Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στις 25/12/2019 12:15

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο πλανήτης φοράει τα γιορτινά του και εμείς σας παρουσιάζουμε χριστουγεννιάτικα έθιμα από διάφορες γωνιές του κόσμου.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια οικουμενική γιορτή, με τη γέννηση του Θεανθρώπου να γιορτάζεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα διαφορετικά χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις, όμως, χρωματίζουν αυτή τη γιορτή σε κάθε χώρα, με ιδιαίτερο τρόπο, κάνοντας την παράλληλα να φαντάζει μοναδική. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Αιθιοπία

Η Αιθιοπία υπήρξε από τις πρώτες αυτοκρατορίες που υιοθέτησαν τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους τον 4ο αι. μ.χ. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί το δικό της ημερολόγιο και τα Χριστούγεννα στην χώρα («Genna») εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, κατόπιν νηστείας 43 ημερών, την οποία αποκαλούν «Η νηστεία των προφητών» («Tsome Nebiyat»).

Χριστούγεννα στη Λαλιμπέλα

Ιδιαίτεροι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί πραγματοποιούνται στην Λαλιμπέλα (Lalibela), πόλη που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Διάσημη για τις 11 μονολιθικές εκκλησίες της, οι οποίες είναι λαξευμένες εντός των βράχων και οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αυτή η πόλη του 13ου αιώνα, «Η δική μας Ιερουσαλήμ» όπως την αποκαλούν, προσελκύει κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Χριστουγέννων χιλιάδες προσκυνητές, από διάφορα σημεία της χώρας, ντυμένους με παραδοσιακές λευκές φορεσιές. Η λειτουργία των Χριστουγέννων ξεκινάει τα μεσάνυχτα της παραμονής και ολοκληρώνεται το επόμενο πρωί ανήμερα. Ιερείς, ντυμένοι με λευκά τουρμπάνια και πολύχρωμους μανδύες, κρατώντας μεταλλικά σέιστρα (κάτι σαν μουσικά όργανα), ψέλνουν όλοι μαζί.

Εορταστικό γεύμα & παραδοσιακό παιχνίδι

Το αιθιοπικό χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει το παραδοσιακό πιάτο «Doro Wat», βραστό κρέας, συνοδευόμενο από λαχανικά, πικάντικο τσίλι («berbere»), αιθιοπικό παραδοσιακό ψωμί («injera») και 12 βραστά αυγά που συμβολίζουν την αιωνιότητα. Στην εξοχή, επιπλέον, οι Αιθίοπες έχουν ως έθιμο να παίζουν ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο παιχνίδι, το οποίο αποκαλούν «Ye Genna Chewata» και είναι παρόμοιο με το χόκεϊ επί χόρτου.

«Doro Wat»

Τέλος, 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, στις 19 Ιανουαρίου, οι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Θεοφάνια, με εορτασμούς («Timkat»), οι οποίοι διαρκούν τρεις ημέρες.

Αυστραλία

Στο νότιο ημισφαίριο ο Δεκέμβριος αποτελεί καλοκαιρινό μήνα και έτσι τα Χριστούγεννα για τους Αυστραλούς, αν και εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά έθιμα, έχουν τροποποιηθεί για να ταιριάζουν με τις καιρικές συνθήκες. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα κάλαντα και ο Άγιος Βασίλης συνυπάρχουν με δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, μπάρμπεκιου, μαγιώ, σαγιονάρες και υψηλές θερμοκρασίες.

Η ημέρα των Χριστουγέννων

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα των Αυστραλών περιλαμβάνει, συνήθως, μπάρμπεκιου σε εξωτρικό χώρο και αποτελείτε από κρύα, κυρίως, πιάτα, στα οποία κυριαρχεί ο αστακός και η καραβίδα. Για επιδόρπιο σερβίρεται πάβλοβα επικαλυμμένη με φρέσκα φρούτα. Επιπλέον, πολλοί παιρνούν την ημέρα αυτή στην παραλία, κάνοντας σέρφ, πικνίκ και φορώντας αγιοβασιλιάτικους σκούφους. Τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος δεν έρχεται με ταράνδους, αλλά, με καγκουρό.

Αυστραλιανά Έθιμα

Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα των Αυστραλών περιλαμβάνουν κάλαντα από τοπικές μπάντες ή χορωδίες, σε εξωτερικούς χώρους υπό το φώς των κεριών και χριστουγεννιάτικες εορταστικές παρελάσεις, με άρματα, Αγιούς Βασίληδες και κάθε είδους διασκεδαστές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τα καταστήματα προβαίνουν σε τεράστιες εκπτώσεις, ενώ παράλληλα, διεξάγονται και δύο ετήσιες εορταστικές αθλητικές εκδηλώσεις, ένας αγώνας κρίκετ μεταξύ εθνικών ομάδων στη Μελβούρνη και ο ετήσιος αγώνας ιστιοπλοΐας από το Σίδνεϊ στο Χόμπαρτ.

Ισλανδία

Οι «Jolasveinarnir»

Στην Ισλανδία, επισήμως, οι Χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ξεκινούν την 11η Δεκεμβρίου με τον ερχομό του πρώτου από τους 13 «Jolasveinarnir», μαγικά πλάσματα (τρόλς ή ξωτικά) που κατοικούν στο βουνό. Γιοί της Gryla και του Leppaludia, δύο δράκων μου σύμφωνα με τον μύθο έτρωγαν τα άτακτα παιδιά, τα παιχνιδιάρικα και σκανταλιάρικα αυτά όντα, κατεβαίνουν ένα ένα, κάθε βράδυ έως την Παραμονή των Χριστουγέννων, από τα βουνά που κατοικούν για να γιορτάσουν με τους ανθρώπους τα Χριστούγεννα και να σκαρώσουν φάρσες. Σύμφωνα με το έθιμο, τα παιδιά πρέπει να αφήσουν στο περβάζι τους ένα παπούτσι, ώστε, την ώρα που κοιμούνται, οι «Jolasveinarnir», να τους αφήσουν μέσα σε αυτό, είτε ένα μικρό κέρασμα ή παιχνίδι, αν ήταν φρόνιμα, είτε μια σάπια πατάτα, αν ήταν άτακτα.

Τα εορταστικά γεύματα

Η 23η Δεκεμβρίου, εκτός από την ημέρα που οι Ισλανδοί γιορτάζουν τον άγιο – προστάτη τους, Thorlakur, θεωρείτε και η τελευταία μέρα των χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών. Η παράδοση επιτάσσει οι Ισλανδοί να τρώνε σαλάχι συνοδευόμενο με πουρέ πατάτας και να πίνουν ένα τοπικό αλκοολούχο ποτό («brennivin»), ζυμωμένο με δημητριακά ή πατάτα και αρωματισμένο με κύμινο. Η επόμενη μέρα, η Παραμονή των Χριστουγέννων, αποτελεί τη σημαντικότερη εορτή, με τους Ισλανδούς να απολαμβάνουν παραδοσιακό γεύμα, το οποίο περιλαμβάνει λιχουδιές όπως καπνιστό αρνί («Hangikjot»), ψητό χοιρινό μαριναρισμένο με γλυκιά σάλτσα και συνοδευόμενο από καραμελωμένες πατάτες («Hamborgarhruggur») και δανέζικο ρυζόγαλο (Ris a l’amande).

Ισλανδικά χριστουγεννιάτικα έθιμα

Την ημέρα εκείνη στην Ισλανδία έχουν τη συνήθεια να υλοποιούν δύο ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα έθιμα. Σύμφωνα με το πρώτο, «Jolabokaflod», οι Ισλανδοί δωρίζουν στους αγαπημένους τους ένα καινούριο βιβλίο για ανάγνωση, παράδοση που κρατάει από το 1944 και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Εκδοτών της Ισλανδίας διανέμει δωρεάν σε κάθε ισλανδικό σπίτι έναν κατάλογο («Bokatidinti») με όλα τα εκδιδόμενα βιβλία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να επιλέξουν από αυτό. Το δεύτερο έθιμο επιτάσσει οι Ισλανδοί να φορούν ένα καινούριο κομμάτι ύφασμα (π.χ. κάλτσες), διαφορετικά η «Χριστουγεννιάτικη Γάτα» θα τους «κατασπαράξει».

Τέλος των εορτών

Μετά την Παραμονή οι 13 «Jolasveinarnir» αρχίζουν ένας ένας να αποσύρονται πίσω στις σπηλιές που κατοικούν, με τον τελευταίο να αποχωρεί των Θεοφανίων , στις 6 Ιανουαρίου, όπου σηματοδοτείται και το τέλος της εορταστικής περιόδου.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook