Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί: Προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις – Τι ζητούν

Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2024 21:15

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί: Προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις – Τι ζητούν

Σε νέες κινητοποίησεις αναμένεται να προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, προκειμένου να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους και να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μόλις 3,5 μήνες άδεια ανατροφής τέκνου, αντί για 9 μήνες που χορηγούνται σε όλους τους άλλους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

«Οι αναπληρώτριες οργανώνουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αυτό το Σάββατο στις 16 Νοεμβρίου, 11 το πρωί. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας πού θα γίνουν παρόμοιες συγκεντρώσεις» σημείωσε η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Ελίζα Μπίλλη, μιλώντας στο MEGA.

«Οι αναπληρώτριες μαζί με τα παιδιά μας θα πάμε να διεκδικήσουμε αυτά που δεν μας δίνουν», υπογράμμισε η κυρία Μπίλλη.

«Όχι» από το υπουργείο Παιδείας

Μάλιστα, με απάντηση του υπουργείου Παιδείας έγινε γνωστό ότι η κατάσταση θα μείνει ως έχει και δεν θα αλλάξει κάτι.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η Ελλάδα έχει δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή, επιμένοντας ότι αναπληρωτές και μόνιμοι «δεν είναι σε συγκρίσιμη κατάσταση», άρα «δεν τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής της διάκρισης».

Συγκεκριμένα είπε ότι αναπληρωτές «διαφέρουν ουσιωδώς ως προς το αντικείμενο, τη διάρκεια απασχόλησης, τις καλυπτόμενες ανάγκες, τις απολαβές, την πηγή χρηματοδότησης, τις μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης».

Αντιδράσεις από την ΕΕ

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των διακρίσεων που υφίστανται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα, λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, και συγκεκριμένα στο χώρο των σχολείων, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Η Επιτροπή έδινε δύο μήνες προθεσμία στην Ελλάδα να ανταποκριθεί, αρχικά παρέχοντας εξηγήσεις. Αν μάλιστα κρίνει ότι η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, προτείνοντας την επιβολή προστίμου.

© Πηγή: In.gr