Χωρίς πρόσωπα η σημερινή συνομιλία του σκίτσου του Αρκά, που θίγει την αισιοδία και την απαισιοδοξία. Σε μαύρο λοιπόν φόντο βλέπουμε τον εξής διάλογο:
«Σταμάτα να τα βλέπεις όλα μαύρα»,
«Γιατί, τι είναι;»
«Πολύ σκούρο γκρι»
Τι σημαίνει να είσαι αισιόδοξο άτομο;
Η λέξη αισιοδοξία προέρχεται από τη λατινική λέξη optimum, που σημαίνει «το καλύτερο». Η λέξη αισιοδοξία έχει εισέλθει στη γλώσσα μας από τα γαλλικά.
Η αισιοδοξία είναι μια αφηρημένη έννοια που έχει αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς τρόπους από τους κλάδους της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας με την πάροδο του χρόνου.
Η αισιοδοξία φιλοσοφικά σημαίνει την παραδοχή ότι ο κόσμος υπάρχει στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του, τη «βέλτιστη» κατάστασή του. Σύμφωνα με την αισιοδοξία, το καλό θα υπερισχύει πάντα του κακού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με διάσημους στοχαστές όπως ο Πλάτωνας, ο Ντεκάρτ και ο Λάιμπνιτς, ο κόσμος είναι ο καλύτερος δυνατός, ο ιδανικότερος και ένας τόπος στον οποίο το καλό υπερισχύει2.
Στην ψυχολογία, η αισιοδοξία θεωρείται χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Αντίστοιχα, αισιοδοξία σημαίνει να έχεις μια προοπτική που μπορεί να δει την καλή πλευρά των καταστάσεων και των γεγονότων.
Ο αντίποδας της αισιοδοξίας: Η απαισιοδοξία
Οι απαισιόδοξοι είναι σχεδόν το αντίθετο των αισιόδοξων. Έχουν την τάση να εστιάζουν στο αρνητικό, να κατηγορούν τον εαυτό τους και τον κόσμο για τα προβλήματα και εμφανίζουν περισσότερο άγχος και απελπισία4.
Στο κοινό παράδειγμα του μισογεμάτου ποτηριού, οι απαισιόδοξοι θα ήταν αυτοί που επιλέγουν να πουν: «Αυτό το ποτήρι είναι μισοάδειο». Δεν θα ήταν λάθος αναλογία να πούμε ότι η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι σαν το μαύρο και το άσπρο. Αυτή η αντίθεση πηγάζει από προσωπικές διαφορές στην αντίληψη της ζωής3.
Ενώ ένας απαισιόδοξος βιώνει τη ζωή με αρνητισμό και προβλήματα, ένας αισιόδοξος άνθρωπος ενδιαφέρεται για την τα θετικά κομμάτια της ζωής.