Χρυσός: Η μεγάλη ζήτηση εκτόξευσε τις απάτες στην Κίνα

Δημοσιεύτηκε στις 03/05/2024 15:40

Χρυσός: Η μεγάλη ζήτηση εκτόξευσε τις απάτες στην Κίνα

Τους τελευταίους μήνες η ζήτηση από την Κίνα οδήγησε σε μεγάλο βαθμό το ράλι της τιμής του χρυσού. Η μεγάλη ζήτηση, όμως, έφερε και αύξηση των κρουσμάτων απάτης με διακίνηση κατώτερου των προδιαγραφών ή τεχνητού χρυσού, κυρίως σε διαδικτυακές αγορές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις κρατικές αρχές.

Η πιο καθαρή μορφή χρυσού αναφέρεται συνήθως ως χρυσός 999, επειδή έχει περιεκτικότητα σε χρυσό 99,9%. Είναι ο χρυσός των 24 καρατίων.

«Ο ψεύτικος χρυσός γίνεται μείζον πρόβλημα στην Κίνα, καθώς περισσότεροι Κινέζοι προσπαθούν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό», δήλωσε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος του China Market Research Group Shaun Rein.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε ζήτηση για χρυσό, έχοντας ξεπεράσει την Ινδία το 2023 και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο.

Οι κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι (Ι+10%), σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

«Η ζήτηση για χρυσό σε συνδυασμό με τους μη ενημερωμένους  Κινέζους καταναλωτές και επενδυτές που δεν μπορούν να κάνουν ξεχωρίσουν τον χρυσό 24 καρατίων από ένα μέταλλο κατώτερης  ποιότητας δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για απατεώνες», πρόσθεσε ο Rein.

Πραγματικός εναντίον ψεύτικου χρυσού

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές από απατεώνες, η κυβέρνηση της Κίνας δημοσίευσε πρόσφατα συμβουλές για τον τρόπο αναγνώρισης της αυθεντικότητας των χρυσών κοσμημάτων.

Μεταξύ άλλων, προτρέπονται οι αγοραστές να προσέξουν τον ήχο του μετάλλου όταν πέφτει ή να δοκιμάσουν να στάξουν νιτρικό οξύ επάνω στο μέταλλο. Εάν το μέταλλο γίνει πράσινο, το  χρυσό αντικείμενο είναι είτε κατασκευασμένο από άλλο συνηθισμένο μέταλλο είτε επιχρυσωμένο.

Επιπλέον, ένας καταναλωτής που είναι εξοικειωμένος με τον χρυσό θα μπορούσε να εντοπίσει ένα ψεύτικο από το βάρος του σε σχέση με το μέγεθος και τον όγκο του, είπε ο Νίκος Καβάλης, ιδρυτικός συνεργάτης της εταιρείας συμβούλων για την έρευνα πολύτιμων μετάλλων, Metals Focus.

«Ανάλογα με το σχέδιο, είναι δυνατό επίσης να εντοπιστούν ψεύτικα κοσμήματα από τη σκληρότητά τους – ο χρυσός 999 είναι πολύ μαλακός», πρόσθεσε.

«Το πρώτο που μπορεί να κάνει ένας καταναλωτής για να προστατεύσει τον εαυτό του είναι να αγοράσει από αξιόπιστες πηγές, είτε πρόκειται για online είτε στο κατάστημα», είπε ο Καβάλης.

Τα πλαστά προϊόντα δεν είναι νέο φαινόμενο στην Κίνα. Η χώρα  ηγείται του κόσμου σε προϊόντα παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας, με ώθηση τόσο από τους αγοραστές που δεν γνωρίζουν ότι αγοράζουν απομιμήσεις όσο και από εκείνους που τα αναζητούν ενεργά.

Τα ψεύτικα είναι άφθονα στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, «από χρυσές μέχρι πειρατικές τσάντες Chanel», δήλωσε ο Rein της China Market Research Group.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις χρυσού, αν και βρίσκονται σε ταχεία ανάπτυξη, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν ένα μικρό μέρος της κατανάλωσης χρυσού στην Κίνα, με τους περισσότερους να προτιμούν να τον αγοράζουν από φυσικά σημεία πώλησης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Το WGC υπενθυμίζει στους καταναλωτές να μην ανταλλάσσουν την ασφάλεια της αγοράς τους για ύποπτα χαμηλές τιμές», δηλώνουν από το συμβούλιο στο CNBC.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook