Απόφαση-σταθμός: Ελληνικό δικαστήριο αναγνώρισε την υιοθεσία τέκνου σε ζευγάρι γυναικών
Το Μονομελές Εφετείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμό 2435/2024, αναγνώρισε την υιοθεσία τέκνου η οποία έγινε σε χώρα στο εξωτερικό από δύο γυναίκες (η μία ελληνικής καταγωγής) με το σκεπτικό της απόφασης να αποτελεί «οδηγό» για το μέλλον.
Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι γυναικών υιοθέτησαν με νόμιμες διαδικασίες ένα παιδί στο εξωτερικό και ζήτησαν από την ελληνική δικαιοσύνη να τις αναγνωρίσει με τη σειρά της ως θετές μητέρες του παιδιού.
«Τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εξίσου ικανά με τα ετερόφυλα»
Η απόφαση «δέχεται ότι η οικογένεια δεν είναι ένας στατικός θεσμός» και ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εξίσου ικανά με τα ετερόφυλα να δεσμευτούν σε σταθερές σχέσεις και βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση με ένα ζευγάρι διαφορετικού φύλου όσον αφορά στην ανάγκη τους για νομική αναγνώριση και προστασία της σχέσης τους».
H τεκνοθεσία «δεν είναι αντίθετη σε κυριαρχικές ηθικές αρχές και αντιλήψεις, που διέπουν τη ζωή…»
Προς τούτο, «σημαντική επιρροή ασκεί η μετάδοση των ψυχολογικών, κοινωνιολογικών και ιατρικών δεδομένων. Σύμφωνα με αυτά, δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα καμία στατιστική απόκλιση, μεταξύ παιδιών που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και παιδιών που μεγαλώνουν σε ετερόφυλες οικογένειες, ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ακαδημαϊκή, την ψυχική, την κοινωνική τους ανάπτυξη. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα της σχέσης γονέων και παιδιών (…)».
Το Εφετείο Αθηνών έκρινε λοιπόν ότι η τεκνοθεσία ενός παιδιού από δύο γυναίκες «δεν είναι αντίθετη σε κυριαρχικές ηθικές αρχές και αντιλήψεις, που διέπουν τη ζωή και το βιοτικό ρυθμό της Ελλάδας, ούτε προκαλεί διαταραχή στην ελληνική έννομη τάξη».