Αλέξης Τσίπρας: Ομιλία με αιχμές για υποκλοπές, Τέμπη και ναυάγιο της Πύλου

Δημοσιεύτηκε στις 01/11/2024 11:59

Αλέξης Τσίπρας: Ομιλία με αιχμές για υποκλοπές, Τέμπη και ναυάγιο της Πύλου

Με συγκεκριμένες αιχμές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ολοκλήρωσε πριν λίγο την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, με αφορμή τα 50 χρόνια από την επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την Ελλάδα, αλλά και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΣτΕ.

«Μαύρες κηλίδες» και «ανοιχτές πληγές»

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού εστίασε σε σημαντικό μέρος της στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως επίσης και στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στο ναυάγιο της Πύλου, κάνοντας λόγο για τις «μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες» και «τις ανοιχτές πληγές του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας».

Ειδικότερα, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μπορούμε μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν και στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια».

»Αναφέρομαι όπως όλοι θα καταλάβατε, στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Αδιανόητες προσπάθειες παρακώλυσης»

«Κυρίως όμως αναφέρομαι στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη».

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε μόνο στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το ίδιο αιχμηρός ήταν και για τις περιπτώσεις του ναυαγίου της Πύλου και του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αναφέροντας ότι «αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας».

Μήνυμα στη Δικαιοσύνη

Μήνυμα έστειλε και στην πλευρά της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «αν θέλουμε, λοιπόν, στο μέλλον να γιορτάζουμε με μεγαλύτερη περηφάνεια επετείους σαν τη σημερινή, των 50 χρόνων από την επανακύρωση της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη χώρα μας, επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στη συζήτηση περί «δημοκρατίας» που έχει ανοίξει στην Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι «πιο επίκαιρη παρά ποτέ».

«Στις μέρες μας η δημοκρατία συνήθως δεν καταλύεται με πραξικοπήματα, όπως την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Ούτε βρίσκεται σε μια έστω ατελή διαδικασία ενίσχυσης, όπως την μεταψυχροπολεμική περίοδο», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι:

«Αμφισβητείται, όμως και υπονομεύεται, με νέους τρόπους, σε ένα νέο πιο σύνθετο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Οι συνθήκες της πολυκρίσης και της μετάβασης σε έναν πολυπολικό κόσμο αποτελούν για κάποιους ευκαιρία για περιστολή δικαιωμάτων και διεύρυνση ανισοτήτων».

in.gr