Ο Αρκάς, στο σημερινό σκίτσο του, απευθύνεται με ευχές στους εορτάζοντες Σπύρους και Σπυριδούλες. Συγκεκριμένα βλέπουμε το αγόρι να λέει: «Σφύροι και Σφυριδούλες χρόνια μας φολλά!»
Αγίου Σπυρίδωνος 2024: Πότε γιορτάζει ο Σπύρος
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου και η Καθολική στις 14 Δεκεμβρίου.
Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο (κατεχόμενο τώρα) χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου από οικογένεια βοσκών. Μορφώθηκε, αλλά δεν άλλαξε επάγγελμα.
Συνέχισε την παράδοση της οικογένειας. Νυμφεύθηκε και απέκτησε μια κόρη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Ο Σπυρίδων βρήκε παρηγοριά στον θείο λόγο. Χειροτονήθηκε ιερέας.
Και υπήρξε τόσο ενάρετος και αγαπητός που όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.
Ποιοι γιορτάζουν
Την ημέρα εκείνη γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα Σπυρίδων, Σπυρίδωνας, Σπύρος, Σπυρέτος, Σπυράκης, Σπυράκος, Σπήλιος, Σπυριδούλα, Σπυρούλα, Σπυρέτα, Σπυρίνα, Σπυρίδινα και Λούλα.
Είναι πολιούχος άγιος του Πειραιά και προστάτης του νησιού της Κέρκυρας. Είναι επίσης προστάτης των αγγειοπλαστών και της διάσημης ρωσικής οικογένειας των Τολστόι.
Τιμητικές γιορτές
Σε ανάμνηση των θαυμάτων του Αγίου σε καθοριστικές στιγμές της ιστορίας της Κέρκυρας, έχουν καθιερωθεί τέσσερις λιτανείες του σκηνώματός του κάθε έτος:
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου («Πρωτοκύριακο»), για την απαλλαγή του νησιού από πανώλη. Καθιερώθηκε το 1673.
Την Κυριακή των Βαΐων, για την απαλλαγή του νησιού από πανώλη. Καθιερώθηκε το 1630.
Το Μεγάλο Σάββατο για την απαλλαγή του νησιού από λιμό, λόγω σιτοδείας. Είναι πιο παλαιά λιτανεία και χρονολογείται από το 1553.
Την 11η Αυγούστου για τη διάσωση του νησιού από τους Τούρκους το 171.