Άγαλμα Ελευθερίας : Τι σημαίνει για τους πρόσφυγες όλου του κόσμου
Το Άγαλμα της Ελευθερίας επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο.
Είναι πιο πολυφωτογραφημένο άγαλμα στον κόσμο με οικουμενική σημασία, αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την ελπίδα και τη διαμαρτυρία για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Το ντοκιμαντέρ του HBO «Liberty: Mother of Exiles» φωτίζει άγνωστες πτυχές του πιο γνωστού συμβόλου της Αμερικής, αποκαλύπτοντας την ελάχιστα γνωστή ιστορία του και τιμώντας το ως ένα άσβεστο φάρο ελπίδας για γενιές μεταναστών.
Σε σκηνοθεσία και παραγωγή των βραβευμένων με Emmy, Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο το ντοκιμαντέρ αρχίζει με την πρωτοποριακή τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας και ακολουθεί τη θρυλική σχεδιάστρια μόδας και εκτελεστική παραγωγό του ντοκιμαντέρ Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ιστορίας του Αγάλματος.
Τι σημαίνει το άγαλμα για τις γενιές προσφύγων
Η Βελγικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας ήταν επικεφαλής καμπάνιας συγκέντρωσης πόρων για τη δημιουργία του νέου Μουσείου και στο ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει πώς το όνειρο του γλύπτη Frédéric Auguste Bartholdi (Φρεντερίκ Ωγκύστ Μπαρτολντί) έγινε πραγματικότητα και τι σημαίνει το άγαλμα για γενιές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η Φον Φίρστενμπεργκ ήταν τόσο επιτυχημένη στον ρόλο της, ως επικεφαλής της καμπάνιας συγκέντρωσε 100 εκ. δολάρια, που ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Statue of Liberty–Ellis Island Foundation, Ρίτσαρντ Φλαντ την ονόμασε «νονά της Lady Liberty» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ταινία αποκαλύπτει την απροσδόκητη ιστορία του αγάλματος – μια ιστορία γεμάτη με πολλές λανθασμένες εκκινήσεις καθώς και σημαντικές οικονομικές και τεχνικές προκλήσεις που τελικά επιλύθηκαν με καινοτόμους τρόπους, αναφέρει το HBO.
Η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ ταξιδεύει στην πατρίδα του γλύπτη και επισκέπτεται το Μουσείο Μπαρτολντί, όπου φυλάσσονται πρωτότυπα σκίτσα και πρώιμα γλυπτά του.
Το ντοκιμαντέρ αναζητά την προέλευση του αγάλματος στη Γαλλία και εξετάζει επίσης τον πολιτισμικό αντίκτυπό του.
Η σχεδιάστρια μόδας συναντά επίσης τους απογόνους του Εντουάρ ντε Λαμπουλέ που ενέπνευσε τον Μπαρτολντί να δημιουργήσει το άγαλμα και του Γουστάβου Άιφελ που σχεδίασε το μεταλλικό πλαίσιο του.
Ο Κόπερφιλντ το εξαφάνισε
Στο ντοκιμαντέρ ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ θυμάται μια από τις πιο διάσημες ψευδαισθήσεις του, την εξαφάνιση του Αγάλματος της Ελευθερίας το 1983. Ο Κόπερφιλντ ήθελε να δείξει τότε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία και πόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστεί.
Η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, μετανάστρια και η ίδια αναφέρεται στο νόημα που έχει για εκείνη το μνημείο.
«Το γύρισμα αυτού του ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Αγάλματος της Ελευθερίας και η ανακάλυψη των επιπέδων πάθους που το έκαναν να συμβεί, ήταν ένα συναισθηματικό ταξίδι» ανέφερε σε δελτίο Τύπου. «Είναι αληθινά το σύμβολο της ελευθερίας και η δάδα της είναι ένα μαγικό ραβδί!».
Ο θαυμασμός της γεννημένης στο Βέλγιο, σχεδιάστριας μόδας ξεκίνησε από τη μητέρα της, η οποία την έφερε στον κόσμο , αφού επιβίωσε από το στρατόπεδο εξόντωσης στο Άουσβιτς και αποκαλούσε συχνά την κόρη της «δάδα ελευθερίας».
Το ίνδαλμα της μόδας θαύμαζε πάντα το Άγαλμα και θυμάται πως αισθάνθηκε, όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη με καράβι τη δεκαετία του 1970 και το αντίκρισε.
«Το Άγαλμα είναι το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία σε όλο τον κόσμο» αναφέρουν οι Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο, σκηνοθέτες και παραγωγοί της ταινίας. «Ως η “Μητέρα των Εξόριστων” η Ελευθερία χαιρετίζει εκατομμύρια μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Αμερική. Αυτή η ταινία δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, παρά μια έγκαιρη υπενθύμιση των αξιών που ανέκαθεν πρέσβευε το Άγαλμα» υπογραμμίζουν.
Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