K. Χρυσόγονος για Σπαρτιάτες: Τελικός κριτής το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Δημοσιεύτηκε στις 29/06/2023 10:48

K. Χρυσόγονος για Σπαρτιάτες: Τελικός κριτής το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Ο Κώστας Χρυσόγονος σε συνέντευξη του ανέλυσε το συνταγματικό και δικονομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του νεοεισερχόμενου ακροδεξιού κόμματος Σπαρτιάτες εντός της Βουλής.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέφερε πως «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα σε σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα που να δικαιολογεί διαφορετική αντιμετώπισή του»

Μιλώντας, στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Χρυσόγονος επισήμανε ότι έχει το κόμμα που συγκέντρωσε υψηλό ποσοστό έχει όλα τα δικαιώματα που έχουν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η μόνη περίπτωση για να περιοριστούν τα κοινοβουλευτικά προνόμια του κόμματος που χαρακτηρίζεται ως «Δούρειος Ίππος» του Κασιδιάρη είναι να αλλάξει -έστω και τώρα- ο κανονισμός της Βουλής.

 

Με αφορμή τη συζήτηση για το εάν υπάρχει νομικό έρισμα για να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος οι δώδεκα βουλευτές των Σπαρτιατών ο γνωστός συνταγματολόγος τόνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ασκηθούν ενστάσεις και το αίτημα αξιολογηθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
«Ο τελικός κριτής όλων των εκλογικών διαφορών είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατόπιν ασκήσεως ενστάσεως από κάθε εκλογέα εναντίον βουλευτή της οικίας εκλογικής περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος επισημαίνοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις ενστάσεις ξεκινά εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών.

Τι προβλέπεται από το Σύνταγμα
Και όπως εξήγησε, η ένσταση θα βασίζεται στο σκεπτικό ότι «παραβιάζει τις διατάξεις του εκλογικού νόμου περί υποκρυπτόμενης ηγεσίας από πρόσωπο καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση».
Όπως εξήγησε από το Σύνταγμα προβλέπεται η παρεμβολή του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου μετά τις εκλογές. «Στο ερώτημα ποιος κατείχε τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα, το εάν τον κατείχε ο κ. Στίγκας ή ο κ. Κασιδιάρης θα το κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο» σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»
Μιλώντας για το τι ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση που ασκηθεί ένσταση από εκλογείς εις βάρος και των δώδεκα βουλευτών των Σπαρτιατών, οι οποίες θα γίνουν δεκτές από το Ανώτατο Δικαστήριο, τόνισε θα εκπέσουν του αξιώματος και τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να διατάξει επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας είτε να κάνει ανακατανομή των εδρών.

«Είναι μια υπόθεση σύνθετη στην ελληνική έννομη τάξη. Για πρώτη φορά έχει εισαχθεί ο θεσμός της απαγόρευσης του πολιτικού κόμματος. Είμαστε έτσι και αλλιώς σε αχαρτογράφητα νερά» εξήγησε στην ΕΡΤ ο συνταγματολόγος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο γιαπροσφυγή πάλι σε κάλπες είναι απίθανο, εάν και όπως είπε κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει και να προκαταλάβει την κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου […] που θα αποφασίσει με αναξαρτησία, κατά την κρίση του».
in.gr