Ανεφάρμοστες οι ρυθμίσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ

Δημοσιεύτηκε στις 24/07/2024 09:58

Ανεφάρμοστες οι ρυθμίσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ

Στα «κάγκελα» βρίσκονται Κυβέρνηση και γιατροί για τις εφημερίες στις τουριστικές περιοχές, καθώς οι ελλείψεις στο ΕΣΥ φέρνουν κατοίκους και τουρίστες σε απόγνωση, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά υγείας.

Η ένταση στην Κυβέρνηση φαίνεται από τη διάταξη που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής, με την οποία προβλέπονται οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις απομακρυσμένες και άγονες περιοχές είτε από το ΕΣΥ, είτε από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να «πεταχτούν έξω» από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, «τιμωρώντας» έτσι, τους ασθενείς…

Όσο για τους γιατρούς, αυτοί που υπηρετούν στο ΕΣΥ καλούνται να κάνουν εφημερίες με ένα μπόνους επιπλέον 300 ευρώ πέραν των 1800 ευρώ που είχαν αρχικά θεσμοθετηθεί για τις μετακινήσεις από ένα νοσοκομείο σε άλλο λόγω των αναγκών της πανδημίας ή με την πάγια αντιμισθία των 250 ευρώ μικτά, εφόσον είναι ιδιώτες που κάνουν εφημερία με μπλοκάκι.

Η ένταση στους τελευταίους (τους ιδιώτες) είναι έκδηλη, αφού κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να βρεθεί σε καθεστώς εφημερίας, η οποία λόγω των ελλείψεων στο ΕΣΥ καθιστά τις εφημερίες επισφαλείς, βάζοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς που εφημερεύουν μόνοι τους, χωρίς υποστήριξη από τα λοιπά τμήματα των νοσοκομείων, χωρίς νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και εργαστήρια ικανά να παρέχουν άμεσα αποτελέσματα, αφού οι κενές θέσεις στο ΕΣΥ είναι 6.000.

H εξαίρεση των γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τελικά «τιμωρεί» τους ασθενείς

Με το «τουφέκι» ψάχνει η κυβέρνηση γιατρούς για τις εφημερίες στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που επεξεργάζονται οι επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται η καθιέρωση πρόσθετης αμοιβής 2.100 ευρώ, πέραν του μισθού, σε γιατρούς του ΕΣΥ που θα δεχθούν να μετακινηθούν σε άλλη περιφερειακή ενότητα – πλην Αττικής- προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες της περιοχής προορισμού.

Επιπλέον, προβλέπεται η υποστήριξη από τους δήμους, των γιατρών που θα βρεθούν σε άγονες περιοχές, σε ότι αφορά τη στέγαση και τη σίτισή τους, κατ΄ αναλογία της υποστήριξης που παρέχουν οι δήμοι σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι χρειάζεται να μετακινηθούν σε κάποια περιοχή για να καλύψουν πρόσθετες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, ισχύει η θεσμοθετημένη αμοιβή ιδιωτών γιατρών που κάνουν εφημερία με μπλοκάκι και καλούνται για μία ή δύο εφημερίες το μήνα σε περιοχές που έχουν ανάγκη.

Για αυτή την κατηγορία, των ιδιωτών γιατρών, προβλέπεται επίσης και η θεσμοθέτηση ενός αντικινήτρου – της εξαίρεσής τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση – εάν κληθούν να πραγματοποιήσουν μια εφημερία σε νοσοκομείο απομακρυσμένο, και αυτοί αρνηθούν.

Επισφαλείς εφημερίες
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργό Πάνο Παπανικολάου, η εξαίρεση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τελικά «τιμωρεί» τους ασθενείς, ενώ την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις στο ΕΣΥ είναι τέτοιες, που στις περισσότερες περιπτώσεις, η εφημερία δεν είναι ασφαλής.

Οι γιατροί που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν την εφημερία που θα τους ζητηθεί, θα είναι μόνοι τους, να αντιμετωπίσουν περιστατικά που δεν γνωρίζουν, και μάλιστα χωρίς υποστήριξη από το λοιπό ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας των κενών οργανικών θέσεων.

«Στην περίπτωση ιατρικού λάθους, η Δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό την επισφαλή εφημερία, και σε αντίστοιχα περιστατικά που έχουν φτάσει στο Δικαστήριο, οι δικαστές θεωρούν ότι ο γιατρός δεν πρέπει να δεχθεί να εφημερεύσει υπό τις συνθήκες αυτές», επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας ότι οι ελλείψεις πλέον έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που δεν μπορούν απλά να καλυφθούν περιστασιακά από κάποιον γιατρό, μεμονωμένα.

Το υπουργείο δεν γνωρίζει τα κενά
Πηγές από το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζουν ότι οι ελλείψεις που έχουν καταγραφεί αφορούν παθολόγους και σε κάποια νοσοκομεία και αναισθησιολόγους, όμως δεν είναι γνωστά στο υπουργείο τα κενά. Για το λόγο αυτό, αναμένονται τα προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων προκειμένου να φανούν οι ελάχιστες ανάγκες για την εποχή.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, «ως υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δεχθεί ότι οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ είναι 6.000 και για το λόγο αυτό, προγραμμάτιζε άμεσα την πρόσληψη 1250 γιατρών και άλλων 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων στο ΕΣΥ εντός του 2024, με τη συμφωνία και εξαγγελία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως μετά τον ανασχηματισμό, ο Άδωνις Γεωργιάδης τα ακύρωσε όλα, ακόμη και την τοποθέτηση επικουρικών γιατρών, διαδικασία που χρειάζεται μόλις μία ώρα μέσω των υγειονομικών περιφερειών».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανικολάου πρότεινε την άμεση κάλυψη των κενών με νέους ειδικευμένους παθολόγους που είναι «κοντά» στην εκπαίδευσή τους σε νοσοκομειακό περιβάλλον, για την κάλυψη των κενών θέσεων ως επικουρικοί γιατροί, μέσω των υγειονομικών περιφερειών, και μονιμοποίησή τους στο ΕΣΥ από τον Σεπτέμβριο. Για όσους επιλέξουν τις άγονες περιοχές να προβλέπεται αμοιβή 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως συνέβαινε στις αρχές λειτουργίας του ΕΣΥ.

IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook