Αναστάσιος: Ο ειρηνοποιός που θωράκισε την Ορθοδοξία στην Αλβανία
Ένα μεγάλο και βαρύ πέπλο θλίψης έπεσε πάνω στον ορθόδοξο κόσμο στο άκουσμα της εκδημίας του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.
Από την Αθήνα μέχρι και την Νότια Αφρική από τα Τίραννα μέχρι την Μόσχα, από την Κωνσταντινούπολη στο Λονδίνο και τη Σεούλ και την Νέα Υόρκη η Ορθοδοξία βρίσκεται σε πένθος. Πενθεί τον Θεολόγο που γνώρισε τις 19 θρησκείες και τις 240 υποδιαιρέσεις της, μελέτησε όσο ελάχιστοι το Ισλάμ, τον ιεραπόστολο της Αφρικής, τον κατηχητή χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, τον Επίσκοπο της δημιουργίας, τον Αρχιερέα του διαλόγου, τον Προκαθήμενο που αναγέννησε μια ολόκληρη Εκκλησία από τις στάχτες που προκάλεσε το καθεστώς του Εβρεν Χότζα.
Ο σύγχρονος ιεραπόστολος που ανέστησε την Εκκλησία της Αλβανίας
Για όλους τους Πατριάρχες και τους Αρχιεπισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τα στελέχη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών την ηγετική ομάδα της Ρωμαιοκαθολικής και την Αγγλικανικής Εκκλησίας και εκατοντάδες μητροπολίτες και κληρικούς ο κύριος Αναστάσιος αποτελούσε έναν ιερέα άξιο θαυμασμού. Έναν γεφυροποιό, ειρηνοποιό, έναν σύγχρονο ιεραπόστολο.
«Επισκεφθήκαμε την Αλβανία για πρώτη φορά το 1988 όταν ήταν καταπιεσμένη κάτω από ένα σιδηρούν κομμουνιστικό καθεστώς. (…) Η κατάσταση ήταν απίστευτη. Τα πάντα ήταν απαγορευμένα και τα πάντα εξελισσόταν κάτω από το άγρυπνο έλεγχο της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών» σημειώνουν μελετητές του Αγίου Αιγιδίου.
Όταν έπεσε το καθεστώς οι «Καθολικοί άρχισαν να τελούν την λειτουργία με τους πρώτους κρατούμενους ιερείς που βγήκαν από την φυλακή και μετά με στελέχη από την Ιταλία… Οι μουσουλμάνοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο ιστορικό τζαμί της κύριας πλατείας των Τιράννων της πλατείας Σκεντέρμπει. Και μαζί και η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου». Όπως προστίθεται από τους μελετητές «ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός είχε κατεδαφιστεί για να κατασκευαστεί στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ ένα καινούργιο ξενοδοχείο, το Hotel Tiranna αργότερα Tirana Internasional.
Αυτή ήταν η κατάσταση όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1991 ζήτησε από τον Επίσκοπο και αργότερο Τιτουλάριο Μητροπολίτη Ανδρούσης της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει την ανασύσταση της Εκκλησίας.
«Όλα ήταν θέλημα Θεού»
«Όλα ήταν θέλημα Θεού» έλεγε ο ίδιος. «Ποτέ δεν περίμενα ότι το βιβλικό «έως εσχάτου της γης» θα ήταν γεωγραφικά τόσο κοντά. Ηταν ένας τόπος όπου εδώ και 23 ολόκληρα χρόνια είχαν σταυρώσει τον Χριστό πιστεύοντας ότι τον είχαν θάψει για πάντα».
Δεν τα κατάφεραν… Δεν τα κατάφεραν ούτε και με την ερπύστριες των τανκς που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο έξω από τον αύλειο χώρο του κατεστραμμένου Ναού την ώρα της ενθρόνισης του.
Οι πρώτες λέξεις που έμαθε στα αλβανικά
Krishti u Νgjαll – Χριστός Ανέστη – αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που έμαθε στο Αλβανικά ο 62χρονος τότε Προκαθήμενος. Και Ανέστη η Εκκλησία της Αλβανίας και οι Ναοί που μετατράπηκαν σε μηχανουργεία, γήπεδα, και στο Δέλβινο που ένα τεράστιο δέντρο είχε μεγαλώσει στην θέση του εντελώς κατεστραμμένου Ναού σήμερα υπάρχουν δεκάδες Εκκλησίες, εκατοντάδες ιερείς που υπηρετούν την Ορθοδοξία, Θεολογικές Σχολές, σχολεία, Πανεπιστήμια, Ιατρικά Κέντρα, Υδροηλεκτρικά εργοστάσια αλλά και νεκροταφεία που έφτιαξε ο πρώην Εφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού για τους έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στο Αλβανικό Μέτωπο και χιλιάδες ορθόδοξοι πιστοί αλλά και αλλόθρησκοι που σέβονται και τιμούν τον παπα Αναστάση.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