Δημοσκόπηση Metron Analysis: Παραμένει η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – 8 κόμματα στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε στις 14/06/2023 07:33

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Παραμένει η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – 8 κόμματα στη Βουλή

Εκπληξη και ανατροπή σκηνικού με 8 κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δείχνει το εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis και του Mega που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και σχολιασμό από τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Η νέα δημοσκόπηση έγινε την περίοδο 7-10 Ιουνίου σε 1.200 άτομα και στην εκτίμηση ψήφου βλέπουμε ένα νέο εύρημα που δεν υπήρχε στις προηγούμενες έρευνες.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία κρατά της δυνάμεις της και κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% (40,8%) στις εκλογές του Μαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, φτάνοντας στο 19.2% από 20,1% στις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά των δύο κομμάτων εκτοξεύεται στις 21,1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 11,1, ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των εκλογών ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%.

Με 5% είναι η Ελληνική Λύση, πάνω και από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο ενώ χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,5%, διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που πήρε την 21η Μαίου.

Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3.,3% όσο και το ΜέΡΑ 25 επίσης με 3,3%.

Στο 1,1% μετριέται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ τα κόμμα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 4,5%. 

Με βάση, λοιπόν την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει 8 κόμματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει ακόμη πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Βλέποντας κανείς τις έδρες που υπολογίζεται ότι θα πάρουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες όταν στην προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis με ποσοστό από 48,2% έως 43,8% έπαιρνε 162 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες, η Πλεύρη Ελευθερίας 14 έδρες και από 9 έδρες ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ 25.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία για το κάτω και το πάνω όριο που υπολογίζεται ότι θα πιάσουν τα κόμματα.

Συγκεκριμένα η ΝΔ θα κινηθεί από 37,5% έως 43,1%, ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με την προ δεκαημέρου έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 17% και 21,4%, στα ίδια επίπεδα από την προηγούμενη έρευνα.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 12,9% ενώ το ΚΚΕ θα βρίσκεται μεταξύ 5,3% και 8,1%.

Η Ελληνική Λύση μπορεί να βρεθεί στο 3,8% αλλά μπορεί να πάει και στο 6,2%, η ΝΙΚΗ από 2,3% και εκτός Βουλής μέχρι 4,3%.

Σίγουρη κρίνεται η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που κινείται μεταξύ 4,2% και 6,8% ενώ το ΜέΡΑ 25 μπορεί να κινηθεί από 2,3% μέχρι 4,3%. 

Πρόθεση ψήφου

Διαφορετική είναι η εικόνα, πάντως, στην πρόθεση ψήφου καθώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 34,8% (από 35,8% στην έρευνα που έγινε μεταξύ 25-30 Μαίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί εκ νέου φτάνοντας στο 16,6% (από 16,7%), το ΠΑΣΟΚ στο 9.6%, το ΚΚΕ στο 5,8%, η Ελληνική Λύση στο 4,,4%, η ΝΙΚ στο 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,7% και το ΜέΡΑ 25 στο 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,9%.

Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα βρίσκεται εδώ στις 18,2 μονάδες.

Με βάση αυτή την κάρτα έχουμε 6κομματική Βουλή καθώς μένουν εκτός του κόμμα ΝΙΚΗ και το ΜέΡΑ 25, που όμως, ξεπερνούν το 3% με τις αναγωγές.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι το πολιτικό σκηνικό 12 ημέρες πριν από τις δεύτερες εκλογές δεν αλλάζει δραματικά, αλλά υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα στοιχήματα που μένει να απαντηθούν.

Το πρώτο είναι αν η ΝΔ θα ξεπεράσει το 40% και πόσους βουλευτές θα έχει ώστε να πετύχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κάτι που βεβαίως εξαρτάται από τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δείχνει να μην έχει χάσει τη δυναμική της και να παλεύει για το ποσοστό που θα δείξει πώς θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχει κάνει στην προεκλογική του καμπάνια δείχνει να μην έχει δυναμική ανόδου, ίσως γιατί ο χρόνος είναι μικρός. Κινείται σε ποσοστά χαμηλότερα κι από το ποσοστό του Μαϊου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν απειλείται η δεύτερη θέση. Ωστόσο, θα πρέπει να προβληματιστεί για το γεγονός ότι ξανά δεν περνάει το μήνυμα στους πολίτες ώστε να πετύχει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις 25 Ιουνίου. 

