Απανωτά τα διπλωματικά «χαστούκια» στην Τουρκία – Μεγαλώνει το «συμμαχικό τόξο» υπέρ της Ελλάδας
Απανωτά διπλωματικά «χαστούκια» δέχεται η Τουρκία στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινότητα την «πειρατική» συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
Ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος αναζητά μάταια συμμάχους στη διπλωματική «σκακιέρα» επιβεβαίωσε με το χθεσινό επικοινωνιακό σόου και τις προκλητικές αναφορές για γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη δημιουργία τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν εμφανίζεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο απομονωμένος καθώς έχει μείνει μόνο με την στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Κατάρ γεγονός που προκαλεί νεύρα στη γειτονική χώρα.
Νέο «χαστούκι» από Αίγυπτο
Την ώρα που η Ελλάδα επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο την αποδόμηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης χτίζοντας συμμάχους, ο Ερντογάν δέχθηκε άλλο ένα «χαστούκι», αυτή τη φορά από την Αίγυπτο.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όπου ζητήθηκε να μην πρωτοκολληθούν οι δύο τουρκολιβυκές συμφωνίες, ήρθε σήμερα η σειρά της Αιγύπτου να βάλει «φρένο» στις ορέξεις του Ερντογάν για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν.
Διπλωματικός μαραθώνιος
H Αθήνα μέσω της διπλωματικής οδού συνεχίζει να ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης διευρύνοντας καθημερινά τη συμμαχική ασπίδα υπέρ της Ελλάδας.
Στη συνάντηση με τον γ.γ του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότιτα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια συνεργασίας «είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία».
Παράλληλα εξήγησε λεπτομερώς για ποιο λόγο η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα.
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Ριάντ με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, Dr. Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al Al-Sheikh.
Στη συνέχεια, έγινε γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdul Aziz Al Saud ενώ λίγο αργότερα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud.
Αύριο, Τετάρτη , ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.
Oπλισμένα drones και απειλές για γεωτρήσεις
Μέσα σε όλο αυτό κλίμα διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να δοκιμάσει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει την επιθετική του ρητορική, απειλώντας αυτή τη φορά με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο.
Η Τουρκία η οποία δε διστάζει να ανοίξει το ένα μέτωπο μετά το άλλο αδιαφορώντας για το διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, έκανε πράξη την απειλή της με τα drones τα οποία θα απογειώνονται από βάση στα Κατεχόμενα προκειμένου να συνοδεύουν τα τουρκικά γεωτρύπανα τα οποία πραγματοποιούν παρανόμως έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά όπως έγινε γνωστό, το πρώτο στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), που έστειλε η Τουρκία στα Κατεχόμενα, ήταν οπλισμένο, μία εξέλιξη η οποία δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα έντασης.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα για όλα τα ενδεχόμενα
Η Αθήνα βλέποντας τον «θορυβώδη και νευρικό γείτονα» όπως ορθώς χαρακτηρίζεται από αρκετά ξένα μέσα ενημέρωσης να συνεχίζει στη γραμμή των προκλήσεων, απαντά με ψυχραιμία αλλά δυναμικά στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί να παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και αχρείαστες «κραυγές» η Αθήνα δηλώνει πως έχει έτοιμο επικαιροποιημένο σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου ή μίας ακραίας κίνησης της Άγκυρας, όπως την αποστολή γεωτρύπανου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το σχέδιο σε περίπτωση απόπειρας εισβολής ενός τουρκικού ερευνητικού για διεξαγωγή έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή στην «κόκκινη γραμμή» που έχει δημιουργηθεί νότια της Κρήτης ή σε άλλα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου όπως αποκάλυψαν τα ΝΕΑ περιλαμβάνει τρία στάδια:
- Το πρώτο στάδιο αντίδρασης θα είναι η αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.
- Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και το τουρκικό σκάφος συνεχίσει την πορεία του με στόχο την έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα δοθεί εντολή για την απώθησή του, από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.
- Η χρήση των στρατιωτικών μέσων είναι τελευταίο στάδιο κλιμάκωσης. Το απόρρητο σχέδιο στρατιωτικής δράσης είναι προφανές ότι προβλέπει διεμβολισμό για την απομάκρυνση και, σε τελική φάση, καταβύθιση του τουρκικού πλοίου.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στέλνει μήνυμα ισχύος στη γειτονική χώρα διαμηνύοντας πως αν χρειαστεί θα «αδρανοποίησει» τουρκικά UAV εάν έχουν προηγηθεί επικίνδυνες πτήσεις.
Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας τη Δευτέρα στη Βουλή σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημείωσε πως «οι κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση οποιοσδήποτε απειλής έχουν καθοριστεί, στο εγκεκριμένο από το ΚΥΣΕΑ, εγχειρίδιο Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής και αποδεσμεύονται κατά περίπτωση, προκειμένου να θέτουν τα όρια της χρήσης στρατιωτικής ισχύος και την ελεγχόμενη εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου ή ενέργειας που προκαλείται από τον εχθρό».
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Άμυνας «οι Ένοπλες Δυνάμεις δρουν σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια Επιχειρήσεων και τις εν ισχύ Διαταγές. Εκδηλώνονται όλες οι προβλεπόμενες τακτικές ενέργειες από τα μέσα των ΕΔ, για τον εντοπισμό, αναγνώριση και αναχαίτιση των εισερχόμενων αδιευκρίνιστων ιπτάμενων ιχνών, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας των πτήσεων. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω ενέργειες εντάσσονται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΕΔ σε Ειρήνη/Κρίση/Πόλεμο και συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση και αδρανοποίηση των τουρκικών UAVs».