«Ε. Σχοιναράκη: Το Ηράκλειο αξίζει συλλογική στρατηγική για τον Τουρισμό»
Η υποψήφια Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, συνοδευόμενη από υποψήφιες και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», πραγματοποίησε επίσκεψη στο τοπικό γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη συνομίλησε με υπαλλήλους, άκουσε τα ζητήματα που της έθεσαν και αντάλλαξε μαζί τους ιδέες και προτάσεις αναφορικά με την πολιτική που θα εφαρμόσει ως νέα Δημοτική Αρχή για τον Τουρισμό.
Η επικεφαλής του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Τουρισμός πρέπει να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία γιατί ως κλάδος παράγει αξία, με έμφαση στη συλλογικότητα, την ευελιξία και την καινοτομία και να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.»
Η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη υπογράμμισε πως, ο Τουρισμός είναι ανάπτυξη και πρέπει να αποτελεί μοχλό αναβάθμισης της νέας εικόνας του Ηρακλείου. Η πόλη μας έχει ισχυρότατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για εμάς, αποτελεί προτεραιότητα να έχει το Ηράκλειο 12 μήνες τουριστικό ενδιαφέρον με έμφαση σε όλες τις μορφές τουρισμού (Γαστρονομικό, Αθλητικό, Θαλάσσιο, Πολιτιστικό, Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό, Συνεδριακό, Αγροτουρισμό, Υπαίθρου, Θαλάσσιο και Εκπαιδευτικό).
Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και ανάπτυξης για τη νέα Πολιτική Τουρισμού που, ως νέα Δημοτική Αρχή θα κληθεί να υλοποιήσει, και θα εστιάζει στα παρακάτω:
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Ανάπτυξη μορφών Θεματικού Τουρισμού
Αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος και υποδομών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του κλάδου
Ποιοτική βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών
Διασύνδεση τουρισμού, πολιτισμού και πρωτογενούς τομέα
Καινοτόμες δράσεις εξωστρέφειας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του τόπου
Προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης και της κρητικής φιλοξενίας
Στρατηγική προβολή της γαστρονομίας, της κρητικής διατροφής και των κρητικών προϊόντων
Βαρύτητα στην χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών με τουριστικό περιεχόμενο
Ενίσχυση και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Διαφύλαξη της Τοπικής Ταυτότητας
Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος
Η ενίσχυση του Τουριστικού Προϊόντος θα επιτευχθεί με παράλληλη προώθηση του Πολιτισμού και του πρωτογενούς τομέα και συγκεκριμένα με:
Την ανάδειξη του ανακτόρου της Κνωσσού ως μνημείο Πολιτιστικής και Ιστορικής σημασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ανάδειξη των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων και ενίσχυση των χρήσεων για τους κατοίκους του Ηρακλείου, πάντα με σεβασμό προς την πολιτιστική αξία του χώρου.
Την προστασία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Μηνά και την ψηφιακή προβολή των ιστορικών κειμηλίων του.
Την προβολή και προώθηση της ιστορικότητας της Αγ. Αικατερίνης που αποτελεί τον πυρήνα του Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Ηράκλειο.
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάδειξη της Παλαιάς Πόλης του Ηρακλείου, με στόχο την παρέμβαση και τη διάσωση των παραδοσιακών κτηρίων.
Τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ηρακλείου, έτσι ώστε να αναδειχθεί η πόλη ως Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Δημιουργία Ενιαίου φορέα Σύνδεσης προβολής προγραμμάτων μεταξύ Τουριστικού και Πολιτιστικού και Πρωτογενούς τομέα.
Συνεργασία με το ΙΤΕ για τη χρήση νέων τεχνολογιών και δημιουργία διαδραστικού ψηφιακού περιεχομένου για δράσεις θεματικού τουρισμού στο Ηράκλειο.
Δημιουργία Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθετηρίου για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προβολής της στο εξωτερικό.
Ανάδειξη του Πολιτιστικού Κέντρου Οίνου και Πνεύματος στο Βενεράτο, που αυτή τη στιγμή παραμένει ανενεργό, σε Ακαδημία Κρασιού και Λαδιού, με στόχο το Κέντρο να μετατραπεί σε πόλο έλξης τοπικής γευσιγνωσίας και κρητικής παράδοσης. Σε συνδυασμό με τη Μονή Παλιανής μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την ενδοχώρα.
Δημιουργία οάσεων Πολιτισμού και Τουρισμού στην ενδοχώρα: Αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας στις δημοτικές ενότητες. Ανάδειξη του Βυζαντινού πολιτισμού μέσω δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών και ενιαίου δικτύου μνημείων, όπως η Μονή Γοργολαΐνη, το Κάστρο Νικηφόρου Φωκά που είναι το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο της Κρήτης, καθώς και όλες οι διάσπαρτες Βυζαντινές εκκλησίες του Δήμου.
Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» πιστεύει ότι ο Τουρισμός αποτελεί για το Ηράκλειο τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και είναι υπόθεση όλων.