«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό» – Τα μηνύματα Τσίπρα και η μάχη της ανατροπής με «σοβαρότητα»

Δημοσιεύτηκε στις 26/05/2023 07:10

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό» – Τα μηνύματα Τσίπρα και η μάχη της ανατροπής με «σοβαρότητα»

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την σοκαριστική ήττα του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου και, πάνω απ’ όλα, στα στελέχη που, με τις «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις», όπως τόνισε, και τις «παλινωδίες», κόστισαν ακριβά στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να έκανε λόγο για σοκ, ακόμη και για «πένθος», όμως, δήλωσε αποφασισμένος να δώσει τη μάχη της ανατροπής στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Μάχη, όχι για να μην χάσουμε ή να διατηρήσουμε τα ποσοστά μας, όπως διεμήνυσε, αλλά για να κερδίσουμε.

Κάνοντας αυτοκριτική, ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη για την ήττα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «δεν ισομοιράζεται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν αρχηγό

Παράλληλα, έβαλε στη θέση τους τα στελέχη εκείνα που πλήγωσαν στην πιο κρίσιμη συγκυρία την παράταξη – και δεν εννοούσε μόνο τον Γιώργο Κατρούγκαλο – ενώ ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει επικεφαλής της νέας μάχης, δίνοντας το μήνυμα, ουσιαστικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό και οι προσωπικές πολιτικές δεν έχουν θέση σε αυτό τον αγώνα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως ο διάλογος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά την ομιλία Τσίπρα, έγινε… γραπτώς, αφού αποφασίστηκε να μην τοποθετηθούν από βήματος τα στελέχη του κόμματος, αλλά να στείλουν γραπτές εισηγήσεις, με αποτέλεσμα να λήξουν οι εργασίες του οργάνου με συνοπτικές διαδικασίες.

Είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας

Πέρα από τα μηνύματα στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως στους πολίτες που τον ψήφισαν – χωρίς φυσικά να τους κατηγορεί, όπως έκανε ο Ξυδάκης – τους οποίους κάλεσε να μην αφήσουν ανεγξέλεκτο έναν παντοδύναμο ηγεμόνα, ακόμη πιο ηχηρά ήταν αυτά που έστειλε στις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες έκανε προφανές ότι δεν εντάσσει το ΜέΡΑ25 του πρώην συνεργάτη του.

Και επειδή η εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πρωτίστως την ηγεσία και τα στελέχη του και, δευτερευόντως, διάφορους κύκλους, να μιλούν για επιστροφή της Χαριλάου Τρικούπη στα κόμματα εξουσίας, αλλά και στην «κεφαλή» του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας» – ούτε κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς – αλλά και ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης.

Προειδοποίησε, μάλιστα, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μέτωπο με την Δεξιά, δεν θα σηκώσει το γάντι που του πετάνε, γιατί δεν έχει σκοπό να εμπλακεί σε μικροκομματικούς εμφυλίους, που τελικά ευνοούν τη Δεξιά – κάτι που αποδείχθηκε, εξάλλου, τόσο από την στρατηγική Μητσοτάκη, όσο και από την στάση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Για όσους έψαχναν την Πόπη Τσαπανίδου…

Το στρατηγικό λάθος και η απλή αναλογική

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι μία από τις κομβικές αιτίας της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής, που «εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων», όπως υποστήριξε, δεν μπορούσε να περπατήσει: η στρατηγική της απλής αναλογικής και του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Είναι γεγονός, βέβαια, πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίστηκε δεόντως το εκλογικό σύστημα που η δική του κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή.

Ίσως με τον όρο «παλινωδίες» να μην εννοούσε μόνο τα στελέχη του κόμματος, αλλά και τον εαυτό του και τις γραμμές που χάραξε κατά διαστήματα, ως προς τους δικούς του εκλογικούς στόχους.

Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος άνοιξε την κουβέντα περί «κυβέρνησης ηττημένων» στην ΔΕΘ του 2022, λέγοντας πως θα επιδιώξει συνεργασίες για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα – κάτι που δεν συνάδει με την φιλοσοφία της απλής αναλογικής και την ιδεολογία ενός αριστερού κόμματος, που θέλει πραγματικά να την υπερασπιστεί και να την υπηρετήσει.

Πόσο φταίνε οι άλλοι;

Παράλληλα, το γεγονός ότι διάφορα στελέχη του κόμματος δεν απέκλεισαν μία συνεργασία με το ΜέΡΑ25 έδωσε την καλύτερη προεκλογική πάσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αξιοποιήσει προς όφελός του τις «εμμονές» – όπως τις αποκαλεί ο Τσίπρας – του Βαρουφάκη για νέο «ανένδοτο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μπορεί να μας οδηγήσει εκτός ευρώ, δίχως να πρέπει να ανησυχούμε γιατί υπάρχουν και οι… «Δήμητρες».

Από την άλλη πλευρά, το να απευθύνεται στο ΚΚΕ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ήταν, είναι και θα είναι ουτοπία και είναι βέβαιο πως το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας…

Η πολιτική του ΚΚΕ σε αυτό το θέμα είναι γνωστή και δεν επιδέχεται… «βελτιώσεων». Γι’ αυτό και δεν έχει νόημα να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στον Περισσό για την αποτυχία της απλής αναλογικής.

Κόμμα εξουσίας και απλή αναλογική γίνεται;

Εξάλλου, δύο καρπούζια σε μια μασχάλη δεν χωράνε: και κόμμα εξουσίας, και «κορώνα στο κεφάλι μας» η απλή αναλογική, μαζί δεν πάνε – ούτε πήγαν άλλωστε και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα της κάλπης.

Και το βέβαιο είναι πως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κατηγορήσει τους Έλληνες ότι δεν έχουν «κουλτούρα» συνεργασιών, γιατί απλούστατα αυτή θα έπρεπε να την έχει το πολιτικό μας σύστημα, προκειμένου να πείσει και τους πολίτες ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα και δεν θα τα έκανε «μαντάρα».

Τα δείγματα του πρόσφατου παρελθόντος, άλλωστε, δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το «συγκλονιστικό».

Γι’ αυτό δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβάλει την δική του ατζέντα, την «ατζέντα του φόβου», όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κόσμο να μην αλλάξει κυβέρνηση, γιατί μπορεί να γίνουν και χειρότερα τα πράγματα.

Σε αναζήτηση νέας στρατηγικής

Τέλος, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι, όπως ο θυμός του κόσμου με το ΠΑΣΟΚ κράτησε πολλά χρόνια και κόντεψε να οδηγήσει το κόμμα στην πολιτική αφάνεια, έτσι και ο θυμός απέναντι στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, δεν έχει ακόμα κοπάσει.

Γιατί όσο και να έλεγε στην προεκλογική του εκστρατεία ο Αλέξης Τσίπρας πως «τώρα ξέρουμε» και να υποστήριζε ότι τότε κυβερνούσε η τρόικα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση σε αυτή την αλήθεια είναι πολύ απλή για τους πολίτες: Ας μίλαγες ανοιχτά στον κόσμο και ας καθόσουν στην αντιπολίτευση, χωρίς να υπογράφεις νέο μνημόνιο αντί να «σκίζεις» το παλιό, και να μετατρέπειες το «όχι» σε «ναι».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχτηκε ο αρχηγός του, χρειάζεται νέα στρατηγική στην πορεία για τις δεύτερες κάλπες και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για μεγάλες αλλαγές και για μεγάλα λόγια…ΙΝ Ανάλυση Νατάσα Ρουγγέρη