30 χρόνια χωρίς την Τζάκι Κένεντι Ωνάση

Δημοσιεύτηκε στις 20/05/2024 18:15

30 χρόνια χωρίς την Τζάκι Κένεντι Ωνάση

Εμφανίσεις που έθεσαν κανόνες του στιλ, γάμοι που έγραψαν ιστορία και άλλες iconic στιγμές της θρυλικής πρώην πρώτης κυρίας που έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαΐου του 1994 αλλά δεν φεύγει ποτέ από την επικαιρότητα: το στυλ της παραμένει σημείο αναφοράς και έμπνευσης ενώ η πολυτάραχη ζωή της δεν παύει να συναρπάζει.

Πριν ακόμη γίνει Πρώτη Κυρία η Τζάκι ενσάρκωνε ήδη την απόλυτη εκδοχή του αμερικανικού chic. Μετά την εκλογή του συζύγου της στο ανώτερο αξίωμα και με τη βοήθεια του Oleg Cassinni απλά απογείωσε το look. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι ήταν η αρχετυπική Πρώτη Κυρία με το μοναδικό στυλ, μια γυναίκα με θάρρος και προσωπικότητα στην οποία συγχωρούσαν τα πάντα, έχοντας την δει με το ροζ ταγέρ της βαμμένο κόκκινο από το αίμα του Προέδρου Κένεντι. Όταν η Λέιντιμπερντ Τζόνσον, σύζυγος του αντιπροέδρου της είπε να αλλάξει τα ματωμένα ρούχα, η Τζάκι της είχε απαντήσει, “Όχι, θέλω να δουν τι έκαναν στον Τζον”.

Στην κηδεία του, πίσω από το μαύρο πέπλο, με τον μικρό γιο της να χαιρετά στρατιωτικά το φέρετρο του πατέρα του, έκανε τις καρδιές της Αμερικής να ραγίσουν. Η Ελλάδα, ειδικά της εποχής του 70 και μετά το γάμο της με τον Ωνάση είχε μια πολύ διαφορετική άποψη. Οι απλές γυναίκες που είχαν παλιότερα συμπονέσει την Πρώτη Κυρία της Αμερικής, όταν έχασε μια κόρη στη γέννα και κατόπιν τον άνδρα της, και την είχαν θαυμάσει όταν κατέφθασε στη Μύκονο κάνοντας το νησί διάσημο, θεωρούσαν πλέον τη Τζάκι γρουσούζα, γιατί όπου πήγαινε την ακολουθούσε ο θάνατος.

Ενώνοντας έναν κύκλο της high society με τον γόνο μιας ισχυρής πολιτικής οικογένειας, ο γάμος της Ζακλίν Μπουβιέ και του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στο Rhode Island, το Σεπτέμβριο του 1953, ήταν το γεγονός της χρονιάς για την υψηλή κοινωνία της Ανατολικής Ακτής με 1.200  προσκεκλημένους και ένα νυφικό-όνειρο της σχεδιάστριας Anne Lowe, που σήμερα εκτίθεται στη Βιβλιοθήκη Kennedy στη Βοστόνη. (Getty Images/Ideal Image) 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από την ψιθυριστή φωνή, τα ταφταδένια φορέματα και τα μεγάλα μαύρα γυαλιά της Τζάκι κρυβόταν ατσάλι…
Όταν το προεδρικό ζεύγος της Αμερικής επισκέφθηκε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ  η Τζάκι έκλεψε την παράσταση με τον μοναδικό της αέρα και προκάλεσε αμηχανία στη βασίλισσα Ελισάβετ όταν την σχολίασε δημοσίως αρνητικά λίγες ημέρες αργότερα, όπως είδαμε και στο “The Crown”.(Getty Images/Ideal Image) 

Με το πιο διάσημο Chanel ροζ μπουκλέ ταγέρ στον κόσμο και το περίφημο pillbox καπέλο που έκανε μόδα, στο Ντάλας, στις 22 Νοέμβριου του 1963. Λίγες ώρες αργότερα το ταγέρ θα λερωνόταν με το αίμα του Προέδρου…(Getty Images/Ideal Image)

Μετά το γάμο της με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι άρχισαν να χτυπούν οι συμφορές η μία μετά την άλλη στην μεγάλη πολιτική δυναστεία της Αμερικής. To πρώτο μεγάλο κακό ήταν βέβαια ήταν η δολοφονία του Προέδρου το 1963. Το 1968 ο αδελφός του Ρόμπερτ Κένεντι, έτοιμος να διεκδικήσει την Προεδρία της Αμερική έπεσε επίσης θύμα δολοφονίας. Αλλά η γρουσουζιά της Τζάκι δεν τέλειωνε εκεί σύμφωνα με το αφήγημα.

Συντετριμμένη στην κηδεία του Προέδρου. Η δύναμη που επέδειξε εκείνη την ημέρα έκανε την Αμερική να της αφοσιωθεί απόλυτα.(Getty Images/Ideal Image) 

Μετά το γάμο της με τον Ωνάση η κακοτυχία μεταφέρθηκε και στην οικογένεια του Έλληνα Κροίσου. Ο γιος του Αλέξανδρος, η πρώην σύζυγός του Τίνα αλλά και ο ίδιος έσβησαν άδοξα και τραγικά μέσα σε περίπου έξι χρόνια από εκείνη τη μοιραία μέρα στο Σκορπιό το 1968, όταν ο Ωνάσης παντρεύτηκε την πιο διάσημη και φωτογραφημένη γυναίκα-τρόπαιο στον κόσμο. “Γιατί το έκανες αυτό Τζάκι;” αναρωτιόντουσαν τα πρωτοσέλιδα του Αμερικανικού Τύπου.

Ο γάμος της με τον Αριστοτέλη Ωνάση τον Νοέμβριο του 1968 γίνεται θέμα συζήτησης σε όλη την υφήλιο με τον αμερικανικό τύπο να καταδικάζει την απόφασή της να παντρευτεί τον Έλληνα κροίσο. “Jackie, how could you?” έγραφαν τα πρωτοσέλιδα. (Getty Images/Ideal Image) 

Όταν ο Truman Capote τη ρώτησε γιατί παντρεύτηκε τον Ωνάση, εκείνη του απάντησε: “Δεν μπορώ να παντρευτώ έναν οδοντίατρο από το New Jersey…”!

Παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, 25 χρόνια σχεδόν, και τις αντιρρήσεις του φιλικού και οικογενειακού κύκλου, η Jackieέβρισκε ευχάριστη τη συντροφιά του Έλληνα επιχειρηματία και γνώριζε ότι μπορούσε, αφενός να προσφέρει σε εκείνη και τα παιδιά της οικονομική ασφάλεια, αλλά και ανεξαρτησία από την οικογένεια των Kennedy. Ειδικά μετά τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, η χήρα του Προέδρου ήθελε να αφήσει πίσω της την Αμερική.

Η αντικατάσταση του χαρισματικού Προέδρου από τον κοντό, σκουρόχρωμο, τραχύ και άξεστο Έλληνα, όπως έβλεπαν στην Αμερική τον Ωνάση, είχε πονέσει. Η Τζάκι όμως ήταν πάνω από όλα έξυπνη γυναίκα:” Εδώ σκοτώνουν τους Κένεντι” είπε στον κουνιάδο της Εντουαρντ Κένεντι, δικαιολογώντας την απόφαση της να δεχτεί την πρόταση γάμου του Ωνάση, στον οποίο δεν αρκούσε πια ο έρωτας με την πιο διάσημη Ελληνίδα στον κόσμο αλλά είχε βάλει στόχο την πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο.

Ο Ωνάσης μπορούσε να εξασφαλίσει στη Τζάκι μια άνευ προηγουμένου οικονομική άνεση και να την απαλλάξει από την στενή κηδεμονία των Κένεντι. Πάντοτε τα αδέλφια του συζύγου της θα έπαιζαν ρόλο στη ζωή της μετά το θάνατο του, η οικονομική ανεξαρτησία που της παρείχε ο Ωνάσης όμως της επέτρεπε να έχει εκείνη τη θέση ισχύος. Προκειμένου να παντρευτεί τη χήρα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπέγραψε προγαμιαίο συμβόλαιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από την ψιθυριστή φωνή, τα ταφταδένια φορέματα και τα μεγάλα μαύρα γυαλιά κρυβόταν ατσάλι…

“Ο Άρι είναι ένας μοναχικός άνθρωπος, όπως και εγώ, και θέλει να με προστατεύσει από τη μοναξιά. Είναι σοφός και ευγενικός. Μόνο εγώ μπορώ να αποφασίσω αν είναι σε θέση να το κάνει, και έχω αποφασίσει” έγραψε η Τζάκι σε ένα φίλο της. “Ξέρω ότι έρχεται ως έκπληξη για τόσους πολλούς ανθρώπους” συνέχισε. “Αλλά θέλουν πράγματα για μένα που ποτέ δεν ήθελα εγώ για τον εαυτό μου”.

Το μυστήριο τελέστηκε στο Σκορπιό με τους φωτορεπόρτερ μακριά. Οι μόνες φωτογραφίες από το γάμο ήταν αυτές που έδωσε στη δημοσιότητα το ζευγάρι. Η Τζάκι φορούσε ένα μπεζ φόρεμα Valentino με δαντέλα, που έγινε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες γυναίκες και αντιγράφηκε όσο λίγα.

Μετά το γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση και την είσοδό της στον ελληνικό κόσμο και τον κύκλο του νέου της συζύγου, η Τζάκι απέκτησε Έλληνες φίλους όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, η Ειρήνη Παπά και η Νίκη Γουλανδρή στο πρόσωπο της οποίας βρήκε την ιδανική φίλη. Πολυδιάστατη προσωπικότητα, μια μεγάλη ελληνική μορφή της τέχνης και των επιστημών, διεθνώς καταξιωμένη για τον αγώνα της για την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν ακριβώς το είδος του ανθρώπου που τραβούσε και γοήτευε την Τζάκι. Γόνος μιας μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, ωστόσο αυτόφωτη, η Νίκη Γουλανδρή είχε επίσης τη διακριτικότητα και την ακεραιότητα χαρακτήρα που σπάνια συναντούσε η νέα σύζυγος του Έλληνα Κροίσου και γι’ αυτό την εκτιμούσε ιδιαίτερα. Τα ενδιαφέροντά τους για την Τέχνη και την Ιστορία ήταν κοινά. Οι γνώσεις της Νίκης Γουλανδρή για την ελληνική χλωρίδα ήταν πολύτιμες για την Τζάκι, που ήθελε να ανανεώσει τη βλάστηση του Σκορπιού, και η συμβολή της ήταν μεγάλη στην επιλογή των φυτών του ιδιωτικού νησιού. Οι δύο γυναίκες συχνά αναζητούσαν αντίκες στο Μοναστηράκι και σε παλαιοπωλεία και ένιωθαν τον ίδιο μαγνητισμό για την Αρχαία Ελλάδα και τα μνημεία της.

Στην Ελλάδα το 1961 στις πρόβες του Εθνικού θεάτρου στην Επίδαυρο. (Getty Images/Ideal Image) 

Σύμφωνα με τη βιογραφία της που συνέγραψαν οι DarwinPorter & Danforth Prince, η Τζάκι είχε μια εξίσου περιπετειώδη ερωτική ζωή με τον Τζον Κένεντι. Το 1962 οι διακοπές της με τον Τζιάνι Ανιέλι στη Μεσόγειο, δημιούργησαν αρκετούς ψιθύρους ώστε ο Πρόεδρος να της τηλεφωνήσει και να της ζητήσει να περνά περισσότερο χρόνο με την κόρη τους. Η αντίδραση της Τζάκι ήταν να πάει την επόμενη μέρα για scuba diving με τον βασιλιά της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι συγγραφείς την θέλουν να έχει φλερτ με διάσημους άνδρες, από τον Μάρλον Μπράντο και τον Φρανκ Σινάτρα, ακόμη και με τον Ρούντολφ Νουρέγεφ. Κανείς δεν φανταζόταν ωστόσο ότι θα παντρευόταν τελικά τον Έλληνα Κροίσο, ο οποίος άλλωστε την είχε φιλοξενήσει στη “Χριστίνα” όταν ήταν ακόμη Πρώτη Κυρία και εκείνος φλέρταρε με την μικρότερη αδελφή της, Λι κατοπινή πριγκίπισσα Ράτζιβιλ.

Ανταγωνίζονταν η μία την άλλη από τα παιδικά τους χρόνια στην αριστοκρατική ανατολική ακτή της Αμερικής όπου μεγάλωσαν. Η Λη αγαπούσε τη μεγαλύτερη αδελφή της, αλλά της ήταν δύσκολο να φτάσει τα επιτεύγματα της Τζάκι, όπως το να κερδίζει βραβεία σε αγώνες ιππασίας και να παίρνει τους καλύτερους βαθμούς στη σχολή Miss Porter’s. Mεγαλώνοντας, η Τζάκι έγινε μια από τις πιο κομψές και φωτογραφημένες γυναίκες στον κόσμο, αλλά εκείνοι που ήξεραν τις δύο αδελφές θεωρούσαν ότι η Λη ήταν εκείνη που είχε το πιο ξεχωριστό προσωπικό στιλ και “μάτι” για τα χρώματα και το design. Η Diana Vreeland έλεγε πως η Τζάκι δίδαξε στην Αμερική τι σημαίνει στιλ, είχε όμως μεγάλη βοήθεια σε αυτό τους καλύτερους δασκάλους. Η Λη το έκανε μόνη της.

Όταν ρώτησαν τη Λι αν θα ήθελε να παντρευτεί τον Ωνάση, απάντησε “Ποια δε θα ήθελε;”. Οι δυο τους πάντα ανταγωνίζονταν η μία την άλλη από τα παιδικά τους χρόνια. Η Τζάκι κράτησε κρυφό τον αρραβώνα της με τον Ωνάση από την αδελφή της . Ήταν ο Ωνάσης εκείνος που της το είπε και την παρακάλεσε να πάει στο γάμο. Η Λι παραπονέθηκε στον Truman Capote « Μα πώς μπόρεσε να μου το κάνει αυτό η Τζάκι”. Αν και δημοσίως ευχήθηκε κάθε ευτυχία στην αδελφή της, το πλήγμα στη σχέση τους ήταν βαρύ.

Όταν ο Truman Capote τη ρώτησε γιατί παντρεύτηκε τον Ωνάση, εκείνη του απάντησε: «Δεν μπορώ να παντρευτώ έναν οδοντίατρο από το New Jersey…»!

Το 1972 η Τζάκι έγινε η πρώτη σύζυγος προέδρου της Αμερικής που φωτογραφήθηκε γυμνή. Οι παπαράτσι την συνέλαβαν ενώ έκανε μπάνιο στον Σκορπιό και η φωτογραφία της βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Hustler που έσπασε ρεκόρ κυκλοφορίας, με έκδοση ενός εκατομμυρίου αντιτύπων που ξεπουλήθηκαν σε λίγες ώρες, Λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Ωνάσης που είχε δώσει την πληροφορία πως η σπάταλη σύζυγός του θα κολυμπούσε χωρίς μαγιό για να την τιμωρήσει… Οι φήμες ήθελαν το διαζύγιο να έρχεται, ο θάνατος του Αλέξανδρου όμως άλλαξε τις προτεραιότητες και σήμανε για τον Ωνάση την αρχή της αντίστροφης μέτρησης προς το τέλος του.

Στην κηδεία του Αριστοτέλη Ωνάση ανάμεσα στα παιδιά της Κάρολαϊν και Τζον Τζούνιορ, που θα έβρισκε πρόωρο τέλος στο μοιραίο αεροπορικό δυστύχημα με το ιδιωτικό του αεροπλάνο το 1999. (Getty Images/Ideal Image) 

Κανείς δεν ξεχνάει την εικόνα της Τζάκι στην κηδεία του Ωνάση. Σε αντίθεση με τη συντριβή της στην κηδεία του Κένεντι, στην κηδεία του δεύτερου συζύγου της, ο φακός την έχει απαθανατίσει μόνο χαμογελαστή. Στη λιμουζίνα που τους μετέφερε στο Νυδρί έβαλε τον Έντουαρντ Κένεντι να παζαρέψει με τη Χριστίνα Ωνάση τα χρήματα που θα έπρεπε να κληρονομήσει.

Η Χριστίνα άνοιξε την πόρτα του αυτοκίνητου και έφυγε. Στο τέλος έδωσε στη Τζάκι 26.000.000 δολάρια, γνωρίζοντας πως, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, θα μπορούσε να διεκδικήσει πολύ περισσότερα. Η Χριστίνα πάντα πίστευε πως η Τζάκι, την οποία αποκαλούσε υποτιμητικά “Η κυρία” είχε παντρευτεί τον πατέρα της για τα χρήματα του. Έίχε πει πως «δεν έχω γνωρίσει πιο παραδόπιστο άνθρωπο στη ζωή μου. Αν μπορούσα, θα της έδινα πενήντα φορές πιο πολλά από όσα της έδωσα, αρκεί να μην την ξαναέβλεπα ποτέ στη ζωή μου».

H τελευταία φωτογραφία: Με τον τελευταίο σύντροφο της ζωής της, Μόρις Τέμπελσμαν, τον Απρίλιο του 1994 στο Σέντραλ Παρκ λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατο της από καρκίνο. (Getty Images/Ideal Image) 

Η Τζάκι Κένεντι κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα, μέχρι και λίγους μήνες πριν το θάνατο της από καρκίνο στις 19 Μαΐου του 1994. Σταμάτησε μόνο μετά τη διάγνωση και αφού την παρακάλεσε η κόρη της. Λίγο πριν πεθάνει μετέφερε στα παιδιά της, Τζον και Κάρολαιν, την τελευταία της επιθυμία σχετικά με τα προσωπικά της αντικείμενα το περιεχόμενο του πολυτελούς διαμερίσματος της στην πέμπτη λεωφόρο ακόμη και την BMW 325i sedan που είχε αγοράσει το 1992 . “Πουλήστε τα όλα” τους είπε. “Θα βγάλετε πολλά χρήματα…” Και πράγματι η δημοπρασία στο Sotheby’s απέφερε στους Κένεντι 34 εκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια αργότερα…

Cover Photo: Getty Images/Ideal Image

Πηγή Grace.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook