Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή Τασούλα: Λειτουργεί ως πρόεδρος της πλειοψηφίας
«Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επιστολή του Κώστα Τασούλα προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της εξαίρεσης δύο μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
«Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Ορίστε αντικαταστάτες αλλιώς συνεχίζουμε χωρίς εσάς»
Σε δεύτερη επιστολή του, ο ΠτΒ ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Δεν θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη προθεσμία των τριών ημερών, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να ορίσει τους αντικαταστάτες των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. Το πιθανότερο είναι η επιτροπή να συνεδριάσει την Πέμπτη.
Σε ερώτηση πώς θα σχολίαζε μια ενδεχόμενη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει αντικαταστάτες, ο Κώστας Τασούλας απάντησε: «Θα το εκλάβω ως πείσμα». Είπε πάντως, ότι η επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει και με 23 βουλευτές από 25 μέλη που ήταν αρχικά, δηλαδή δεν τίθεται θέμα μη νόμιμης σύνθεσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντικατάσταση των δύο βουλευτών.
«Η δικαστική ανεξαρτησία την οποία απολαμβάνει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι συνταγματική επιταγή», ανέφερε επίσης για να εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει στη σύνθεση της ειδικής επιτροπής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει υπερκείμενο όργανο – υπερκείμενος εισαγγελέας – για να κρίνει τη νομιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, άρα μοιραία αυτή την κρίνει η ίδια η επιτροπή. Και επειδή δεν είναι μονοπρόσωπη αυτή η επιτροπή, η απόφαση μοιραία λαμβάνεται από την πλειοψηφία».
«Η σύνθεση είναι θέμα των μελών της επιτροπής, που είναι ανεξάρτητο όργανο, με δικαστικές αρμοδιότητες. Είναι προανακριτικοί υπάλληλοι. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος από τον ανακριτικό υπάλληλο, για την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το ότι σε προτείνουν για μάρτυρα, σου δίνει καλύτερο ρόλο από το να είναι μέλος της επιτροπής, υπό την έννοια της συμβολής σου στην αλήθεια. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος, γι’ αυτό ο μάρτυρας δεν αντικαθίσταται. Αντικαθίσταται ο ανακριτικός υπάλληλος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Η πρώτη επιστολή Τασούλα σε Τσίπρα
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη επιστολή που απέστειλε ο Κώστας Τασούλας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα περι παράνομης εξαίρεσης των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από την σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στην απαντητική επιστολή του εξηγεί ότι: «Επισημαίνω και πάλι επ’ αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της όπως και ότι η Επιτροπή εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της. Επομένως, δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει στην εξέταση της υπόθεσης που ερευνά η προανακριτική με «νόμιμες διαδικασίες» και «ευταξία» δείχνοντας πως οι τραμπουκισμοί, οι απειλές και η μη αποδοχή των αποφάσεων της πλειοψηφίας πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Τέλος, υπογραμμίζει πως η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται σε συγκρότηση 25μελούς επιτροπής, ωστόσο αυτή μπορεί να λειτουργεί και με λιγότερα μέλη εκτός βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ ορίσει τους αντικαταστάτες των δύο βουλευτών που εξαιρέθηκαν.