Αντικαπνιστικός νόμος: Το κάπνισμα απαγορεύεται στην Ελλάδα από το 1856

Δημοσιεύτηκε στις 30/07/2019 12:56

Αντικαπνιστικός νόμος: Το κάπνισμα απαγορεύεται στην Ελλάδα από το 1856

Από τον Όθωνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη… ένα τσιγάρο δρόμος.

Η κυβέρνηση, από την προεκλογική περίοδο ήδη, είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Τις αυστηρές εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών ακολουθεί ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Αθηνών που υπενθυμίζει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ισχύει στην Ελλάδα από το… 1856!

Σύμφωνα με τον  Πανελλήνιος Ιατρικό Σύλλογο, το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί υγειονομική βόμβα και μέγιστο ζήτημα Δημόσιας Υγείας. Τονίζεται δε η ανάγκη της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινόχρηστους χώρους δίνοντας στη δημοσιότητα το ΦΕΚ του Βασιλικού Διατάγματος του Όθωνα, με το οποίο απαγορεύθηκε για πρώτη φορά το κάπνισμα.Δείτε το 

Από το 1856

«Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Και το οξύμωρο είναι ότι στην χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έγινε για πρώτη φορά το έτος 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα. Φτάσαμε στο 2019, με τη χώρα να παραμένει στις πρώτες θέσεις με υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας προς τον συνάνθρωπό μας

Κατά τον ΠΙΣ, το 25% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού στη χώρα μας, οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα: «Με αυτό το απαράδεκτο για μια χώρα του δυτικού κόσμου ποσοστό θανάτων από μια συνήθεια που θα έπρεπε να έχει περιοριστεί δραματικά εδώ και δεκαετίες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως  «7,1 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο παγκοσμίως οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. «Ως εκ τούτου, το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσει κάποιος στον συνάνθρωπό του, καθώς βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του».

«Στοιχεία από το European Lung White Book αναφέρουν, ότι το ETS (Environmental Tobacco Smoke) έχει ενταχθεί στις καρκινογόνες συνήθειες και ουσίες και συνδέεται με καρκίνους του πνεύμονα, όσο και με νοσήματα του αναπνευστικού που δεν συνδέονται με τον καρκίνο. Η δε έκθεση των παιδιών στο ETS εξαιτίας του καπνίσματος των γονέων μέσα στο σπίτι, αυξάνει τις πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του μέσου ωτός, δια βίου μειωμένη ικανότητα οξυγόνωσης των πνευμόνων και σοβαρό άσθμα. Δευτερεύοντα αλλά αρκετά σημαντικά θεωρούνται τα μεμονωμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα και είναι ο επίμονος βήχας, η παραγωγή πτυέλων, το βάρος στο στήθος κατά την αναπνοή και γενικά η αναπνευστική δυσφορία», σημειώνει ο ΠΙΣ καλώντας την ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. και τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλει το νόμο.

Κομισιόν: Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία στην ΕΕ, ο οποίος θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, καθώς ευθύνεται για 700.000 περίπου θανάτους τον χρόνο. Το 50% περίπου των καπνιστών πεθαίνει πρόωρα (κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα).

«Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των καπνιστών στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι υψηλό: το 28% του συνολικού πληθυσμού και το 29% των νεαρών Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών καπνίζουν», σημειώνει η Κομισιόν.

Τρία εκατομμύρια οι καπνιστές στην Ελλάδα το 2018

Τρία εκατομμύρια Έλληνες, άνω των 15 ετών, καπνίζουν κάθε μέρα και από αυτούς τα δύο εκατομμύρια είναι άνδρες και το ένα εκατομμύριο γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έδωσε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με αυτά οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) υπολογίζονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια και από αυτούς τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια γυναίκες. Οι καθημερινοί καπνιστές είναι περίπου 3,05 εκατομμύρια (1,98 εκατομμύρια άνδρες και 1,07 εκατομμύρια γυναίκες), με βάση στοιχεία για το 2016.

Σε 44% υπολογίζεται στη χώρα μας το ποσοστό των καπνιστών τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού (52% μεταξύ των ανδρών και 35% μεταξύ των γυναικών). Το ποσοστό των καθημερινών χρηστών καπνού εκτιμάται σε 34%, δηλαδή ένας στους τρεις Έλληνες καπνίζει κάθε μέρα. Οι άνδρες είναι καθημερινοί καπνιστές σε ποσοστό 45% (σχεδόν ο ένας στους δύο), ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 25% (δηλαδή μία στις τέσσερις καπνίζει κάθε μέρα).

Ειδικότερα για το παραδοσιακό τσιγάρο, καπνιστές είναι το 38% των Ελλήνων (45% των ανδρών και 31% των γυναικών), ενώ καθημερινοί καπνιστές τσιγάρου είναι το 29% των Ελλήνων (36% των ανδρών και 22% των γυναικών).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι το 2025 το ποσοστό των καπνιστών (και των δύο φύλων) στην Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 37% από 52% το 2000. Μέσα στην ίδια 25ετία, το ποσοστό των ανδρών καπνιστών αναμένεται να μειωθεί από 60% σε 47% και των γυναικών από 43% σε 28%. Με άλλα λόγια, θα υπάρξει αισθητή μείωση, αλλά τα ποσοστά καπνιστών θα παραμείνουν υψηλά.

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο

Σε 1,1 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι ενήλικοι καπνιστές παγκοσμίως σήμερα, όσοι και το 2000. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται μεν σταδιακά το ποσοστό των καπνιστών, αλλά ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει επίσης. Περίπου το 20% των ανθρώπων άνω των 15 ετών ήσαν καπνιστές το 2016 (το 37% των ανδρών και το 6% των γυναικών), έναντι 27% το 2000.

Από την άλλη, ο καπνός συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το 34% των ανδρών άνω των 15 ετών ήσαν καπνιστές το 2015 έναντι 43% το 2000, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες άνω των 15 ετών ήσαν 6% και 11%.

Στους 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 367 εκατομμύρια χρήστες μη καπνιζόμενων (smokeless) προϊόντων καπνού. Περίπου το 6,5% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 15 ετών (άνδρες 8,4% – γυναίκες 4,6%) κάνουν χρήση μη καπνιζόμενου καπνού.

Παγκοσμίως το 7% των παιδιών 13 έως 15 ετών καπνίζουν τσιγάρο, ενώ το 4% των παιδιών αυτής της ηλικίας κάνουν χρήση μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού.

Πάνω από το 80% των καπνιστών ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στις χώρες αυτές το κάπνισμα μειώνεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Μια νέα μελέτη του ΠΟΥ αναδεικνύει το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) ως βασική αιτία των καρδιοπαθειών και των καρδιαγγειακών θανάτων από έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι ο καπνός προκαλεί καρκίνο και πνευμονοπάθεια, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι επίσης προκαλεί καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντχανόμ-Γκεμπρεγιέσους.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook