Ανησυχία στην Αθήνα για το προσφυγικό – Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μαξίμου
Σε εξέλιξη είναι η κυβερνητική σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το μαζικό κύμα των μαζικών αφίξεων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.
Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ – καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πως θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα.
«Συναγερμός» στην Αθήνα
Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564.
Στη Μόρια μάλιστα, ξεπερνούν τις 12.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό που διαθέτει υποδομές για 3.000 άτομα, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται τάχιστα σε γειτονικά κτήματα.
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
«Περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα από το 2018»
Στη σημαντική αύξηση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα από πέρσι μέχρι φέτος αναφέρεται δημοσίευμα της Zeit, οπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Από την αρχή της χρονιάς» σημειώνει η Zeit Online, «έφτασαν σχεδόν 50% περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν 32.767 μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 22.261. Στην Ιταλία με 6.570 αφίξεις έφτασαν κατά τρεις φορές λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρυσι. Στην Ισπανία έφτασαν εμφανώς περισσότεροι, δηλαδή 17.000 άνθρωποι, οι οποίοι βέβαια ήταν οι μισοί σε σχέση με το 2018».
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα βασισμένη σε στοιχεία του ΔΟΜ, στις μεσογειακές χώρες έχουν φτάσει φέτος ήδη 60.000 άνθρωποι, περίπου 20% λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Και ο αριθμός των θυμάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά» σημειώνει το δημοσίευμα επισημαίνοντας στη συνέχεια τη διάκριση στην οποία προβαίνει η έκθεση του ΔΟΜ: «Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΔΟΜ μετανάστες είναι εκείνοι που αφήνουν τον τόπο κατοικίας τους ανεξάρτητα από το αν το κάνουν από ελεύθερη επιλογή ή επειδή εξαγανάστηκαν να μεταναστεύσουν και ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στο εξωτερικό. Αντίθετα οι πρόσφυγες αναζητούν προστασία λόγω πολέμου ή επαπειλούμενης δίωξης. Έτσι οι πρόσφυγες είναι και μετανάστες, αλλά όλοι οι μετανάστες δεν είναι και πρόσφυγες.» Αξίζει να σημειωθεί ότι στους αριθμούς που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνονται π.χ. και οι οικονομικοί μετανάστες. Τέλος, το δημοσίευμα κλείνει υπενθυμίζοντας ότι «ως επί το πλείστον η κατάσταση των νεοαφιχθέντων είναι δύσκολη στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξανόμενων αριθμών», με την κατάσταση στη Μόρια να παραμένει κρίσιμη. «Συνολικά τον Αύγουστο» γράφει η Zeit Online «παρέμεναν στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι, το 40% εκ των οποίων ήταν βάσει στοιχείων του ΟΗΕ ανήλικοι».
in.gr