Οι θέσεις του Πέτρου Ινιωτάκη για τον Πολιτισμό

Δημοσιεύτηκε στις 21/05/2019 18:34

Οι θέσεις του Πέτρου Ινιωτάκη για τον Πολιτισμό

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη σήμερα και οι δημοτικές παρατάξεις της «Συν+ΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΩΝ» και της «Άμεσης Δημοκρατίας» παρουσιάζουν τις προγραμματικές τους θέσεις για τον πολιτισμό με έμφαση στην ανάδειξη της πολιτισμικής τοπικότητας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΠΑΡΑΔΟΣΗ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ

Στον σημερινό κόσμο της άκρατης παγκοσμιοποίησης, όπου οι λαοί είναι αντιμέτωποι με δραματικές προκλήσεις, είναι επιτακτική η ανάγκη επικαιροποίησης του ζητήματος της διάσωσης της πολιτιστικής μας μνήμης και κληρονομιάς, καθώς και η διάπλαση της σκέψης, και το άνοιγμα των νοητικών οριζόντων των συνδημοτών μας μέσω της Τέχνης και της αισθητικής. Με αυτό το δεδομένο, κεντρικός πυρήνας της σκέψης μας στον πολιτισμό είναι ο εκσυγχρονισμός της παράδοσής μας σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης μέσω μιας σειράς δράσεων, εκδηλώσεων και πρακτικών που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την ανανέωση ή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της νέας γενιάς για τον γηγενή πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού και της χώρας μας γενικότερα. Σημαντικότατη παράμετρος αποτελεί η αισθητική του δημόσιου χώρου, καθώς και η αναζήτηση και μετατροπή ακινήτων σε πολιτιστικές υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη καθώς και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του νέου Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου.

Σε αυτό το πλαίσια προτείνουμε:

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

* Διενέργεια διεθνών συνεδρίων στο Ηράκλειο με επίκεντρο την επιβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

* Δημιουργία Ακαδημίας Λαϊκών Τεχνών, ώστε να περισωθεί και να ανανεωθεί η εντόπια Λαϊκή Τέχνη.

* Σύσταση καλλιτεχνικών εργαστηρίων με επίκεντρο τον καλλιτεχνικό πειραματισμό πάνω σε παραδοσιακές τέχνες και τεχνοτροπίες, και διερεύνηση νεών καλλιτεχνικών τάσεων βασισμένων σε αυτές.

* Συνεργασία με ελληνικούς και διεθνείς καλλιτεχνικούς οργανισμούς και μουσεία για την εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού των εργαστηρίων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας πάνω στο αντικείμενο.

* Συντονισμός με Ερευνητικά Τεχνολογικά Κέντρα για την εξεύρεση οδών προώθησης του τελικού πολιτιστικού προϊόντος μέσω των νέων Τεχνολογιών.

*Ίδρυση καλλιτεχνικού Φεστιβάλ πάνω στο αντικείμενο.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ

* Δημιουργία Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού, μουσειακού χαρακτήρα, στην Αλικαρνασσό με τη συμμετοχή των μικρασιατικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ηρακλείου.
• Βελτίωση της εξωτερικής εικόνας ιστορικών συνοικιών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (βλ. Λάκκος, Αγία Τριάδα κ.ά.).
• Συντήρηση των Ενετικών Τειχών και ειδική σήμανση όπου θα αναφέρεται η ονομασία του κάθε μέρους αλλά και αναλυτικές πληροφορίες ιστορικού χαρακτήρα.
• Πρόγραμμα συστηματικής ψηφιοποίησης και έκδοσης όλων των ιστορικών αρχείων που φυλάσσονται σε πνευματικά ιδρύματα της πόλεως, έχοντας ως στόχο την γνωστοποίησή τους στο ευρύτερο κοινό.

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ

Το «Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο» Ηρακλείου, είναι μια σοβαρή πρόκληση για τον πολιτισμό αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου. Για τα αμέσως επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι ζημιογόνο κατά εκατοντάδες χιλ. ευρώ ετησίως με ήπια λειτουργία χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη των μεγαλεπήβολων εκδηλώσεων που διαφημίζονται.
Δηλαδή, κάθε χρόνο ο Δήμος θα καλείται να καταβάλλει τα κόστη κατασκευής ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ή ενός σύγχρονου Δημοτικού Θεάτρου, για ένα κτήριο που δεν καλύπτει στην πραγματικότητα την επιτακτική ανάγκη για σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές στην πόλη.

Είναι σκανδαλώδες τη στιγμή που όσοι ασχολούνται με τα πολιτιστικά γνωρίζουν άριστα ότι π.χ. 3 τουλάχιστον αίθουσες του που ονομάζονται «Θέατρα» δεν είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν για παραστάσεις ενώ στα χιλιάδες τετραγωνικά του «Πολιτιστικού» δεν υπάρχει εκθεσιακός χώρος.

Σε αυτά τα πλαίσια: 

– Το βάρος της χρηματοδότησης πρέπει να περάσει στην κεντρική κυβέρνηση, όπως συμβαίνει με τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
– Θα πρέπει να υπάρξει νέα μελέτη από γνώστες του αντικειμένου και μετατροπή των χώρων του κτηρίου ώστε να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες σύγχρονων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ   

Ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει από το ΤΑΙΠΕΔ κτίρια στο κέντρο της πόλης, όπως τα πρώην αστυνομικά μέγαρα στην Δικαιοσύνης και στην πλατεία Λιονταριών και να εκπονηθεί σχέδιο μετατροπής τους σε χώρους πολιτισμού, όπως Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη, ένα Σύγχρονο Δημοτικό Θέατρο κ.α.

Σε συνδυασμό με τις ως άνω προτάσεις, το ιστορικό Κέντρο της πόλης, πρέπει και μπορεί να μετατραπεί σε χώρο υψηλής αισθητικής και δημόσιων καλλιτεχνικών εκθεμάτων. Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κτιρίων, θα προκηρυχθούν διεθνείς καλλιτεχνικοί και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την εμπλουτισμό του κέντρου με έργα σύγχρονης τέχνης υψηλής αισθητικής πλήρως συνυφασμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.

Επίσης, στα πλαίσια της βούλησής μας για την ουσιαστική μετατροπή του Ηρακλείου σε πόλη όπου ανθούν ο πολιτισμός, οι Τέχνες και η αισθητική, πρόθεσή μας είναι:

* Η δημιουργία αυτοχρηματοδοτούμενης Δημοτικής Σχολής Καλών Τεχνών.

* Φεστιβάλ Κινηματογράφου / ταινιών μικρού μήκους.

* Η αποκέντρωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Σε συνεργασία με το θεατρικό έμψυχο δυναμικό του Δήμου, Θεσμοθέτηση του “Συνοικιακού Θεάτρου” για τις περιαστικές περιοχές και την ενδοχώρα, με τουλάχιστον 2 παραστάσεις ανά Δημοτικό διαμέρισμα ανά εξάμηνο. Διοργάνωση ή ενθάρρυνση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε κάθε συνοικία της πόλης. Ίδρυση  περισσότερων πνευματικών κέντρων με έμφαση στις τέχνες

*Ανάδειξη της τοπικής μικρό-λαογραφίας των συνοικιών σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της εκάστοτε περιοχής.

* Σε συνεννόηση με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εδρεύει μόνιμα στο Ηράκλειο ένας θίασος υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ, χρησιμοποιώντας το θεατρικό έμψυχο δυναμικό της Ανατολικής Κρήτης.

*Καταγραφή Δημοτικών ακινήτων και πρόγραμμα υιοθέτησης τους, όπου είναι εφικτό, από καλλιτεχνικές ομάδες υπό συγκεκριμένα κριτήρια και υποχρεώσεις.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook