Αρτέμης Ματθαιόπουλος : Στον πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης ο υμνητής του Άουσβιτς

Δημοσιεύτηκε στις 07/10/2020 13:02

Αρτέμης Ματθαιόπουλος : Στον πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης ο υμνητής του Άουσβιτς

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος επωφελήθηκε από τη σχέση του με την Ουρανία Μιχαλολιάκου για να ανέβει γρήγορα στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής και να εκλεγεί βουλευτής από το 2012 έως το 2015. Για εκείνο το διάστημα, μάλιστα, ήταν υπαρχηγός της οργάνωσης – δικαίως λοιπόν κερδίζει τον χαρακτηρισμό «γαμπρός» του Μιχαλολιάκου.

Η σταδιακή άνοδος του Ματθαιόπουλου – ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – στην ιεραρχία άρχισε να φαίνεται και από τις παρουσίες του σε εγκαίνια γραφείων τοπικών οργανώσεων, αλλά και επεισοδιακά σόου όπως η επιχείρηση στα Γιαννιτσά ενάντια στον ρατσισμό… κατά των Ελλήνων, αλλά και η κατάληψη του μεθοριακού σταθμού Ευζώνων για να απαγορεύσουν την είσοδο Σκοπιανών στη χώρα.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γερμενή, ο Ματθαιόπουλος – με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη – ήταν και αυτός μουσικός που είχε προκαλέσει εντύπωση για τους ρατσιστικούς και ακροδεξιούς του στίχους.

Ιδεολογικά ήταν από τους πιο ακραίους, ωστόσο με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά δεν φαίνεται πως συμμετείχε στις παράνομες δράσεις των απλών «στρατιωτών» της Χρυσής Αυγής – απολάμβανε εξάλλου την εύνοια της ηγεσίας…

Αφού χώρισε από την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου γύρω στο 2014 και παρά τη συνέχιση της στήριξης στο πρόσωπό του, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 2015. Είχε ενταχθεί στη ΧΑ από το 2001 και από το 2007 μέχρι τη διάλυση της οργάνωσης παρέμενε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ακραίος ρατσιστής, υμνητής του Άουσβιτς

Ο Ματθαιόπουλος ήταν μπασίστας στους Πογκρόμ, ένας συγκρότημα της white power ροκ σκηνής. Πρόκειται για ακραία μουσική με έντονα ρατσιστικά, φασιστικά στοιχεία πράγμα που είναι φανερό και στους στίχους των Πογκρόμ.

Για παράδειγμα, στο τραγούδι με τίτλο, «Μίλα ελληνικά ή ψόφα» , οι Πογκρόμ απευθύνονται στους μετανάστες που όπως λένε τους βρωμίζουν τα… νερά.

Σοκ προκαλούν και οι στίχοι του τραγουδιού «Άουσβιτς»:

Γ… τον Βίζενταλ

γ… την Άννα Φρανκ

γ…. κι όλη η φυλή του Αβραάμ.

Τ’ αστέρι του Δαβίδ με κάνει να ξερνάω

αχ, το Άουσβιτς, πόσο το αγαπάω!

Ρε κ…εβραίοι δεν θα σας αφήσω

στο τείχος των Δακρύων θα ‘ρθώ να κατουρήσω.

Juden Raus! Καίγομαι στο Άουσβιτς…

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ήταν παρών και στην περίφημη συναυλία της Χρυσής Αυγής το 2005, από την οποία αποκαλύφθηκε βίντεο – ντοκουμέντο από την Εφημερίδα των Συντακτών. Η συναυλία αυτή φανερώνει σε όλο της το μεγαλείο ότι η Χρυσή Αυγή δεν ήταν τίποτα άλλο από μια φτηνή απομίμηση των Ναζί της Γερμανίας.

Όταν ρωτήθηκε για αυτήν ο Ματθαιόπουλος κατά την απολογία του, παραδέχτηκε πως έχει πάει σε πολλές τέτοιες συναυλίες (!) και είπε ότι δεν θυμάται τη συγκεκριμένη.

Βουλευτής με εντολή Μιχαλολιάκου

Στις εκλογές του 2012, ο Ματθαιόπουλος είχε κατέβει δεύτερος στο ψηφοδέλτιο της ΧΑ στην περιφέρεια των Σερρών, χωρίς πάντως να έχει ιδιαίτερη σχέση με την πόλη.

Τότε, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε αναγκάσει είχε αναγκάσει σε παραίτηση τον Νικήτα Σιώη, ο οποίος είχε εκλεγεί κανονικά, προκειμένου να καταλάβει τη θέση του στη Βουλή ο εκλεκτός της κόρης του.

Βέβαια και ο Σιώης ανταμείφθηκε με έναν διορισμό στη Βουλή ως κλητήρας, ωστόσο λόγω προβλημάτων με τη δικαιοσύνη ανακλήθηκε ο διορισμός του.

Στις εκλογές του 2015, ο Ματθαιόπουλος «πέταξε» και εκτός λίστας τον Σιώη στις Σέρρες προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Ερωτώμενος για το θέμα στη δίκης της ΧΑ, ο Αρτ. Ματθαιόπουλος δήλωσε άγνοια για τους λόγους της παραίτησης του Σιώη, παρόλο που ανήκε στον κλειστό πυρήνα γύρω από τον Αρχηγό, και απέδωσε την απόφαση του Μιχαλολιάκου να τον συμπεριλάβει στο ολιγομελές Πολιτικό Συμβούλιο στη «μακραίωνη προσφορά» του στη Χρυσή Αυγή.

Το… τσαντάκι του Χρυσαυγίτη και η άρση της βουλευτικής ασυλίας

Πριν ακόμα γίνει βουλευτής, ο πάλαι πότε «γαμπρός» του Μιχαλολιάκου είχε κατηγορηθεί για ληστεία κατά συναυτουργία.

Η υπόθεση αφορά επίθεση εναντίον του Κ.Γ., ελληνικής καταγωγής, το βράδυ της 6/8/2005, όταν τέσσερις άντρες τον πλησίασαν στη Ρωμαϊκή Αγορά και, αφού τον περικύκλωσαν, άρχισαν να τον χτυπούν με κλοτσιές στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα, ενώ του αφαίρεσαν μια μαύρη μπλούζα και το τσαντάκι του.

Oπως είχε καταθέσει προανακριτικά το θύμα, κατά τη συμπλοκή οι δράστες έσπασαν και ένα άδειο μπουκάλι μπίρας δίπλα στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στο δάχτυλο.

Σύμφωνα με το Τ.Α. Ακροπόλεως, από τους τέσσερις δράστες συνελήφθησαν οι τρεις οι οποίοι ήταν ο Ματθαιόπουλος, ο Α.Τ., και ο Αλέξανδρος Κασιδιάρης, αδελφός του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τότε ήταν ανήλικος και απαλλάχτηκε.

Το 2014, η Βουλή είχε ψηφίσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ματθαιόπουλου έτσι ώστε να δικαστεί για αυτήν την υπόθεση.

Ο ίδιος είχε δώσει τη δική του εκδοχή από το βήμα της Βουλής: «Ο άνθρωπος που με έχει κατηγορήσει για ληστεία το 2005, ο άνθρωπος δηλαδή ο οποίος μετά από μία συμπλοκή που δημιούργησε ο ίδιος όντας χρήστης ναρκωτικών ουσιών, προφανώς σε μια σύγκρουση η οποία είχε να κάνει με αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών, έχασε ένα τσαντάκι, το οποίο εγώ ο ίδιος στην κατάθεσή μου στην Αστυνομία είπα ότι γνωρίζω πού βρίσκεται και έδειξα στις αστυνομικές αρχές τον τόπο που βρίσκεται το συγκεκριμένο τσαντάκι».

Εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης παρουσιάστηκε στο Εφετείο, χωρίς να έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, χωρίς να εκπροσωπείται από δικηγόρο και με τις αρχικές κατηγορίες που είχε προανακριτικά καταθέσει να έχουν τώρα… ατονήσει. Σημειώνεται ότι η δίκη ήταν σύντομη και διεξήχθη σε μια άδεια αίθουσα, στην οποία δεν προσήλθαν καν οι μάρτυρες κατηγορίας.

Έτσι, ο Ματθαιόπουλος αθωώθηκε και μάλιστα φεύγοντας από την αίθουσα, χτύπησε φιλικά το θύμα στην πλάτη και του είπε «θα τα πούμε».

Η δράση στη Θεσσαλονίκη

Αφού έμεινε εκτός Βουλής από το 2015, κύριο πεδίο δράσεως του Ματθαιόπουλου έγινε ο τόπος καταγωγής του, η Θεσσαλονίκη.

Εκεί, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Χρυσής Αυγής, είχε «διασταυρώσει τα ξίφη του» πολλές φορές με τον τότε δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της συμπρωτεύουσας, ο πρώην βουλευτής της ΧΑ είχε κάνει δηλώσεις κατά των προσφύγων, κάνοντας λόγο για «λαθρομετανάστες» ενώ, χαρακτήρισε «λιποτάκτες» τους Σύρους που δεν έκατσαν να πολεμήσουν στην χώρα τους.

Σε εκείνο το σημείο ο Γιάννης Μπουτάρης πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι «Κατά την ταπεινή μου άποψη η Χρυσή Αυγή είναι καρκίνωμα στην ελληνική κοινωνία. Ήταν προσβολή η τοποθέτηση του κ. Ματθαιόπουλου ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν κάθονται να πολεμήσουν. Με τι να πολεμήσουν; Με κουβάδες και κατσαρόλες; Είναι ντροπή αυτά που λες».

Ακολούθησε έντονος διάλογος με τον Ματθαιόπουλο να ρωτάει ποιο είναι το αντίδοτο για το «καρκίνωμα» με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να απαντάει ««Αν το ήξερα δεν θα υπήρχατε σήμερα. Η συνολική συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής δεν είναι απλά μια προσβολή στα κοινοβουλευτικά ήθη αλλά σε όλη την κοινωνία».

Ο Ματθαιόπουλος μάλιστα αποκάλεσε τον Γιάννη Μπουτάρη «καραγκιόζη», με τους δύο άνδρες να έρχονται σχεδόν στα χέρια.

Σε άλλους καυγάδες με τον Μπουτάρη σε δημοτικά συμβούλια, ο Ματθαιόπουλος είχε αρνηθεί ότι το κόμμα του πρεσβεύει τον φασισμό.

Όταν προκλήθηκε σάλος από το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τη ναζιστική συναυλία, όπου παρίστατο και ο Ματθαιόπουλος, ο ίδιος δεν έδειξε καμία μετάνοια.

«…Κι αν δεν νιώθετε την απειλή από εμένα και ένα σύμβουλο ακόμη, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν, κρίνουν και αναλόγως θα πράξουν (;). Και βλέπω τι κρατάτε, κύριε πρόεδρε (…) και έχετε τέτοια έγγραφα και ντοκουμέντα που (δήθεν) θα μας κάψουν (…) δείξτε και τη σβάστικα και τους αγκυλωτούς σταυρούς, δεν με εκθέτουν καθόλου(!)…

»Και για να σας προλάβω, υπάρχουν ντοκουμέντα για όλους και για την πολιτική τους διαδρομή και για άρθρα που έχουν συγγράψει, τιμή μου που ανήκω στη Χρυσή Αυγή. (…) Με βάλανε φυλακή με στοιχεία σαν κι αυτά που θα σας δείξει ο κ. πρόεδρος, συναυλίες, φωτογραφίες και ούτω καθ’ εξής…», είχε πει.

«Δεν θα απολογηθώ για τα τραγούδια μου»

Στην απολογία του κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ακολούθησε την υπερασπιστική γραμμή όλων των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, o κατηγορούμενος Ματθαιόπουλος ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται στο εδώλιο μόνο επειδή ήταν βουλευτής του κόμματος.

Για τους ρατσιστικούς στίχους της νεότητάς του, ο Ματθαιόπουλος είπε με θράσος ότι δεν θα απολογηθεί για τα τραγούδια του.

Ματθαιόπουλος: Δεν γνωρίζω καν ποιες είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται.

Λεπενιώτη: Δεν πήρατε την δικογραφία;

Ματθαιόπουλος: Είμαι αθώος. Βρίσκομαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος. Αυτή είναι η πράξη που μου αποδίδεται.

Λεπενιώτη: Δεν είναι διατυπωμένη έτσι η κατηγορία.

Σχετικά με τη δολοφονία Φύσσα, δήλωσε άγνοια. «Έμαθα για το συμβάν το ίδιο βράδυ από σάιτ. Ανέφεραν το περιστατικό ως οπαδικό επεισόδιο. Την επόμενη μέρα ήταν διαφορετικά. Η ενημέρωσή μου ήταν από εκεί. Έγινε συζήτηση εφόσον ενεπλάκη και το κόμμα, όταν γίναμε κατηγορούμενοι. Δεν έχω καταλήξει. Το όνομα του Φύσσα το άκουσα την μέρα της δολοφονίας. Δεν ακούω την μουσική που έκανε».

Έπειτα από επεισόδια σε ομιλία στην Κομοτηνή, ο Ματθαιόπουλος χαρακτηρίζει τον κόσμο που συγκεντρώθηκε κατά της Χρυσής Αυγής «σκουπίδια». «Αν είναι καταγεγραμμένο, το είπα. Δεχθήκαμε επίθεση και αμυνθήκαμε. Η Αστυνομία ήταν απούσα αν και ήμασταν 5-6 βουλευτές. Κάθε φορά καταθέτουμε έγγραφο στην Αστυνομία για να παρθούν τα μέτρα ασφαλείας».

Σε άλλη δήλωσή του, φέρεται να έχει πάρει θέση κατά της αναπαραγωγής των ΑμΕΑ αλλά και ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο Τράγκας είχε αναφερθεί σε μια συνέντευξη μου που έλεγε ότι προσβάλλω άτομα με κινητικά προβλήματα. Μου έκανε την ερώτηση και απάντησα ότι εκείνοι που έχουν βαριές ψυχολογικές ασθένειες θα πρέπει να σκεφτούν αν πρεπει να κάνουν απογόνους.

Η προσωπική μου θέση είναι αναλλοίωτη, όταν ας πούμε κάνει χρήση ναρκωτικών κάποιος καλό θα ήταν να μην έχει απογόνους. Είναι απάνθρωπο να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο και να τυραννιέται για τις δικές σου αμαρτίες».

Τέλος, στην ερώτηση σχετικά με την θέση των κατηγορουμένων για τους αλλοδαπούς, ο Ματθαιόπουλος απάντησε: «Αυτό που λέει το Σύνταγμα. Όποιος έρχεται παράνομα να απελαύνεται, όποιος είναι νόμιμα καλοδεχούμενος».

Πρόεδρος: Σε διάφορες ομιλίες όμως, δεν έλεγαν αυτό

Ματθαιόπουλος: Ποτέ δεν αποκάλεσα κανέναν σκουπίδι ή υπάνθρωπο. Ο καθένας πρέπει να μεταχειρίζεται το πρέπον λεξιλόγιο. Δεν έχω ούτε γράψει ούτε πει θέσεις που περνούν τέτοια μηνύματα. Έχω πει ότι όσοι έρχονται παράνομα πρέπει να απελαθούν.

 

© Πηγή: In.gr