Άκαρπη η συνάντηση υπουργείου Εργασίας – ΓΣΕΕ για συλλογικές συμβάσεις, κατώτατο μισθό

Δημοσιεύτηκε στις 16/10/2024 17:00

Άκαρπη η συνάντηση υπουργείου Εργασίας – ΓΣΕΕ για συλλογικές συμβάσεις, κατώτατο μισθό

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας από το αποτέλεσμα της συνάντησης, που είχε σήμερα με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, με αντικείμενο τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για κάλυψη του 80% των Ελλήνων εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις και για συλλογικό καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Ειδικότερα, μετά το πέρας της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:

“Σήμερα είχαμε την πρώτη συνάντηση, για να συζητήσουμε το πόρισμα, που παρέδωσε η Επιτροπή για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς και για το πως θα καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων. Δυστυχώς αυτό, που μάθαμε και αυτό, που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό.

Εμείς επιμένουμε ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα από αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως και με τη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου θα νοηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις, να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους, γιατί είναι η μόνη απάντηση, για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι άνθρωποι του μόχθου, από την ακρίβεια στα αγαθά και στη στέγαση, που πλήττει όλα τα νοικοκυριά”.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων
Δήλωση για της συνάντηση της ΓΣΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έκανε και ο κ. Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Ο κ. Τασιούλας αναφέρει σχετικά μεταξύ άλλων:

“Η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας για τον κατώτερο μισθό επιβεβαιώνει ότι ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός ως συνέχεια του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών και με πρόβλεψη εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, να μειώνεται, όπως έγινε το 2012.

Στην πράξη αυτό, που προετοιμάζεται είναι η διαμόρφωση ενός κατώτερου μισθού, που θα είναι αποτέλεσμα των κριτηρίων της παραγωγικότητας, της κερδοφορίας που θέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η υπουργός Εργασίας θα εκδίδει το «διάταγμα» των κουτσουρεμένων μισθών, που θα εξασφαλίζουν στη μεγαλοεργοδοσία αυτό, που ζητάει διακαώς: Φθηνή εργατική δύναμη, μισθούς και μεροκάματα συμπιεσμένα όλα προς τα ελάχιστα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που προετοιμάζεται να υλοποιηθεί με νόμο της κυβέρνησης πολύ σύντομα, οι εργαζόμενοι, υγειονομικοί, ναυτεργάτες, στον επισιτισμό, τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά επαγγέλματα, οι οικοδόμοι θα απαντήσουν με τον αγώνα τους, τις κλαδικές απεργίες τους και όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους με την επιτυχία της μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 20 του Νοέμβρη”.