Αγωνία στο Μαξίμου για τις τράπεζες – Συσκέψεις για την επόμενη ημέρα

Δημοσιεύτηκε στις 05/05/2020 13:56

Αγωνία στο Μαξίμου για τις τράπεζες – Συσκέψεις για την επόμενη ημέρα

Μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεγάλο στοίχημα της παροχής ρευστότητας στην αγορά, αλλά και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ξεκινά σύσκεψη με συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, των τραπεζών, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να σχεδιαστούν , συντονισμένα, τα βήματα της επόμενης ημέρας.

Αυτή την περίοδο «τρέχει» μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν κατατεθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις, με το ποσό δέσμευσης από τις τράπεζες να είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Σε κυβερνητικό επίπεδο έχει σχεδιαστεί η δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», το επόμενο διάστημα, όπου ήδη, τουλάχιστον, 90.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Παράλληλα, το περί τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Περιλαμβάνει τη παροχή κεφαλαίου κίνησης προς όλες τις επιχειρήσεις, μέσω τραπεζών των τραπεζών, μπορεί να φτάσει το 25% του ετήσιου τζίρου, με εγγύηση έως το 80% του δανείου.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και να πέσει φρέσκο χρήμα στην αγορά, το οποίος δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία με χαμηλά επιτόκια, είτε απευθείας από το κράτος ή από τις τράπεζες, συνδυαστικά με δημόσια προγράμματα επιδότησης τόκων ή εγγυοδοτικά. Με το κρατικό δάνειο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο με τη δεύτερη φάση του Μαΐου θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, τη δράση ύψους 2 δισ. ευρώ για διετή επιδότηση τόκων, με το νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ, (με μόχλευση δάνεια ως 7 δισ. ευρώ), αλλά και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία εκτιμάται πως η χρηματοδότηση μπορεί να έως τα 15 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2020.

© Πηγή: In.gr