Ουσιαστικά η δημοσκόπηση δείχνει ότι έχει κλειδώσει η σειρά των τριών πρώτων κομμάτων αφού και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική ανατροπής της κατάστασης. Δεν μπορεί να φτάσει δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και κινείται σε ποσοστά κοντά σε αυτό που πήρε στις εκλογές.

«Φρένο» στη δυναμική του δείχνει και το ΚΚΕ, χωρίς όμως να έχει μεγάλες απώλειες δυνάμεων.

Οσο για την Ελληνική Λύση, φαίνεται ότι μπαίνει σίγουρα στη Βουλή, αντέχοντας τις εκ δεξιών διαρροές.

Το κόμμα που κερδίζει σημαντικά δυνάμεις είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δείχνει να μπαίνει σίγουρα στη Βουλή διεκδικώντας μάλιστα να είναι και πέμπτο κόμμα ενώ στις εκλογές ήταν οριακά κάτω από 3%.

Πολύ κοντά στην πόρτα της Βουλής βρίσκεται και το κόμμα ΝΙΚΗ ενώ αγώνα επιβίωσης δίνει το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που τις τελευταίες ημέρες δείχνει να μπορεί να μπει στη Βουλή.

Συσπειρώσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, βλέπουμε τη ΝΔ να παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92% και οι μετακινήσεις να είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ και από 1% σε Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 86% έχει ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχει διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει διότι χάνει ψηφοφόρους στο κέντρο και στα αριστερά του.

Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πέσει 5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Εχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ 25 με 3%. 

Καταλληλότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38% προηγείται στο ερώτημα: «Προτίμηση Πρωθυπουργού
‘Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποια ή ποιον πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας;’ Χάνει ωστόσο 2 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα
Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3% και ο ΓΙάνης Βαρουφάκης με 1%.

Αυτοδυναμία ή….

Σε ποσοστό 59%, δηλαδή έξι στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι από τις εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 22% λέει κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι στην έρευνα που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου αυτοδύναμη κυβέρνηση έβλεπε το 70% και κυβέρνηση συνεργασίας το 27%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, περίπου 1 στους 7 που δεν αποκλείει νέες κάλπες. 

Αλλα ποιοτικά στοιχεία

Αναφορικά με την πορεία της χώρας μισοί ερωτηθέντες (50%) λένε ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή. Είναι αυξημένο το ποσοστό όσων είναι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Το 41% των πολιτών είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα (από 43% στην προηγούμενη έρευνα). Ομως, το 46% είναι πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα (από 43% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας).   

Επίσης, το 92% (3 μονάδες πάνω) λέει ότι σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στις εκλογές και μόλις το 7% ότι δεν θα πάει. Ενδιαφέρον για τις επερχόμενες κάλπες δηλώνει το 89% (πολύ 58% και αρκετά το 31%).

Στο ερώτημα πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε στην κάλπη, το 62% λέει απόλυτα βέβαιοι, το 24% μάλλον βέβαιοι, 9% όχι και τόσο βέβαιοι και το 7% καθόλου βέβαιοι. 

Η φορολογία

Ενδιαφέρουσα είναι μια νέα ερώτηση που έχει κάνει η Metron Analysis και αφορά τη φορολογία. Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι: «Tις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για τη φορολογική πολιτική των κομμάτων από όσα έχετε ακούσει πιο κόμμα νομίζετε ότι έχει τις καλύτερες προτάσεις;»

Η Νέα Δημοκρατία λέει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 11%, το ΠΑΣΟΚ το 6%, το ΚΚΕ το 4%, η Ελληνική Λύση το 3%, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25 το 2% και η ΝΙΚΗ το 1%,

Όμως, κανένα κόμμα απαντά το 24%, δηλαδή 1 στους 4 ερωτηθέντες αξιολογεί αρνητικά τa οικονομικά – φορολογικά προγράμματα των κομμάτων.