Στη συνέχεια ο δικηγόρος του Γ. Λαγού διευκρίνισε πως το αίτημα εξαίρεσης στρέφεται μόνο κατά των δικαστών και όχι κατά της εισαγγελέως της έδρας, για την οποία ανέφερε πως «δέχεται επίθεση από τα ΜΜΕ, επειδή έκανε απαλλακτική πρόταση». «Ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι ποινικό αδίκημα», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ήρθε στο δικαστήριο ως και ο κ. Κουτσούμπας, που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης, του ΚΚΕ. Ετσι την είχε χαρακτηρίσει ο Γεώργιος Παπανδρέου».
Το δικαστήριο διέκοψε και επανήλθε περίπου στις 19:00, ανακοινώνοντας πως απορρίπτει το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, όπως είχε εισηγηθεί και η εισαγγελέας.
Ενοχοι χωρίς ελαφρυντικά οι αρχηγοί
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε συνολικά δεκατέσσερις από τους καταδικασθέντες. Χωρίς κανένα ελαφρυντικό καταδικάστηκαν οι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Ν. Μιχαλολιάκος, Χ. Παππάς, Γ. Λαγός, Η. Κασιδιάρης, Γ. Γερμενής, Η. Παναγιώταρος και Α. Ματθαιόπουλος), καθώς επίσης και ο Γιώργος Ρουπακιάς.
Από τους πρώην βουλευτές, ελαφρυντικό δόθηκε σε τέσσερις καταδικασθέντες, ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης: στον Νίκο Μίχο αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας, στον Μιχάλη Αρβανίτη του σύννομου βίου και στους Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση του αδικήματος.
Οπως φάνηκε, στην απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών, ρόλο έπαιξε το ποιοι «πήραν αποστάσεις» από τις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης κατά τη δικαστική διαδρομή της υπόθεσης. Οσοι κατήγγειλαν τη δράση της κατά κάποιον τρόπο τα επτά τελευταία χρόνια που ερευνάται δικαστικά η υπόθεση και έδειξαν διάθεση συνεργασίας με τις Αρχές, είτε στην απολογία τους στο δικαστήριο (Μίχος) είτε νωρίτερα, κατά το στάδιο της ανάκρισης (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος) έλαβαν ελαφρυντικό και θα τύχουν καλύτερης ποινικής μεταχείρισης, όπως ορίζει ο νόμος. Μόνη εξαίρεση ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Μ. Αρβανίτης, στον οποίο αναγνωρίστηκε ο σύννομος βίος, αν και δεν διαφοροποιήθηκε από τη «γραμμή» της Χρυσής Αυγής.
Χωρίς κανένα ελαφρυντικό καταδικάστηκαν, αντίθετα, οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων Νίκαιας και Πειραιά της Χρυσής Αυγής, που εμπλέκονται και σε επιθέσεις της οργάνωσης (ο πρώτος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο δεύτερος τόσο στην επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες όσο και στα μέλη του ΠΑΜΕ). Το δικαστήριο απέρριψε τα ελαφρυντικά για την πλειονότητα όσων κρίθηκαν ένοχοι, αναγνωρίζοντας, πέραν των τεσσάρων βουλευτών, σε δύο άτομα το ελαφρυντικό της καλύτερης συμπεριφοράς μετά την πράξη και σε άλλα οκτώ αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.
Οι ποινές
Η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών θα είναι, αν τηρηθεί ο προγραμματισμός του δικαστηρίου, το αμέσως επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Οπως και στα προηγούμενα στάδια, η εισαγγελέας εισηγείται προς το δικαστήριο και στη συνέχεια οι τρεις δικαστές αποφασίζουν, αφού πρώτα τοποθετηθούν οι δικηγόροι όσων κρίθηκαν ένοχοι.
Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από τις ανακοινώσεις της προέδρου του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Στους επτά καταδικασθέντες πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα επιβληθεί ποινή 5-15 ετών κάθειρξης, αφού δεν δόθηκε κανένα ελαφρυντικό. Το ακριβές ύψος της ποινής καθορίζεται από το δικαστήριο, ανάλογα με τα ευρήματα της δικογραφίας. Επί παραδείγματι, η λογική λέει πως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, που κατά το κατηγορητήριο φέρεται ως ο «απόλυτος άρχων», θα έχει υψηλότερη ποινή από τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, αυτό όμως είναι κάτι που εναπόκειται στην απόφαση του δικαστηρίου. Οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν ποινή 5-10 ετών, εκτός των τεσσάρων που πήραν ελαφρυντικό, για τους οποίους η ποινή μπορεί να πέσει έως και το ένα έτος (ανώτερο τα πέντε). Το ίδιο ισχύει για όλους τους υπόλοιπους που κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Σε ό,τι αφορά τους δράστες των επιθέσεων στον Π. Φύσσα και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αυτοί αντιμετωπίζουν ποινή 5-15 ετών (για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας αντίστοιχα), συν ποινή άλλων 5-10 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται συγχώνευση των ποινών, που «αθροίζονται» σε μία τελική ποινή από το δικαστήριο). Οι δράστες της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, που καταδικάστηκαν για επικίνδυνη σωματική βλάβη, θα έχουν ποινή 1-3 έτη (συν την ποινή της ένταξης, για τους δύο από τους τέσσερις). Και πάλι, σε όσους χορηγήθηκαν ελαφρυντικά η ποινή μειώνεται αναλόγως.
ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr