Με επετειακή αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται και μνημονεύεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ:
Σήμερα τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η χειραφέτηση των γυναικών και η κατάκτηση της έμφυλης ισότητας δεν είναι ποτέ δεδομένη. Όπως και ποτέ δεν είναι αρκετή η μάχη για την προστασία της ζωής, της γενετήσιας αυτοδιάθεσης, της απροϋπόθετης πρόσβασης στην εκπαίδευση, στις θέσεις εργασίας, ηγεσίας και ευθύνης.
Τιμούμε τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα επιστήμονα, τη γυναίκα αγρότισσα, τη γυναίκα επαγγελματία, τη γυναίκα που αγωνίζεται, τη γυναίκα που διεκδικεί το δικό της μισό του ουρανού.
Είχα, σήμερα, την τιμή να επισκεφθώ, μαζί με την αρμόδια αντιδήμαρχο κοινωνικής αλληλεγγύης και ισότητας Μαρία Στρατηγάκη, το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων.
Βρεθήκαμε δίπλα στις γυναίκες που έπεσαν θύματα βίας, εκμετάλλευσης, trafficking, γυναίκες που βίωσαν κάθε είδους κακοποιητική συμπεριφορά.
Ακούσαμε από πρώτο χέρι ιστορίες «γροθιά στο στομάχι», αλλά και τις δυνατότητες για ένα καλύτερο, για ένα πιο αισιόδοξο αύριο.
Οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους του κέντρου για την προσφορά τους και την υπέροχη δουλειά που κάνουν.
Οφείλουμε και ένα μήνυμα από καρδιάς σε όσο περισσότερες γυναίκες μπορεί να ακουστεί: δεν είσαι μόνη πια, σπάσε την σιωπή σου, ζήτα υποστήριξη, απευθύνσου
Ο κ. Χριστήδης σε αναλογο μήνυμα επεσήμανε:
Τις τελευταίες δεκαετίες βιώνουμε όλοι μια επιτάχυνση των εξελίξεων και της προόδου, με εμβρυουλκό κυρίως την τεχνολογική επανάσταση και την συνεπακόλουθη επιτάχυνση των επιστήμης.
Σε αντίθεση, όμως, με την κυρίαρχη επιτάχυνση της προόδου στην πλειοψηφία των δραστηριοτήτων, παρατηρείται επιβράδυνση -αν όχι οπισθοδρόμηση- σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική απελευθέρωση.
Ο στόχος της καθιέρωσης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών που θα έπρεπε να έχει επιταχυνθεί, ιδίως σε χώρες όπου το επίπεδο μόρφωσης του πληθυσμού βελτιώνεται διαρκώς, φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες του μακρινού μέλλοντος, αφού όπως κατήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 6 Μαρτίου 2023: «Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια».
Στη χώρα μας, που τη δεκαετία του 1980 γνώρισε μια πρωτόγνωρη κοινωνική απελευθέρωση χάρη στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, η θέση της γυναίκας μοιάζει να είναι στάσιμη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χωρίς μάλιστα να έχουν καταγραφεί οι αιτίες που δεν επιτρέπουν την πρόοδο. Στασιμότητα επικρατεί στην εξίσωση των αμοιβών για ίδια εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην εναρμόνιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην ισότητα στην ευκαιρία επαγγελματικής ανέλιξης και σε πολλούς άλλους τομείς.
Αντίθετα, ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναικοκτονίες, η βία σε χώρους εργασίας.
Χαρακτηριστική, ίσως, της υποχώρησης στον τομέα της ισότητας είναι και η παρουσία των γυναικών στην πολιτική, αφού ο αριθμός τους στη Βουλή μειώνεται, όπως μειώνεται και ο αριθμός γυναικών που εκλέχθηκαν στη θέση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη.
Ούτε το ενδεχόμενο στράτευσης των γυναικών που φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι βήμα προς την επίτευξη της πραγματικής ισότητας, ενώ ο νέος φορολογικός νόμος για τους αυτοαπασχολούμενους είναι σαφές ότι θίγει κυρίως τις γυναίκες επαγγελματίες με μικρά παιδιά.
Είναι σαφές, ότι η διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι μια κατάσταση με αρνητικές συνέπειες για όλη την κοινωνία. Είναι πλέον σχεδόν αυταπόδεικτο, ότι η πολυετής επικράτηση στη χώρα μας και στον Δυτικό κόσμο, συντηρητικών δυνάμεων και κυρίως συντηρητικών πολιτικών, ο οικονομικός νεοφιλευθερισμός και η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους προκαλούν πολλά περισσότερα προβλήματα στην κοινωνία.
Η επικράτηση άλλωστε του ατομισμού και η αποδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων, όπως αυτά για την διεκδίκηση της ισότητας, η διαμόρφωση περίκλειστων κοινοτήτων της μίας άποψης, οδηγούν τις κοινωνίες σε λάθος κατεύθυνση.
