158 έργα χρειάζεται η Αττική για να προστατευθεί από ακραία φυσικά φαινόμενα
«Για να θωρακιστεί στοιχειωδώς η Αττική έναντι των ακραίων φυσικών καταστροφών απαιτούνται συνέργειες, σχέδιο και χρήματα. Έχουμε οριστικοποιήσει ότι στο Λεκανοπέδιο θα πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα 158 έργα, με ιδιαίτερη έμφαση στα αντιπλημμυρικά, για τα οποία οι σχετικές μελέτες πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συγκαλείται προκειμένου να συζητήσει ένα και μόνο θέμα, εν προκειμένω «την Πολιτική Προστασία και την θωράκιση της Αττικής».
Στην εισήγησή του ανέφερε ότι: «Δεν πρόκειται να μείνω ουραγός ή απλός παρατηρητής των εξελίξεων. Αυτή τη στιγμή προχωράμε με την υλοποίηση των πρώτων 53 σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων και ενός αντιπυρικού, που δημοπρατούνται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Για να τρέξουν τα έργα αυτά, διαθέτουμε πλέον, από τις 11 Οκτωβρίου και ένθεν, όλα τα απαιτούμενα νομικά εργαλεία. Ειδικότερα, κατόπιν διαβουλεύσεων με την Κυβέρνηση, οριστικοποιήθηκε η δυνατότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου να κρίνει ποια έργα θεωρούνται «ειδικής κινητοποίησης» και έχουν άμεση σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να τύχουν ευεργετικών διατάξεων.
Ήτοι, να εκδίδονται για αυτά κάθετες αδειοδοτήσεις, θα διευθετείται άμεσα το ζήτημα των απαλλοτριώσεων με διαδικασίες ανάλογες αυτών που εφαρμόστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και σε περιπτώσεις προσφυγών, αυτές να εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εντός δύο μηνών. Και για τα 54 έργα, που καλύπτουν όλο το Λεκανοπέδιο, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που φθάνει τα 447,4 εκατομμύρια ευρώ».
Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι έως το τέλος του 2028 να έχουν υλοποιηθεί τα 54 έργα σε σημαντικό βαθμό και παράλληλα να έχουν δρομολογηθεί και τα υπόλοιπα 104. «Να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και πολλά εξ αυτών να έχουν δημοπρατηθεί» όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πρόσθεσε σε, ότι εάν στο μεσοδιάστημα μέχρι την αποπεράτωση των προγραμματισμένων υποδομών ενσκήψει στην Αττική ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ανάλογο με αυτό του Daniel στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023 ή στην Βαλένθια προ εβδομάδων, έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο «Δάρδανος», για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών.
Σε αυτό, προβλέπεται η ενεργοποίηση τριών κύριων σταθμών διαχείρισης της κρίσης (σε Ελευσίνα, Μενίδι και Πειραιά) και δύο επικουρικών (σε Ελληνικό και Παλλήνη). Το εν λόγω σχέδιο κατατέθηκε στα πρακτικά, προκειμένου να κοινοποιηθεί σε όλες τις παρατάξεις του Συμβουλίου.
«Κατά την αντιπυρική περίοδο εκδόθηκαν 39 red codes»
«Μέσα στην τελευταία πενταετία η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποκτήσει έναν εθνικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Δουλέψαμε νυχθημερόν για να ιδρυθεί ένα υπερσύγχρονο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων (Κτήριο «Φάρος») και καταρτίσαμε το εθνικό πρόγραμμα «Αιγίς» που περιλαμβάνει μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υποδομών. Κάθε φορά που προκύπτει μια ανάγκη, η Περιφέρεια έρχεται και συνεπικουρεί με τα μέσα και τον εξοπλισμό που διαθέτει, όπως συνέβη πολλάκις μέσα στο 2024.
Το 2023 δεν είχαμε κανένα red code, φέτος κατά την αντιπυρική περίοδο εκδόθηκαν 39 red codes και ένα που αφορούσε την πρόληψη έναντι πλημμυρικών φαινομένων, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 111 συμβάντα – όταν το 2023 μόλις 58 – επιστρατεύοντας μεταξύ άλλων 525 μηχανήματα έργου, 360 υδροφόρες, 13 φορτηγά και 4 JCB», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής.
Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε παράλληλα πως τα έργα που θα υλοποιηθούν στην Αττική έχουν συγκεκριμένα όρια αντοχής, κάτι που συμβαίνει παντού στον κόσμο. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «το ανώτατο όριο ενός αντιπλημμυρικού έργου είναι τα 420 χιλιοστά νερού.
Στη Θεσσαλία με τον Daniel έπεσαν 1.075. Και όλα τα έργα να είχαν ολοκληρωθεί, δεν θα άντεχαν τόσο μεγάλο όγκο νερού. Γι’ αυτό και προχωράμε και σε μια σειρά άλλων ενεργειών που περιλαμβάνουν τον ευρύ καθαρισμό ρεμάτων, ποταμών και φρεατίων, των οποίων έχουμε την ευθύνη. Για να γίνουν αυτοί οι καθαρισμοί απαιτούνται 110 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε εξασφαλίσει έως τώρα τα 65 από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και συνεχίζουμε, σε αγαστή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία».