Ζελένσκι: Δεν δέχτηκε τον Γκουτέρες στην Ουκρανία λόγω της επίσκεψής του στο Καζάν

Δημοσιεύτηκε στις 25/10/2024 16:00

Ζελένσκι: Δεν δέχτηκε τον Γκουτέρες στην Ουκρανία λόγω της επίσκεψής του στο Καζάν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να δεχθεί στο Κίεβο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ εξαιτίας της επίσκεψης του Αντόνιο Γκουτέρες στο Καζάν της Ρωσίας όπου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής της ομάδας Brics, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

«Μετά το Καζάν, ήθελε να έρθει στην Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος δεν δέχθηκε την επίσκεψή του» εξαιτίας του «εξευτελισμού του Διεθνούς Δικαίου στο Καζάν», δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Εντωμεταξύ σε μείζον θέμα ρητορικής αντιπαράθεσης  Ρωσίας και Ουκρανίας αναδεικνύεται η πιθανή συμμετοχή στον πόλεμο στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στο πλευρό της Μόσχας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στο πεδίο της μάχης από τις 27-28 Οκτωβρίου, επικαλούμενη αναφορές των μυστικών υπηρεσιών.

Ο ίδιος δεν ανέφερε σε ποιον τομέα της πρώτης γραμμής αναμένεται να σταλούν βορειοκορεάτες στρατιώτες ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Ο ρόλος της Βόρειας Κορέας

Ο Πούτιν δήλωσε πως είναι δουλειά της Ρωσίας αν θα αποφασίσει ή όχι να χρησιμοποιήσει Βορειοκορεάτες στρατιώτες και είπε πως αν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε η Μόσχα θα κάνει ό,τι θέλει προκειμένου να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη πως έχουν δει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 3.000 στρατιώτες στη Ρωσία για να αναπτυχθούν ενδεχομένως στην Ουκρανία, μια κίνηση την οποία η Δύση θεωρεί πως αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όταν πρέπει να αποφασίσουμε κάτι, θα αποφασίσουμε… αλλά είναι κυριαρχική απόφασή μας αν θα το εφαρμόσουμε, αν δεν το εφαρμόσουμε, αν το χρειαζόμαστε», είπε ο Πούτιν στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο Πούτιν είπε πως η Δύση έχει πει κατ΄επανάληψη πως εξαρτάται από την Ουκρανία πώς θα διασφαλίσει την ασφάλειά της – «με ή χωρίς το ΝΑΤΟ».

Ζελένσκι

«Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν τη ματαιότητα μιας τέτοιας προσέγγισης στις σχέσεις με τη Ρωσία, τόσο καλύτερα θα είναι για τον καθένα, και ίσως, πάνω απ΄ όλα, για τους ίδιους», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο.

Το άρθρο 4 της συμφωνίας αναφέρει: «Αν ένα από τα μέρη δεχθεί ένοπλη επίθεση από οποιοδήποτε κράτος ή πολλά κράτη και ως εκ τούτου βρεθεί σε κατάσταση πολέμου, το άλλο μέρος θα παράσχει αμέσως στρατιωτική και άλλη υποστήριξη με όλα τα μέσα στη διάθεσή του».

Ο Πούτιν δεν αρνήθηκε χθες, Πέμπτη, τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε στρατιώτες στη Ρωσία αλλά είπε πως είναι θέμα της Μόσχας το πώς διαχειρίζεται τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής με την Πιονγκγιάνγκ και κατηγόρησε τη Δύση ότι κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι υπέρ της Ρωσίας»

Την ίδια στιγμή η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται και καταδεικνύει την υπεροχή της Ρωσίας σε στράτευμα και εξοπλισμό καθώς ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα από τους Δυτικούς συμμάχους που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθειά της.

Απαντώντας σε ερώτηση αν νομίζει πως ο πόλεμος μπορεί να γίνει κάποιου είδους παγωμένη σύγκρουση όπως στην Κορέα ή στην Κύπρο, ο Πούτιν είπε:

«Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι υπέρ της Ρωσίας, μιλάω ωμά, χωρίς οποιονδήποτε δισταγμό, και θα πρέπει να προχωρήσει με βάση τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης», είπε ο Πούτιν.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, του 80% περίπου του Ντονμπάς –μιας ζώνης που περιλαμβάνει τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ– και του 70% και πλέον των επαρχιών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση εδώ, δεν θα υπάρξουν ανταλλαγές», είπε ο Πούτιν. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτούς τους συμβιβασμούς, είμαστε λογικοί. Αλλά δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Είπε πως η Ουκρανία έχει ήδη απορρίψει δύο φορές ρωσικές πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός.

© Πηγή: In.gr