Προσωπικά, ως άνθρωπος, ως σύζυγος, ως πατέρας, ως πολίτης και ως πολιτικός, θεωρώ ότι το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, για μια καλύτερη ζωή, περνάει μέσα από τον αγώνα για εξάλειψη κάθε διάκρισης, για πλήρη επικράτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η ισότητα ανδρών και γυναικών είναι προϋπόθεση για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, είναι θεμέλιο για την επίτευξη ευμάρειας για όλους.
Εύχομαι και ελπίζω, ότι σύντομα θα επανέλθει ως προτεραιότητα η επίτευξη της κοινωνικής απελευθέρωσης τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι στο χέρι όλων μας, ανδρών και γυναικών, να πάρουμε το μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο ο ΓΓ του ΟΗΕ το 2023, να εργαστούμε και να ανατρέψουμε τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη όσο το δυνατόν συντομότερα.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες.
Ο κ. Συντυχάκης από το ΚΚΕ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η 8η του Μάρτη είναι μέρα αγώνα. Είναι μέρα σύμβολο για τη συμμετοχή των γυναικών στην πάλη για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή.
Η θυσία των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και εργασίας, βάζει τη σφραγίδα της στον ταξικό και αγωνιστικό, διεκδικητικό χαρακτήρα της επετείου.
Το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί η ανισοτιμία και η καταπίεση ζουν και βασιλεύουν για τις γυναίκες του μόχθου.
Σήμερα, κάθε γυναίκα εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχος, φοιτήτρια, νεότερη ή ηλικιωμένη, βιώνει τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τα πολλαπλά πρόσωπα της βίας που αυτό αναπαράγει. Βία κυρίως εργοδοτική, αλλά και βία που έχει να κάνει με την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων που μετατρέπονται και αυτές σε εκμεταλλευτικές, τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τον ελεύθερο χρόνο, κ.α.
Βέβαια, η πιο βάρβαρη μορφή βίας είναι αυτή της φρίκης του πολέμου που ζει ο λαός και οι γυναίκες της Παλαιστίνης, που αιματοκυλιέται για σχεδόν πέντε μήνες από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του. Η θηριωδία που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ και των συμμάχων τους, που διαχρονικά οπλίζουν και στηρίζουν τα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων. Για το ποιοι ωφελούνται με το να διευρύνεται διαρκώς η στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, με το να είναι οι ξένες στρατιωτικές βάσεις ορμητήρια πολέμου στηρίζοντας ενεργά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος άλλων λαών, όπως στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη.
Η ιστορική σημασία της επετείου της 8ης Μάρτη, που ξεκίνησε από την εξέγερση των εργατριών της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Κι αυτό σημαίνει ότι και σήμερα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ωράριο, με συλλογικές συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς, για τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, της λαϊκής οικογένειας.
Η επέτειος της 8ης Μάρτη δείχνει τον δρόμο της οργανωμένης πάλης ενάντια στην πολιτική που διαιωνίζει τη γυναικεία ανισοτιμία και λογαριάζει τις ανθρώπινες ζωές ως «κόστος» για το κράτος, με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, που οδηγεί σε εγκλήματα όπως στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.
Σε αυτό το έδαφος, της συλλογικής διεκδίκησης, μπορεί η γυναίκα να βρει το θάρρος, την τόλμη, την αντοχή να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει, να παλέψει για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, πόλεμο.
Να παλέψει για να δρομολογηθούν οι ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, για την απαλλαγή από την ταξική εκμετάλλευση, για την κοινωνία της ισοτιμίας, που χωρά τα όνειρα και τις ανάγκες όλων µας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό!»
Την Ημέρα τίμησαν με τις τοποθετήσεις τους όλοι οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων: Από τη Νέα Δημοκρατία η κυρία Σεβαστή Βολουδάκη, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η κυρία Ραλλία Χρηστίδου, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, από το ΚΚΕ ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και πρόεδρος της Κ.Ο. κύριος Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Ελληνική Λύση η κυρία Σοφία Χάϊδω Ασημακοπούλου, από τη Νέα Αριστερά η κυρία Θεανώ Φωτίου, από το κόμμα Σπαρτιάτες ο κύριος Ιωάννης Κόντης, από τη Νίκη η κυρία Ασπασία Κουρουπάκη, από την Πλεύση Ελευθερίας η πρόεδρος του κόμματος κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας λίγο αργότερα, θύμισε πως η διοικητική δομή των υπηρεσιών της Βουλής υπηρετεί αξιοκρατικά την ίση μεταχείριση των γυναικών, αναφέροντας πως οι 4 Γενικές Διευθύνσεις της Βουλής είναι κατειλημμένες από γυναίκες, οι 10 από τις 17 Διευθύνσεις του Κοινοβουλίου και τα 40 από τα 58 Τμήματα επίσης.