Η Δύναμη Πολιτών νοικοκυρεύει τον Δήμο και πετυχαίνει περισσότερα για τους δημότες!
Το νοικοκύρεμα σε κάθε επίπεδο υπήρξε βασικός πυλώνας του σχεδιασμού και της πολιτικής δράσης της Δημοτικής Αρχής του Βασίλη Λαμπρινού, όπως είχε ήδη περιγραφεί στο πρόγραμμα της Δύναμης Πολιτών για την περίοδο 2014-2019. Ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια στην θεσμική και διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου υπήρξε διαρκής στόχος, με αποκορύφωμα την σύνταξη νέου, σύγχρονου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών.
Κύρια συνιστώσα του εξορθολογισμού και του νοικοκυρέματος ήταν η εργώδης προσπάθεια για ανόρθωση και ενίσχυση των οικονομικών του Δήμου, ο οποίος μέσα σε τέσσερα χρόνια κατέστη εύρωστος και ανταποδοτικός, επιτυγχάνοντας να απεξαρτηθεί από τον δανεισμό και να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητά του. Περαιτέρω, καταβλήθηκαν συνεπείς και συντονισμένες προσπάθειες για την τακτοποίηση ιδιαίτερα σημαντικών εκκρεμοτήτων, με πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των δημοτών.
Πολλές οι αντίστοιχες παρεμβάσεις, με πιο εμβληματικά παραδείγματα την πολεοδομική τακτοποίηση των σχολικών κτηρίων, με 82 σχολεία να έχουν ήδη τακτοποιηθεί, και την ολοκλήρωση επίπονων πολεοδομικών εργασιών που χρόνιζαν. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η χωροθέτηση των ρεμάτων “Χρυσοβαλάντου” και “Κατσαμπαδιανό”, που αποτελούσε εκκρεμότητα από το 2007. Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, επιτεύχθηκε η απεμπλοκή 5 ιδιαίτερα σημαντικών πολεοδομικών μελετών, που αφορούν μεγάλα τμήματα του αστικού ιστού. Αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αγίας Τριάδας, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια σειρά από διαμορφώσεις σε αυτή την ιστορική συνοικία.
Η Δημοτική Αρχή του Βασίλη Λαμπρινού επέδειξε αυξημένη φροντίδα στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, δηλαδή την κοινή κληρονομιά όλων των δημοτών. Σε επίπεδο ακίνητης περιουσίας, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν περισσότερα από 200 δημοτικά ακίνητα, αστικά και αγροτικά. Ακόμα περισσότερο, σε επίπεδο πολιτιστικού πλούτου, κυριολεκτικά διασώθηκε από την εγκατάλειψη και τη φθορά η πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου με σχεδόν 1000 έργα τέχνης, τα οποία είναι πλέον ασφαλή, καταγεγραμμένα και ταυτοποιημένα, ενώ ψηφιοποιήθηκαν και εκτίθενται διαδικτυακά στο σύνολό τους σε συνεργασία με το ΙΤΕ. Παράλληλα, διασώθηκαν κυριολεκτικά από την καταστροφή τα παλαίτυπα βιβλία της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, ένα θησαυρός κυριολεκτικά, με βιβλία που ξεκινούν ήδη από τον 15ο αιώνα, τα οποία πλέον συντηρούνται και αποκαθίστανται με την συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Δεν αρκέστηκε, όμως, αυτή η Δημοτική Αρχή στην διαφύλαξη και διάσωση του ακίνητου και πολιτιστικού περιουσιακού φορτίου του Δήμου Ηρακλείου, αλλά επέτυχε να εξασφαλίσει για τους δημότες διεκδικήσεις πολλών χρόνων. Μεταξύ άλλων, οι σημαντικότερες χρόνιες διεκδικήσεις του Δήμου Ηρακλείου που έγιναν πραγματικότητα, είναι η παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου, μετά από ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο και τον Οργανισμό Λιμένος και η παραχώρηση από το ΤΕΘΑ έκτασης περίπου 14.000τ.μ. από το Στρατόπεδο Μπετεινάκη για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος, που αποτελεί διαρκή διεκδίκηση των κατοίκων του Καρτερού και για άλλες χρήσεις.
Μαζί καταφέρνουμε περισσότερα, πηγαίνουμε το Ηράκλειο μπροστά και θα συνεχίσουμε να προχωράμε μόνο μπροστά!