Εκλογές: Τι κυνηγούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι ψάχνουν τα άλλα κόμματα

Δημοσιεύτηκε στις 05/06/2023 14:15

Εκλογές: Τι κυνηγούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι ψάχνουν τα άλλα κόμματα

Τον «μαγικό αριθμό» 4 βλέπουν συνεχώς στον ύπνο τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ενας αριθμός που σημαίνει ότι η ΝΔ θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 40% ώστε, με βάση το νέο εκλογικό νόμο, να πάρει το σύνολο του μπόνους των 50 εδρών και να πετύχει μια άνετη αυτοδυναμία.

Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να το πετύχει, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτό δεν είναι σίγουρο. Το αντίθετο μάλιστα. Το πολιτικό σκηνικό, σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση, κινείται στην κόψη του ξυραφιού σε ό,τι έχει να κάνει με την αυτοδυναμία ή όχι ενός κόμματος.

Και κανείς δεν θα απέκλειε ανατροπή δεδομένων τις επόμενες τρεις εβδομάδες, σε ό,τι έχει να κάνει με το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ η οποία εμφανίζεται σήμερα να διατηρεί τις δυνάμεις της.

Μια μικρή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια άνοδος του ΠΑΣΟΚ αλλά και η είσοδος δύο ή και τριών ακόμη κομμάτων στη Βουλή, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αυτοδυναμία της ΝΔ ή στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να της εξασφαλίσει 152-153 βουλευτές, όχι δηλαδή μια δυνατή Κ.Ο. για την επόμενη τετραετία.

Τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες αναδεικνύουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να πάρουν τη μορφή θρίλερ στις 25 Ιουνίου, σε ό,τι αφορά την αυτοδυναμία.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητεί την πρώτη θέση της ΝΔ, και όλοι συμφωνούν ότι οι μάχες που θα δοθούν είναι κυρίως για την αυτοδυναμία, για το πόσο μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα ποσοστά του, αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πλησιάσει το δεύτερο κόμμα και φυσικά πόσα και ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Μια λεπτομέρεια που δεν έχουμε ακόμη λάβει υπόψη μας και που αφορά τη Νέα Δημοκρατία είναι το ποια κόμματα θα συμμετάσχουν τελικά στις εκλογές, αφού ο Αρειος Πάγος κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας έχει σχηματιστεί μια ομάδα μικρών κομμάτων που συνασπίζονται για να κατέβουν στις εκλογές. Στο ενδεχόμενο αυτό μπορούν να «κλέψουν» ψήφους (και μάλιστα κρίσιμες) τόσο από τη ΝΔ όσο και από την Ελληνική Λύση και το κόμμα Νίκη, καθώς απευθύνονται σε μια κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων.

Για τη ΝΔ το κρίσιμο θέμα είναι να πιάσει το 40% για να πάρει το σύνολο του μπόνους. Ακόμη και 39,9% μπορεί να την οδηγήσει σε απώλεια 10 εδρών και οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Και είναι άγνωστο επίσης τι θα γίνει με τα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, πιο σίγουρο θεωρείται το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που σχεδόν διπλασιάζει την εκλογική της δύναμη σε σύγκριση με τις εκλογές.

Πάνω από 3% εμφανίζεται και το κόμμα Νίκη, αλλά είναι άγνωστο αν θα αντέξει μετά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε εκκλησιαστικούς και μοναστηριακούς κύκλους από τους οποίες φαίνεται να «σπρώχνεται». Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκ προοιμίου το ΜέΡΑ 25 το οποίο είναι κοντά στο 3% και θα μπορούσε να διεκδικήσει την είσοδό του τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Μια 8κομματική Βουλή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το πρώτο κόμμα, και πράγματι τότε η 25η Ιουνίου θα μπορούσε να λάβει χαρακτηριστικά θρίλερ καθώς όλα κρίνονται και από το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.

Στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, είδαμε ορισμένα κοινά στοιχεία.

Στην έρευνα της Marc, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,6%, το ΚΚΕ 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η Ελληνική Λύση 3,8% και η Νίκη 3,5%. Το ΜέΡΑ25 υπολογίζεται στο 2,2% και μένει εκτός Βουλής.

Το εύρος δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κυμαίνεται από 39,4% έως 43% και μπορεί να έχει 160 έδρες και πάνω ή και 10 έδρες λιγότερες.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που θα κινείται από 19,2% έως 22%, θα διαθέτει 55 έδρες στη νέα Βουλή, από 71 στην πρώτη κάλπη. Απώλειες στις βουλευτικές έδρες θα έχουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού με ποσοστό 10,4%-13% θα εκλέξει 31 βουλευτές (από 41), το ΚΚΕ με ποσοστό από 6,4%-8,2% θα διαθέτει 19 έδρες (από 26), η Ελληνική λύση με ποσοστό 3,5%-4,9% θα διαθέτει 11 (από 16). Ακόμη, η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 4,2%-5,8% θα εκλέξει 13 βουλευτές και η Νίκη με ποσοστό 3,3%-4,7% θα εκλέξει 11 βουλευτές και πάνω.

Στην έρευνα της GPO για τα Παραπολιτικά η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, το ΠΑΣΟΚ 11,4%, το ΚΚΕ 6,3%, η Ελληνική Λύση 3,6%, η Νίκη φαίνεται να περνάει οριακά το κατώφλι εισόδου της Βουλής 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,3%, το ΜέΡΑ25 1,6%, άλλο κόμμα 1,5%, Λευκό Ακυρο 1,1% και Αναποφάσιστοι 5,3%.

Τέλος στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 35,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει νέα βουτιά στο 16,7% και τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 19,1 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 10,2% χωρίς δυναμική να φτάσει ή να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση, η οποία υποχωρεί στο 3,8% πιεζόμενη από τα δεξιά.

Εκεί βλέπουμε την άνοδο και είσοδο στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που φτάνει στην πρόθεση ψήφου στο 4,2% και του κόμματος Νίκη με 3,3%.

Στο 2,2% υποχωρεί το ΜέΡΑ25 και τα λοιπά κόμματα καταλαμβάνουν ποσοστό 4,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου Νέα Δημοκρατία ξεπερνά και το ποσοστό που πήρε στις εκλογές και φτάνει το 41%. Στο 19,1% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από 20,1% και στο 11,7%, οριακά αυξημένο, το ΠΑΣΟΚ.

Νέα άνοδος για το ΚΚΕ που φτάνει το 7,6% από 7,2% στις εκλογές και στο 4,4% η Ελληνική Λύση, με μείωση μόλις 0,1%.

Το κόμμα Νίκη, η έκπληξη των εκλογών καθώς οριακά δεν μπήκε στη Βουλή, φτάνει πλέον το 3,8%, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας «πετάει» στο 4,8% από 2,9% στις εκλογές.

Στο 2,5% το ΜέΡΑ 25 χωρίς ανοδικές τάσεις προκειμένου να περάσει το «κατώφλι» του 3% και στο 5,1% τα λοιπά κόμματα, επομένως είναι στο 7,6% όσοι δεν μπαίνουν στη Βουλή.

Τρία βασικά συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις αυτές, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να προδικάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τρία:

1. Φαίνεται μια παγίωση της διαφοράς μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος κοντά στις 20 μονάδες. Αυτό δείχνει ότι έχει απαντηθεί το ερώτημα για το ποιο κόμμα θα είναι στην πρώτη θέση και για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση φαίνεται να γνωρίζουμε τον νικητή της κάλπης. Προεξοφλείται δηλαδή ποιο κόμμα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη ημέρα. Γιατί εκτός από το υψηλό ποσοστό που παίρνει η ΝΔ, αντίστοιχα υψηλά είναι τα ποσοστά δημοφιλίας του Κ. Μητσοτάκη ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπ’ αυτό το πρίσμα «σπάει» ο δικομματισμός που γνωρίσαμε ως κυρίαρχο πολιτικό στοιχείο της Μεταπολίτευσης. Διότι όταν το πρώτο κόμμα έχει διαφορά 20 μονάδων το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και πώς αυτή θα αντιδράσει στην κυριαρχία της Κεντροδεξιάς.

2. Ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς λοιπόν είναι το κρίσιμο ερώτημα που θα απαντηθεί στις επόμενες εκλογές. Κυρίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη του χώρου μπορεί να ανακάμψει και να κερδίσει το χαμένο έδαφος ή μέρος αυτού. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 12 μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό που έλαβε το 2019. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του έχουν αντιληφθεί το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών και έχουν αλλάξει τακτική. Το πρόβλημα είναι αν έχουν το χρόνο να περάσουν το νέο μήνυμα στους πολίτες. Μια γενναία αύξηση του ποσοστού που θα πάρει αφενός θα ξεκαθαρίσει ποιος «κάνει κουμάντο» στο χώρο, αφετέρου θα έχει πιο ισχυρή φωνή και πρόσβαση στην κοινωνία. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του αλλά να χάσει αρκετές έδρες λόγω του συστήματος, αν φυσικά η ΝΔ ξεπεράσει το 40%. Αρα, βασικός στόχος της Κουμουνδούρου, πέραν της μάχης επιβίωσης που δίνει είναι και να αποτρέψει το «4» από τη ΝΔ, ει δυνατόν να κόψει και την έστω ισχνή αυτοδυναμία της ώστε να μην αισθάνεται παντοδύναμη στην ελληνική κοινωνία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν διατηρηθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων το στοίχημα είναι ο αριθμός «2», δηλαδή να είναι σίγουρα πάνω από το ποσοστό που πήρε στις 21 Μαίου και αν είναι δυνατόν να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο «3», δηλαδή στο 30%. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να είναι στα ποσοστά των εκλογών, αλλά δεν αποκλείεται να αυξήσει περισσότερο τη δύναμή του.

3. Τέλος, το τρίτο στοίχημα είναι ποιος θα πιάσει το κατώφλι του 3% για να μπει στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά, επικεφαλής της Metron Analysis, ο οποίος έγραψε στο Βήμα της Κυριακής, «η Ελληνική Λύση θέτει ανάλογους στόχους με το ΚΚΕ αλλά στον χώρο της Δεξιάς πέραν της ΝΔ. Θα αντιμετωπίσει όμως το αγκάθι της «Νίκης», η οποία δείχνει να έχει ενθαρρυνθεί από την πρώτη επίδοσή της και διεκδικεί, από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της σημερινής μας έρευνας, την είσοδό της στη Βουλή με αξιώσεις (εκτίμηση ψήφου 3,3%). Αφήσαμε για το τέλος την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία μέσα σε λίγες ημέρες παρουσιάζει σημαντική άνοδο, σχεδόν διπλασιασμό του ποσοστού που κατέγραψε στις 21 Μαϊου και αυτή τη στιγμή ακόμη και με βάση τα διαστήματα εμπιστοσύνης μέσα στα οποία κινείται η εκτίμηση ψήφου της (4,8%) τη φέρνουν μέσα στην επόμενη Βουλή. Αλλά και το ΜέΡΑ25 δεν βρίσκεται μακριά από το κατώφλι του 3% και σίγουρα θα δώσει τη δική του μάχη.