Στο πεδίο της καθημερινής ζωής επικεντρώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με κυρίαρχο θέμα την ακρίβεια στα ράφια των τροφίμων, η οποία καταγράφεται άλλωστε επίμονα στα γκάλοπ ως το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγελματικής και ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης, αλλά και ως μέτωπο αρνητικής αξιολόγησης της κυβέρνησης εδώ και μήνες.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προτίθενται να φτάσουν με την ακρίβεια ψηλά στην ατζέντα τους έως και την ευρωκάλπη: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των νοικοκυριών, καλλιεργεί μια εικόνα συνεχούς «προσπάθειας» και πρωτοβουλιών (όπως το «γράμμα» προς την Κομισιόν για τα «παιχνίδια» των πολυεθνικών) και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεφάρμοστες προτάσεις και «λεφτόδεντρα», ενόσω ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης κλιμακώνουν την κριτική τους προς το Μαξίμου, χρεώνοντας από «αδυναμία» και «υποκρισία» έως «απροθυμία» της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών.
Αυτό θα είναι και το βασικό περιεχόμενο της σημερινής – τελευταίας μέχρι την 9η Ιουνίου – σύγκρουσης στη Βουλή. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι η προ ημερησίας συζήτηση, την οποία είχε ζητήσει πριν από το Πάσχα ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε κάνει αποδεκτή το Μαξίμου, δεν θα περιοριστεί μόνο στο μέτωπο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Θα αποτελέσει το τελευταίο, εφ’ όλης ύλης μπρα ντε φερ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.
Οχι σε μείωση του ΦΠΑ
Μια ιδέα για τα επιχειρήματά τους έδωσαν ήδη ο Μητσοτάκης, ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης με δημόσιες εμφανίσεις τους – σαν ένα άτυπο εξ αποστάσεως ντιμπέιτ. Ο Πρωθυπουργός επιμένει να κρατά ψηλά τη «σημαία» της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και να επενδύει στα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων. «Δεν θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση σε καμία περίπτωση» είπε (Open) και για άλλη μία φορά, κατηγορηματικά, απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ για δύο λόγους:
«Εχουμε βάσιμες υποψίες ότι δεν θα περάσει τελικά στον τελικό καταναλωτή, έχουμε εμπειρίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν (…) Δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά, όποιος εισηγείται τη μείωση του ΦΠΑ να μας πει πού θα βρούμε τα 2,5 δισ. τα οποία θα λείπουν κάθε χρόνο». Κατά τον Πρωθυπουργό ο «λογαριασμός» της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ «δεν βγαίνει» και εκεί επιχειρείται μια διαχωριστική γραμμή της ΝΔ από τους πολιτικούς αντιπάλους της. Με τα λόγια του Μητσοτάκη «πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να υλοποιήσουμε τον Προϋπολογισμό», αλλά «έχουμε συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών» και «θα μπορούσαμε να δώσουμε πρώτα έμφαση στη φορολόγηση της εργασίας, στις εργοδοτικές εισφορές».
Η τιμολόγηση στην ΕΕ
Σε ό,τι αφορά τις πολυεθνικές και τη διαφορετική τιμολόγηση για τα ίδια προϊόντα σε κράτη-μέλη της ΕΕ – θέμα για το οποίο το Μαξίμου ζητάει παρέμβαση των Βρυξελλών στους λεγόμενους εδαφικούς περιορισμούς προσφοράς – ο Μητσοτάκης κάνει λόγο για «πρακτικές που χωρίζουν την Ευρώπη σε διαφορετικές ζώνες», ενόσω Κασσελάκης και Ανδρουλάκης μιλούν για κινήσεις εντυπωσιασμού.
Για «επιστολή-παρωδία» στην Ευρωπαϊκή Ενωση μίλησε (Αττικα) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμυνόμενος της μείωσης του ΦΠΑ, ακόμα και του μηδενισμού σε συγκεκριμένα προϊόντα για ένα ορισμένο διάστημα, ως «στοιχείο της κεντρικής οικονομικής πολιτικής» του κόμματος.
«Γίναμε μπανανία πολυεθνικών» είπε (Σκάι) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι «αντί να επιβάλει ο ίδιος μέτρα και να πάρει πρωτοβουλίες, λέει «λύσε μου το πρόβλημα Φον ντερ Λάιεν» μετά από τέσσερα χρόνια».