ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας: Ποιο μήνυμα στέλνει στην Τουρκία
Ως μία ιστορική συμφωνία που θωρακίζει σε νομικό επίπεδο την Ελλάδα έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουν ειδικοί επιστήμονες στο χώρο των διεθνών σχέσεων, την συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ.
Αλλαγή των δεδομένων στην Αν. Μεσόγειο
Για την αλλαγή των δεδομένων στην ανατολική Μεσόγειο, που επιφέρει η ελληνοϊταλική συμφωνία μίλησε στο MEGA, ο κ. Αφεντούλης Λαγγίδης, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, διεθνολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στην πρώτη αποτίμηση της σημασίας της υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Λαγγίδης τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη ΑΟΖ που οριοθετεί η Ελλάδα με άλλη χώρα και έκανε λόγο για δημιουργία ενός νομικού προηγούμενου πυ δημιουργείται.
Συμπλήρωσε δε, πως σε συνδυασμό με άλλες μελλοντικές ελληνικές κινήσεις θα μπορούσε να συμπληρωθεί ένα «παζλ νομικής θωράκισης της χώρας» έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Επηρρεάζει την ΑΟΖ με Αλβανία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λαγγίδη, η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται ότι θα επιφέρει άμεσα εξελίξεις σε σχέση και με τις λοιπές μεσογειακές χώρες αλλά ίσως και με και την περίπτωση της Αλβανίας. «Θα επηρεάσει άμεσα για μια ομοειδή συμφωνία με την Αλβανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγγίδης.
Ενώ ο κ. Λαγγίδης απαντώντας στο ερώτημα αν αυτη η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ συνεπάγεται την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, τόνισε ότι τα δύο ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση, καθώς η συμφωνία για την ΑΟΖ έχει να κάνει κυρίως με τις «γραμμές βάσης».
Ωστόσο πρόσθεσε πως τέτοιες πρωτοβουλίες συνήθως συνοδεύονται και από άλλες που αφορούν στην επέκταση των χωρικών υδάτων.
Οροιθέτηση σημαίνει και ανακήρυξη ΑΟΖ
Οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει και ανακήρυξη ΑΟΖ τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Ιταλία.
«Η υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει ότι παράλληλα κηρύσσουμε και ΑΟΖ, για να την οριοθετήσεις πρέπει και την κηρύξεις. Αρά έχουμε κατ’ ουσίαν και κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την υπογραφή της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πιέσεις στην Αλβανία για ΑΟΖ με την Ελλάδα
Ο κ. Συρίγος εκτίμησε και ο ίδιος όπως και ο κ. Λαγγίδης ότι η ελληνοιταλική συμφωνία την ΑΟΖ έχει μεγαλύτερη και πιο άμεση επίδραση για μια αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Μάλιστα ο κ. Συρίγος πρόσθεσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Ο βουλευτής της ΝΔ αποσαφήνισε ότι η συμφωνία περισσότερο ασκεί πιέσεις στην Αλβανία πάρα σε αλλά κράτη. «Το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα έχει απέναντι του τη συμφωνία με την Αίγυπτο όταν αυτή υπογραφεί με το κάλο… Δεν επηρεάζει η συμφωνία με την Ιταλία το τουρκολιβυκό σύμφωνο» ξεκαθάρισε.
«Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2004» είπε ο κ. Συρίγος, ενώ διευκρίνισε πως «όταν υπεγράφη η αρχική συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία (το ’77) ήταν περίοδος κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλαμε συμφωνία με γειτονικό κράτος και (η συμφωνία) περνούσε μήνυμα στην Τουρκία ότι κατά βάση στις οριοθετήσεις χρησιμοποιείται και η μέση γραμμή… Το ίδιο όριο κατά πάσα πιθανότατα έχει οριοθετηθεί και τώρα που λαμβάνει υπόψη του και τα νησιά, τα λαμβάνει όλα».
«Πολύ σημαντική συμφωνία που υπογράφεται τη δεδομένη στιγμή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο. Πιστεύω ότι θα προλειάνει το έδαφος για να ακολουθήσουν και άλλες. Και μας δίνει άλλο αέρα» σχολίασε ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς.
«Η Ελλάδα δείχνει όχι απλά αποφασιστικότητα, αλλά έχει σχέδιο, έχει οργάνωση έχει πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτελεσματική διπλωματία» επισήμανε ο κ. Μαλλιάς μιλώντας στον Σκάι.
Πρώτο βήμα για τη σύναψη συμφωνίας με την Αλβανία
«Είχαμε υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αλβανία με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη αλλά την ανέτρεψε ο Έντι Ράμα ως αξιωματική αντιπολίτευση μέσω ομόφωνης απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου. Έκτοτε νομίζω δεν υπάρχει καν συνταγματικό δικαστήριο στην Αλβανία – με παρέμβαση της Τουρκίας ακυρώθηκε η συμφωνία» δήλωσε μάλιστα ο κ. Μαλλιάς.
«Είναι μια πολύ καλή στιγμή σε ιδιαιτέρα κρίσιμη περίοδο. Εκτιμώ ότι είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για επιταχύνουμε διαδικασία σύναψης συμφωνίας (και με την Αλβανία) που θέλω να ελπίζω ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει η Αλβανία. Έρχεται μετά από 43 χρόνια, το ’77, όποτε υπήρξε η πρώτη ελληνοϊταλική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, και υπήρχε πρόνοια για την Αλβανία».