ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες, λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας
Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη.
Την εντολή έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στόχος της απόφασης αυτής είναι «να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης (…) ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά».
Υπενθυμίζεται ότι ο 38χρονος μετανάστης πακιστανικής καταγωγής, πριν βρεθεί νεκρός με φρικτά σημάδια σωματικής κακοποίησης στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα, πέρασε από πέντε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, πέρασε από τα Α.Τ. Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν. Ιωνίας και μάλιστα «σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του», όπως καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΕΦΑ).
Η υπόθεση του θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ έχει πλέον περάσει τα σύνορα, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ζητά τη διεξαγωγή έρευνας
Ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ ζούσε στην Ελλάδα από το 2004, είχε άδεια παραμονής και εργασίας, νοίκιαζε σπίτι στο όνομά του, συγκατοικούσε με τον αδελφό του και μιλούσε Ελληνικά.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος εντός του Τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ δεν έφερε μαζί του στοιχεία ταυτότητας. Μάλιστα, οι Αρχές αναφέρουν ότι επρόκειτο για άστεγο που δε μιλούσε καθόλου ελληνικά και ότι ο 38χρονος έφερε χτυπήματα από ξυλοδαρμό από έτερα άτομα πριν πάει στο συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα στις 18 Σεπτεμβρίου.
Μετά τη δημόσια κατακραυγή για τον θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ωστόσο έχει περιορισμένο ρόλο.
Η δικηγόρος της οικογένειας του 38χρονου, Μαρία Σφέτσου, μιλώντας στο in εξηγεί ότι δεν αφορά στην ποινική έρευνα, αλλά την πειθαρχική, που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους αστυνομικούς του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.
«Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν είναι θεσμικό όργανο της ανάκρισης. Η προανάκριση εξακολουθεί και βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και μόνο, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον Νόμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Τμήματος Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα, κάτι που εμείς θεωρούμε πως δεν είναι ανεκτό. Θα έπρεπε να έχει ανατεθεί σε άλλο αρμόδιο όργανο. Ο Συνήγορος του Πολίτη απαγορεύεται να επεμβαίνει σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις», αναφέρει η κα Σφέτσου.
Και προσθέτει: «Όσον αφορά στην ανάκριση, ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει καμία σχέση. Δεν μπορεί να επηρεάσει την προανάκριση. Αυτή τη στιγμή μας νοιάζει η ποινική έρευνα και όχι η πειθαρχική».
«Άλλα έπρεπε να απαντήσει η ΕΛ.ΑΣ και άλλα απάντησε. Απάντησε μόνο για να αμαυρώσει τη μνήμη αυτού του ανθρώπου»
Σημειώνεται ότι, η οικογένεια του 38χρονου ζητά να μην συνεχιστεί η ποινική έρευνα για την υπόθεση από το Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα. «Εκεί συλλέγεται το αποδεικτικό υλικό, που μετά θα φτάσουμε σε μία προβλέψιμη κατάσταση να μην κατέχει το Αστυνομικό Τμήμα αποδεικτικά στοιχεία», υπογραμμίζει η δικηγόρος της οικογένειας του 38χρονου.
Αναφορικά με το οπτικοακουστικό υλικό των καμερών των Αστυνομικών Τμημάτων, η κα Σφέτσου εφιστά την προσοχή, καθώς λόγω της παρόδου του χρόνου «μπορεί να καταστραφεί. Το αρχείο διατηρείται μόνο για ένα 10ήμερο και μέχρι τώρα δεν έχουμε εισακουστεί. Έχω υποβάλλει αίτημα γραπτό αλλά στο Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα».
Το βράδυ της Πέμπτης (26/9) η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, η οποία προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα παρά έδωσε απαντήσεις. «Δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο ή όχι, πάντως άλλα έπρεπε να απαντήσει η ΕΛ.ΑΣ και άλλα απάντησε. Απάντησε μόνο για να αμαυρώσει τη μνήμη αυτού του ανθρώπου, λέγοντας ότι είναι τοξικομανής», υπογραμμίζει η δικηγόρος και επισημαίνει ότι στον 38χρονο δεν βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, ενώ δεν έγινε και σχετική δικογραφία ούτε οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Επίσης, δεν έγιναν εξετάσεις στα ούρα ή στο αίμα του.
Οι σοκαριστικές φωτογραφίες με πολλαπλά τραύματα στο σώμα του 38χρονου
Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί σοκαριστικές φωτογραφίες με το σώμα του νεκρού μετανάστη να είναι γεμάτο πληγές και σημάδια από χτυπήματα.
«Η Αστυνομία λέει για αυτά τα σημάδια ότι είχε μία συμπλοκή με τους συγκρατούμενού του, το οποίο δεν ευσταθεί. Αν είχε γίνει συμπλοκή και είχε χτυπηθεί σε τέτοιο βαθμό, θα είχε σχηματιστεί αμέσως δικογραφία και θα είχε παραπεμφθεί. Κάτι που δεν συνέβη. Ωστόσο, για την καταστροφή του νιπτήρα στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αμέσως στο αυτόφωρο. Έκαναν δικογραφία για τον νιπτήρα και όχι για τη συμπλοκή;», διερωτάται η κα Σφέτσου.
Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι τα σημάδια στο σώμα του 38χρονου βρίσκονται στα χέρια του γύρω από τις χειροπέδες. «Αυτό δείχνει ότι την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες. Χειροπέδες δεν φοράνε στα κρατητήρια. Αν έγινε συμπλοκή γιατί δεν λένε ποιοι είναι αυτοί, γιατί δεν κινείται ποινική δίωξη κατά των συγκρατουμένων;», επισημαίνει.
Αντίδραση από την οργάνωση Human Rights Watch
Η υπόθεση του θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ έχει πλέον περάσει τα σύνορα, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έφυγε από τη ζωή. Παράλληλα, τονίζει ότι «όλοι όσοι ευθύνονται για οποιαδήποτε αδικοπραγία θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ανεξάρτητα από τον βαθμό ή τη θέση τους».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση η οργάνωση κάνει ειδική μνεία στις «ανησυχητικές εικόνες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και δείχνουν σοβαρά τραύματα στο σώματα του Ασίκ δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του».
Όπως προσθέτει, «ο θάνατος του Ασίκ αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει “μηδενική ανοχή” απέναντι στην αστυνομική βία. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά τους και η απόλυτη απαγόρευση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης» σημειώνει η Human Rights Watch και καταλήγει «και να διασφαλίζει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς μετανάστευσης ή την εθνική καταγωγή τους, αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους σεβαστό».
Στη συνέχεια, η Human Rights Watch ζητά να ληφθεί άμεση δράση. «Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη να πραγματοποιήσουν διεξοδική, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τον θάνατο του Ασίκ και να προσδιορίσουν τα αίτια και τις συνθήκες. Όλοι όσοι ευθύνονται για οποιαδήποτε αδικοπραγία θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ανεξάρτητα από τον βαθμό ή τη θέση τους», καταλήγει.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τον θάνατο του μετανάστη
Μετά τις καταγγελίες και τις αντιδράσεις, που προκάλεσε ο θάνατος του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, η αστυνομία ανέφερε στην ανακοίνωσή της:
«Πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε ότι άτομο το οποίο φέρει τραύματα στο πρόσωπο προσπαθεί με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα, την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο.
Άμεσα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετέβησαν στο σημείο όπου προέκυψε ότι βρισκόταν άτομο εμφανώς χτυπημένο, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
Πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν ήταν η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου και για τον λόγο αυτό κλήθηκε επί τόπου σταθμός ΕΚΑΒ.
Κατά την παραμονή του ατόμου στο Αστυνομικό Τμήμα, προσήλθε η ανωτέρω γυναίκα, η οποία ωστόσο δεν επιθυμούσε να υποβάλει μήνυση, ενώ τα στοιχεία του σε πρώτο στάδιο λήφθηκαν προφορικά καθώς δεν κατείχε μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης.
Αργότερα, προέκυψε ότι πρόκειται για αλλοδαπό που τις προηγούμενες ημέρες είχε συλληφθεί για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
Στη συνέχεια ο προσαγόμενος αλλοδαπός ενώ βρισκόταν στον χώρο του μπάνιου, άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα σε γλώσσα μη κατανοητή στους αστυνομικούς, εξαπολύοντας επίθεση και αποκολλώντας με τα χέρια του τον νιπτήρα, με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί να τον δεσμεύσουν.
Στη συνέχεια προσήλθε και ο σταθμός ΕΚΑΒ, που προηγουμένως είχαν καλέσει οι αστυνομικοί, όπου διαπιστώθηκε ότι τα τραύματά του δεν χρήζουν μεταφορά σε νοσοκομείο. Σε βάρος του αλλοδαπού σχηματίσθηκε δικογραφία και συνελήφθη για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, απείθεια και άρνηση λήψης αποτυπωμάτων.
Το πρωί της ίδιας μέρας (Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024) με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, δικάστηκε στο αυτόφωρο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης -29- μηνών (από την οποία θα εκτίονταν οι -4- μήνες, δίνοντας αναστολή -3- ετών στους υπόλοιπους -25- μήνες) καθώς και χρηματική ποινή.
Ακολούθησε ο επανεγκλεισμός του στο Αστυνομικό Τμήμα, μέχρι τη μεταγωγή του σε Σωφρονιστικό κατάστημα, όπως ορίζεται από το νόμο. Ωστόσο, κατά την παραμονή του στο κρατητήριο, εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος.
Πρωινές ώρες του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου 2024, εντοπίστηκε από αστυνομικούς χωρίς τις αισθήσεις του και κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ, που διαπίστωσε τον θάνατό του». ΙΝ