής, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής ή αρτιμέλειας.

Η έκθεση αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στην υλική στέρηση και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με βάση την αδυναμία να πάνε διακοπές έστω και εφτά μέρες το χρόνο.

Όπως σημειώνεται, το 2023, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ετήσιες διακοπές, διάρκειας μόλις μίας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους, ήταν 28,5 % το 2023.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 44% του πληθυσμού, το τρίτο υψηλότερο μετά τη Ρουμανία (59,5%) και τη Βουλγαρία (45,4%). Η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία συνδικάτων εργαζομένων ETUC  αποκαλεί το φαινόμενο αυτό «φτώχεια διακοπών», και είναι ένας δείκτης που φανερώνει την χαμηλή ποιότητα και της εργασίας. Η Ελλάδα, εκτός από τα υψηλά ποσοστά «φτώχειας διακοπών» στο γενικό πληθυσμό, έχει μαζί με την Κύπρο το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος μίας εβδομάδας διακοπών, σχεδόν 25%.

Άτομα με αναπηρία και διακοπές

Συνολικά, στη ΕΕ, τα άτομα με αναπηρία είναι πιο πιθανό να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ετήσιες διακοπές μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους: το 2023, το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση ήταν 24,2 % για τα άτομα χωρίς αναπηρία σε σύγκριση με 40,4 % για τα άτομα με κάποια ή σοβαρή αναπηρία, διαφορά 16,2 ποσοστιαίων μονάδων.

Το 2023, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν υψηλότερο ποσοστό ατόμων με αναπηρία που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ετήσιες διακοπές μίας εβδομάδας μακριά από το σπίτι σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Η μικρότερη διαφορά ήταν στο εύπορο κρατίδιο του Λουξεμβούργου, όπου το ποσοστό μεταξύ των ατόμων με αναπηρία ήταν 16,6 % – , 7,6 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι για τα άτομα χωρίς αναπηρία (9,0 %). Διαφορές τουλάχιστον 20 ποσοστιαίων μονάδων παρατηρήθηκαν σε 10 κράτη μέλη, φθάνοντας τις 28,5 ποσοστιαίες μονάδες στη Βουλγαρία, τις 28,0 ποσοστιαίες μονάδες στην Ουγγαρία και τις 27,5 ποσοστιαίες μονάδες στην Κροατία. Στην Ελλάδα η ψαλίδα βρίσκεται στις 17,7 μονάδες – λίγο υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αύξηση κονδυλίων για κατασκηνώσεις

Αναλυτικά η  ανακοίνωση του υπουργείου Οικογένειας και κοινωνικής συνοχής:

Με υποδειγματικό τρόπο και αυξημένη συμμετοχή παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων λειτούργησε και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες το κατασκηνωτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου λειτούργησαν συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, 14 παιδικές εξοχές και κατασκηνώσεις.

Το κονδύλι που διέθεσε το ΥΚΟΙΣΟ αυξήθηκε στα 4.000.000€ από 3.650.000€. που είχαν προϋπολογιστεί την περσινή περίοδο και αφορούσε τόσο τη λειτουργία των 14 παιδικών εξοχών όσο και την προετοιμασία για το πρόγραμμα του 2025.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα

Για πρώτη φορά διατέθηκαν προκαταβολικά στους δήμους κονδύλια, για να προγραμματίσουν τη λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων για το επόμενο έτος.

Ειδικότερα:

Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων του Προγράμματος Παιδικών Εξοχών και Κατασκηνώσεων το 2024, αυξήθηκε κατά 22% φθάνοντας τα 7.414 άτομα, έναντι 6.091 που ήταν το 2023.

Η συμμετοχή των παιδιών τυπικής ανάπτυξης αυξήθηκε, φέτος κατά 28% έναντι του 2023 φθάνοντας τα 4.628 παιδιά σε σύγκριση με πέρυσι που είχαν φθάσει τα 3.628.

Τα άτομα με αναπηρία, εμφάνισαν μια αύξηση της τάξεως του 2% σε σχέση με το 2023, φθάνοντας τα 1.742 άτομα, ενώ το 2023 ήταν 1.701.

Η συμμετοχή των ηλικιωμένων στο πρόγραμμα, ήταν εντυπωσιακή, καθώς η συμμετοχή τους αυξήθηκε κατά 37%, σε σύγκριση με πέρυσι φθάνοντας και ξεπερνώντας τα 1.000 άτομα (1.044) ενώ το 2023 μόλις 762 προτίμησαν τις κατασκηνώσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Βελτιώσεις για το 2025

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί φέτος καταφέραμε με επισταμένη προετοιμασία να προσφέρουμε στα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία αλλά και τους ηλικιωμένους, φροντισμένες και ασφαλείς παιδικές εξοχές και κατασκηνωτικούς χώρους.

-Αυξήσαμε τις θέσεις, διευρύναμε τις κατασκηνωτικές περιόδους.

-Ενισχύσαμε και την κοινωνική εποπτεία ως προς τις συνθήκες, σε όλες κατασκηνώσεις. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο καθώς ήδη έχουμε διαθέσει στους Δήμους σημαντικά κονδύλια προκειμένου να ανοίξουν και άλλες παιδικές εξοχές και να βελτιώσουν τις υποδομές στις υφιστάμενες».

Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις από πλευράς πολιτικής ηγεσίας στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ήταν η θεσμοθέτηση υποχρεωτικού ελέγχου τουλάχιστον μια φορά σε κάθε περίοδο ενώ μέχρι πρότινος ο έλεγχος αφορούσε τη δομή και γινόταν άπαξ.

© Πηγή: In.gr