Υποκλοπές: «Καμία κίνηση για τα κατασκοπευτικά λογισμικά» στην Ευρώπη – Απειλή για τους πολίτες και τη Δημοκρατία
«Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές για να σταματήσει την έκθεση σε προγράμματα κατασκοπείας», τονίζει η ισπανική El Debate αναφέροντας και την Ελλάδα στο άρθρο της.
Συγκεκριμένα τονίζει: Μήνες μετά το διεθνές σκάνδαλο που προκλήθηκε από την κατασκοπεία μέσω του συστήματος Pegasus, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σχέδιο για να ανταποκριθεί στις «απειλές για τους ανθρώπους και τη δημοκρατία» που θέτει η αδιάκριτη χρήση αυτού του τύπου τεχνολογίας από διάφορα συστήματα πληροφοριών, ακόμη και από ιδιώτες ή ιδιωτικές εταιρείες, αναφέρει σε άρθρο της η El Debate.
Τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας για το Pegasus και άλλα κατασκοπευτικά προγράμματα εγκρίθηκαν τον Ιούνιο του 2023. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε νομοθετικές αλλαγές, αλλά οι Βρυξέλλες δεν έχουν κάνει ακόμη καμία κίνηση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών, είναι πολύ πιθανό το θέμα αυτό να μην αντιμετωπιστεί μέχρι την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Δεν είναι μόνο ευαίσθητο λόγω των εξευτελιστικών συνεπειών της αναγνώρισης του νομικού κενού που επιτρέπει την κατασκοπεία των ευρωπαίων πολιτών χωρίς νομικές συνέπειες, αλλά και επειδή θα μπορούσε να αποκαλύψει ορισμένες κοινές πρακτικές στις υπηρεσίες πληροφοριών.
«Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επαρκεί για να σταματήσει τη δράση αυτή», αναγνωρίζει το Κοινοβούλιο σε δήλωσή του. Η ανησυχία είναι διπλή: αφενός, η κατασκοπεία με προγράμματα από άλλες χώρες. αφετέρου, η χρήση κατασκοπευτικών προγραμμάτων της ΕΕ σε κατασταλτικά καθεστώτα.
Εκκρεμεί η αξιολόγηση για Ελλάδα και Κύπρο
Εκκρεμεί μια αξιολόγηση από την Επιτροπή σχετικά με το εάν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία «πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν αυτό το είδος προγράμματος».
Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη και ότι απομακρύνεται από τη διαφάνεια που τόσο περιφρονούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Η πιο διαβόητη περίπτωση ήταν η κατασκοπεία βασικών προσώπων στην Ισπανία από το Μαρόκο χρησιμοποιώντας το ισραηλινό πρόγραμμα Pegasus, αλλά δεν είναι η μοναδική. Το Κοινοβούλιο έδωσε επίσης ως παράδειγμα τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Galina Timchenko, εξόριστη στη Γερμανία, η οποία επίσης κατασκοπεύτηκε με το εν λόγω πρόγραμμα. Ακόμη και άλλοι ευρωβουλευτές έχουν καταγγείλει ότι κατασκοπεύονται με άλλα προγράμματα.
Η εμπλοκή της ΕΥΠ
Στην Ελλάδα, δύο μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας (ΕΥΠ) αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και η έρευνα για κατάχρηση spyware από την Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών έχει υποστεί απροσδόκητες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της υπόθεσης σε άλλο εισαγγελέα.
Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία, η εθνική ερευνητική επιτροπή διαπίστωσε ότι τα θύματα επιλέχθηκαν για πολιτικούς λόγους. Στην Ισπανία, ο δικαστής που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση ανέστειλε προσωρινά την έρευνα για τις επιθέσεις κατά του προέδρου και ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης από το Μαρόκο λόγω της έλλειψης συνεργασίας από τις ισραηλινές αρχές.
Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι η γαλλική εταιρεία Nexa Technologies διέθεσε το πρόγραμμα κατασκοπείας Predator σε κατασταλτικές κυβερνήσεις όπως αυτές της Αιγύπτου, του Βιετνάμ και της Μαδαγασκάρης. Στην Ιρλανδία, έχει υποβληθεί αίτημα για διερεύνηση του ρόλου του ομίλου Intellexa στην πώληση αυτών των προγραμμάτων.
Παρά τις υπόνοιες για παραβιάσεις των ελέγχων των εξαγωγών διπλής χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη αποτελεσματικής παρακολούθησης.
Πιστεύουν ότι αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον ώριμο για κακόβουλους παράγοντες στην Ευρώπη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Intellexa και η Cytrox με έδρα την ΕΕ έχουν προστεθεί σε μαύρη λίστα».