Μετ’ εμποδίων αναμένονται οι μετακινήσεις αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων, στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα Αθήνας – Πειραιά.
Μετ’ εμποδίων αναμένονται οι μετακινήσεις αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων, με στάσεις και απεργίες, στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα Αθήνας – Πειραιά, κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, εκπαιδευτικοί, η ΠΝΟ, αλλά και η ΟΤΟΕ.
Ειδικότερα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε Μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το Μετρό θα λειτουργεί από τις 09:00 το πρωί έως και τις 21:00 το βράδυ, ενώ οι συρμοί του τραμ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 07:00 το πρωί έως τις 23:00.
Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.
Δεμένα τα πλοία
Σε κινητοποιήσεις προχωρά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προκειμένου να εκφράσει τη διαφωνία της με το υπό κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα η ΠΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Συμμετοχή εκπαιδευτικών
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές, μεταξύ άλλων και στον συνδικαλιστικό νόμο, εκφράζουν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλώντας νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές σε 24ωρη απεργία.
Η ΔΟΕ αναφέρει ότι βασικό αίτημα αποτελεί η απόσυρση του νομοσχεδίου και τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους».
Από τη μεριά της, η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό – αντιαπεργιακό», θεωρώντας πως «προωθεί ένα είδος ‘ανάπτυξης’, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».
Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:
– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.
– Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».
Δημόσια Νοσοκομεία
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια.