Ζαχάροβα κατά Πάιατ: Η Ρωσία δεν είναι οπαδός του «διαίρει και βασίλευε»
Τις καταγγελίες του Τζέφρι Πάιατ ότι μια υποτιθέμενη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας συμφέρει μόνο τη Ρωσία σχολίασε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με τα όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης σε συνέντευξή του για τη Ρωσία.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα είχε επίσης αναφέρει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο στις σχέσεις της με τις χώρες της Ευρώπης.
Όπως τόνισε η κ. Ζαχάροβα:
«Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, η Ρωσία δεν είναι οπαδός της πολιτικής «διαίρει και βασίλευε» και δεν θέτει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε εξάρτηση από την ποιότητα των σχέσεων του εταίρου της με μια τρίτη χώρα. Δεν είναι η πρακτική μας να κάνουμε προβοκάτσιες, να υποστηρίζουμε τις σιγοκαίουσες συγκρούσεις και να ανάβουμε καινούργιες».
Επεσήμανε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα σταθερό και κατανοητό σύστημα διεθνών σχέσεων και τάσσεται υπέρ της προσήλωσης στους κοινούς στόχους, στην καταπολέμηση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών, η κλιματική αλλαγή και, τελευταία, η πανδημία.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της επίλυσης διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ τόνισε την «ανάγκη της σωφροσύνης και της καλής γειτονίας», κάτι που αφορά όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όλες τις περιπτώσεις.
Η Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε «πρώτον: να μην ξεχνιέται η ιστορία των διμερών σχέσεων, η οποία πάντα αποτελεί καλή πηγή στοιχείων προς ανάλυση» και «δεύτερον, να θυμηθεί κανείς την ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες».
Συγκεκριμένα για τον Τζέφρι Πάιατ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«O κ. Πάιατ κατηγορεί τη Ρωσία για χρήση ενεργειακών πόρων ως όπλου. Αυτό δεν είναι αληθές. Σας υπενθυμίζω ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όπλα ως όπλο, εναντίον αμάχων σε πολλές κυρίαρχες χώρες».
Πυρά και κατά Στόλτενμπεργκ
Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σχολίασε και τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι «η Ρωσία αυξάνει την παρουσία της στη Μεσόγειο και έχει τα στρατεύματά της στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ».
«Τα ρωσικά πλοία είναι παρόντα στη Μεσόγειο από αμνημονεύτων χρόνων. Όταν δεν υπήρχε καν το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά πλοία βρίσκονταν εκεί με διαφορετικούς σκοπούς: εμπορικούς, παροχής βοήθειας στους εταίρους μας, εξασφάλισης της ασφάλειάς μας, που το δικαιούμαστε», τόνισε η κ. Ζαχάροβα.
Πρόσθεσε δε ότι «δεν είναι η Ρωσία που πλησιάζει στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι το ΝΑΤΟ που συνεχώς επεκτείνεται προς τα ρωσικά σύνορα».