Αναταράξεις στο ΠαΣοΚ από την απόφαση Γεννηματά για συνέδριο-εξπρές
Αναταράξεις προκαλεί στο ΠαΣοΚ η αιφνιδιαστική απόφαση της Φώφης Γενηματά να οδηγήσει το κόμμα σε ένα συνέδριο-εξπρές, με διαδικασίες, που όπως λέγεται, επί της ουσίας καταργούν το καταστατικό του. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου. «Το ΠαΣοκ εδώ και καιρό είναι κάτι σαν κόμμα.
Τώρα οδηγείται σε κάτι σαν συνέδριο που θα το απαξιώσει πλήρως» αναφέρουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους βουλευτές και στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων κάνουν λόγο για καταστατική αυθαιρεσία. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται εν πολλοίς στον αιφνιδιασμό και την αμηχανία που προκάλεσε η απόφαση. Είναι εμφανές ότι η κυρία Γεννηματά, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο ΠαΣοΚ με μια απρόβλεπτη κίνηση που έφερε σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κυρία Γεννηματά, αιφνιδιάζει ακόμα και τους στενούς της συνεργάτες με τις αποφάσεις της. Η τελευταία ήταν με την απόφαση της να απομακρύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τώρα, με την επιλογή να οδηγηθεί το ΠαΣοΚ σε συνέδριο μέσα σε 15 ημέρες, χρονικό διάστημα, που όπως λέγεται, είναι απαγορευτικό για την πραγματοποίηση ενός ουσιαστικού προσυνεδριακού διαλόγου για το μέλλον του κόμματος.
Μετά την χθεσινή απόφαση, τα βλέμματα στρέφονται προς την κυρία Γεννηματά που πλέον, στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που είναι επιφορτισμένα με την διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠαΣοΚ, καλείται να ανοίξει τα χαρτιά και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Θα τεθεί στο συνέδριο θέμα εκλογής νέας ηγεσίας; Θα εκλεγεί γραμματέας και νέα όργανα; Και, ποιοι θα αποτελούν το σώμα του συνεδρίου. Εκλεγμένοι σύνεδροι από τη βάση του κόμματος ή ένα «σώμα συνεδρίου» η σύνθεση του οποίου θα καθοριστεί από τις αποφάσεις των οργάνων;
Από τα όσα μεταδίδονται, η εικόνα που διαμορφώνεται έχει ώς η εξής. Η κυρία Γεννηματά βλέποντας ότι η συζήτηση για το συνέδριο και το μέλλον του ΠαΣοΚ, εξελίσσεται σε μια εστία παραγωγής εσωστρέφειας, άλλαξε το σχεδιασμό της. Ο λόγος είναι ότι ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο μετά από την Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, αντί να υπάρξει η επιδιωκόμενη φυγή προς τα εμπρός, να εισέλθει ο χώρος σε κατάσταση νέας εσωστρέφειας με αφορμή το συνέδριο του ΠαΣοΚ. Έτσι η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής μεταφέρθηκε για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Νέα ηγεσία…
Θέμα εκλογής νέας ηγεσίας δεν θα τεθεί. Το πιθανότερο είναι το συνέδριο να αποφασίσει καταστατικές αλλαγές που θα διευθετούν το ζήτημα της ηγεσίας. Η θητεία της κυρίας Γεννηματά στην θέση του προέδρου του ΠαΣοΚ έχει λήξει. Το ζήτημα της εκλογής προέδρου του ΠαΣοΚ από τη βάση του κόμματος θα αντιμετωπιστεί με καταστατικές αλλαγές που θα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, η θητεία του ανανεώνεται αυτόματα για όσο παραμένει πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής.
Το ερώτημα είναι ποιο σώμα θα πάρει αυτές τις αποφάσεις. Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για ένα συνέδριο που θα αναζητήσει θεσμικές και όχι εκλογικές λύσεις. Υπάρχει όμως ο αντίλογος που δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Μπορεί να δοθούν θεσμικές λύσεις από ένα σώμα συνεδρίου που επί της ουσίας θα είναι εξωθεσμικό αφού δεν θα αποτελείται, όπως προβλέπει το καταστατικό από εκλεγμένους συνέδρους; Η πρόθεση της ηγεσίας να υπάρξει ένα σώμα συνεδρίου το οποίο θα αποτελείται από τους εκλεγμένους συνέδρους που πήραν μέρος στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και προέρχονται από το ΠαΣοΚ χαρακτηρίζεται, «ακροβατισμός».
Σε κάθε περίπτωση τα κομματικά τηλέφωνα, μετά την ανακοίνωση από τον Παύλο Χρηστίδη της απόφασης για το συνέδριο-εξπρές, πήραν φωτιά. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στις αποφάσεις της ηγεσίας. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής εξέτασε τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες. Ο κ. Ανδρουλάκης σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι το συνέδριο είναι καλοδεχούμενο, πρόσθεσε όμως με νόημα, ότι το ζητούμενο του συνεδρίου του ΠαΣοΚ είναι να δώσει προοπτική στο κόμμα και όχι να το κλείσει.
Είναι βέβαιο ότι οι κομματικές συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι ζωηρές. Μένει να διαπιστωθεί αν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο παρασκήνιο εκδηλωθούν με την μορφή της αμφισβήτησης στα όργανα των επιλογών της Φώφης Γεννηματά ή αν, όπως λέγεται, στις συνεδριάσεις «πέσουν οι συνηθισμένες τουφεκιές για την τιμή των όπλων» αλλά μέχρι εκεί. Το δεύτερο σενάριο είναι το πιο πιθανό.