Ανακοίνωση ΑΜΑΚ για την εξίσωση των κολεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2020 15:59

Ανακοίνωση ΑΜΑΚ για την εξίσωση των κολεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια

Η πρόταση των ΑΜΑΚ όπως αναλύεται στο παρόν Δελτίο Τύπου για την εξίσωση των κολεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια, κατατέθηκε  στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ την Τρίτη 28-01-2020. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

Στις 23/01/2020 υπερψηφίστηκε από την ελληνική βουλή με 153 θετικές ψήφους – της κυβερνητικής πλειοψηφίας- το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις». 

Με το άρθρο 50 προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων ιδιωτικών Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, (ακόμα και χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ) με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων. Είναι εμφανές ότι αυτή η ρύθμιση δεν έχει θέσει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, ενώ παρακάμπτει εμμέσως τη συνταγματική αναθεώρηση, καταργώντας στην πράξη το άρθρο 16 του συντάγματος περί αναγνωρισμένης εκπαίδευσης αποκλειστικά από το κράτος. 

Η αρμόδια υπουργός προτάσσει την υποχρέωση εναρμόνισης με τις κοινοτικές οδηγίες και εντέχνως αποκρύπτει από την συζήτηση στην βουλή την επιστολή-απάντηση του ΔΟΑΤΑΠ ότι η αναγνώριση τίτλων ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών και ότι η διαδικασία/προυποθέσεις πρόσληψης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο της εθνικής κυβέρνησης.

Με τέτοια νομοθετήματα οδηγούμαστε  στην περαιτέρω υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών (και όχι μόνο) , ενώ η υπερπληθώρα χαμηλής στάθμης πτυχίων (τεχνητή αύξηση της ανεργίας) θα λειτουργήσει ως δομικός μοχλός για την μείωση των ήδη συρρικνούμενων μισθών και την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών.

Σημειώνοντας επίσης  ότι :

  • στο άρθρο 33 του νομοσχεδίου αποφασίστηκε, χωρίς καμία διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, η αναστολή της λειτουργίας 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ (6 σχολές στην Κρήτη),
  • οι δαπάνες για την παιδεία μειώθηκαν κατά 0,51% του ΑΕΠ, 
  • το ελληνικό κράτος πραγματοποίησε δωρεά 2.000.000 € στην ιδιωτική θεολογική σχολή της Βοστώνης,

αντιλαμβανόμαστε δυστυχώς, ότι ο πολιτικός σχεδιασμός των αρμόδιων υπουργείων Παιδείας (για την εκπαίδευση) και Ανάπτυξης (για την έρευνα και τεχνολογία) είναι προσανατολισμένος στην κατεύθυνση υποβάθμισης του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας ,ενώ παραπάνω από εμφανής είναι η προσπάθεια ικανοποίησης των ιδιωτικών συμφερόντων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης.

Ως ΤΕΕ, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αποδεχόμενο την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών. Το ΤΕΕ θα πρέπει να ασκήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο ώστε η πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της Παιδείας και Νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής Γνώσης να καταργηθεί στην πράξη.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο αιτούμαστε:

  • Κατάργηση του άρθρου 50 με κάθε νομικό μέσο και επίπεδο. Tο ΤΕΕ να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του άρθρου 50. 
  • Ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού τοπίου της χώρας με ανοιχτές διαδικασίες και ακαδημαϊκές κρίσεις, με την επιστημονική συνδρομή του ΤΕΕ και με διαβούλευση με την ολομέλεια των μηχανικών. Κάθε τίτλος σπουδών να αντιστοιχεί σε ίσα έτη και ίδιο επίπεδο σπουδών.  

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook