Χούθι: Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ ζητά τον διπλάσιο στόλο για να τους αποκρούσει

Δημοσιεύτηκε στις 21/06/2024 21:58

Χούθι: Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ ζητά τον διπλάσιο στόλο για να τους αποκρούσει

Η ναυτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα για να φέρει σε πέρας την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ πρέπει να υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι, δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Τέσσερα σκάφη της ΕΕ (ανάμεσά τους τρεις φρεγάτες) περιπολούν στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης από τον Φεβρουάριο. Στο διάστημα αυτό, έχουν παράσχει στενή βοήθεια σε 164 πλοία, έχουν καταρρίψει περισσότερα από δώδεκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχουν καταστρέψει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων, δήλωσε ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο Bloomberg.

Οι Χούθι, τα μέλης της σιιτικής οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ ή «Υπερασπιστές του Θεού» ξεκίνησαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία πέρυσι για να πιέσουν το Ισραήλ και τους συμμάχους του να εγκαταλείψουν τον πόλεμο στη Γάζα και να πιέσει τον ανεφοδιασμό του Ισραήλ. Η εκστρατεία όμως αναστατώσει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας πολλά πλοία να πλέουν χιλιάδες μίλια κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής. Σκοπός της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ είναι μόνο η προστασία της ναυσιπλοΐας και όχι η ευθεία εμπλοκή με την Υεμένη, το Ιράν ή άλλες χώρες.

«Η προειδοποίηση του κινήματος των Χούθι με έδρα την Υεμένη τον περασμένο μήνα ότι θα στοχοποιήσει πλοία που ανήκουν σε εταιρείες που ελλιμενίζουν ένα μόνο πλοίο στο Ισραήλ έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τους εμπορικούς ναυλωτές», δήλωσε ο Γρυπάρης. Ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα πιέζοντας για πρόσθετους πόρους. «Δεν διαθέτουμε τόσα πολλά μέσα και όλη η περιοχή που πρέπει να καλύψουμε είναι τεράστια», είπε. «Πιέζω όλα τα κράτη μέλη να παράσχουν περισσότερα μέσα» πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις της CENTCOM και ο ρόλος της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower (θα βρίσκεται στη βάση της Σούδας από 25 έως 29 Ιουνίου και πιθανώς να παραμείνει στη Μεσόγειο) και τριών πολεμικών πλοίων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μαχητές χτύπησαν το ανθρακωφόρο Tutor με ένα drone, εκρηκτικό σκάφος και βαλλιστικούς πυραύλους, όπως είναι εμφανές στο παραπάνω βίντεο. Το πλοίο εν τέλει βυθίστηκε αφού εγκατέλειψε το πλήρωμα πλην ενός αγνοουμένου. «Η αποστολή της ΕΕ έχει αμυντική εντολή και οποιαδήποτε αύξηση του μεγέθους του στόλου της που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα ήταν για να μπορέσει η δύναμη να αυξήσει το γεωγραφικό της εύρος, αντί να υιοθετήσει μια πιο συγκρουσιακή στάση», δήλωσε ο Γρυπάρης.

«Δεν πιστεύουμε ότι το χτύπημα των Χούθι μπορεί να λύσει το πρόβλημα», δήλωσε. «Κάποιες άλλες χώρες δοκίμασαν παρόμοιες ενέργειες πριν από μερικά χρόνια και κάποιες άλλες χώρες εξακολουθούν να το κάνουν και βλέπουμε ότι αυτό δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος».

«Καθημερινά ανεβοκατεβαίνουν στο στενό περίπου 40 ή 50 πλοία, οπότε χρειάζεται σημαντικός αριθμός πλοίων για να μπορέσει να παρασχεθεί η στενή προστασία (συνοδεύουν τα πλοία μέχρι να βρεθούν εκτός εμβέλειας των Χούθι). Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε αυτή τη στενή προστασία, αλλά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον όγκο».

Ο περιορισμένος αριθμός των σκαφών που έχει στη διάθεσή της έχει περιορίσει την επιχείρηση Aspides σε ένα μικρό τμήμα της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στο στενό Bab-el-Mandeb μεταξύ Υεμένης και Τζιμπουτί, ένα σημείο με μεγάλη κίνηση όπου τα πλοία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις. Παρόλα αυτά έχουν συνοδέψει δεκάδες πλοία στους προορισμούς τους με ασφάλεια.

Στιγμιότυπο από τον κατάπλου της Φ/Γ
ΥΔΡΑ μετά την ολοκλήρωση της τρίμηνης αποστολής της στην Ερυθρά Θάλασσα.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook