Ζεστασιά, περισσότερο φως, ανοιχτοί χώροι και λιτές γραμμές – αυτές είναι οι τάσεις που προβλέπεται να ακολουθήσουν τη νέα χρονιά τα αρχιτεκτονικά γραφεία, φιλοδοξώντας να αλλάξουν την άποψη που θέλει τους γραφειακούς χώρους απρόσωπους – αρχής γενομένης από την εταιρεία αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού Gensler, η οποία δημοσίευσε πρόσφατα τις σχεδιαστικές προβλέψεις της για το 2024.
Καθώς η εταιρεία συνεργάζεται με πελάτες για την αναβάθμιση των χώρων των γραφείων τους, τους προτρέπει να «εστιάζουν λιγότερο στο πόσα άτομα εισέρχονται στο γραφείο – και περισσότερο στην ευεξία των ομάδων και των ατόμων που εργάζονται εκεί», ανέφερε στο Bloomberg η Ναταλί Ένγκελς υπεύθυνη του τμήματος Παγκόσμιων Πρακτικών Κοινότητας της Gensler. Υπάρχουν όμως προκλήσεις σ΄αυτό τον στόχο – και είναι πολλές.
Χρηματοοικονομικές εταιρείες
Οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ακολουθούν μια «σπαρτιάτικη λογική» σε σύγκριση με όσες βρίσκονται στη Silicon Valley, που διαθέτουν πινγκ πονγκ και τραπέζια γεμάτα σνακ στα γραφεία τους. Όμως, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την επιστροφή στο γραφείο, η Ένγκελς εκτιμά ότι οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες συνειδητοποιούν ότι και αυτές πρέπει να κάνουν τους χώρους τους πιο φιλόξενους και βασισμένους στην ευεξία των εργαζομένων. Αν και δεν ενστερνίστηκαν τις ανέσεις του κλάδου της τεχνολογίας από την αρχή, τώρα σύμφωνα με την Ένγκελς, αρχίζουν να ρωτούν, «ποιες είναι μερικές από αυτές τις ανέσεις που βρίσκουμε αλλού, που δεν είναι κακό να έχουμε στον χώρο εργασίας;»
Ο καφές δεν είναι το σημαντικό. Όσο φυσικά είναι η ικανότητα να μετακινείσαι ανάμεσα σε ένα γραφείο και έναν ίσως πιο άνετο χώρο εργασίας όλη την ημέρα. «Σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται πολύ άγχος και ανάκη για υψηλή απόδοση, τι χρειάζονται οι άνθρωποι για να κάνουν ένα διάλειμμα χωρίς να χρειαστεί να φύγουν και να απομακρυνθούν εντελώς;» αναρωτιέται η Ένγκελς.
Νομικά γραφεία
Τα δικηγορικά γραφεία υπολογίζουν επίσης το ρόλο που παίζει ο σχεδιασμός στην ψυχική υγεία των εργαζομένων τους. Σε πολλές αντίστοιχες επιχειρήσεις, τα παράθυρα ανοίγουν μόνο προς δωμάτια και γραφεία, τα οποία τείνουν να έχουν αδιαφανείς τοίχους. Αυτό εμποδίζει τους υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση σε πραγματικό φυσικό φως, διαταράσσοντας την αίσθηση του χρόνου και τη διάθεσή τους.
Η Gensler συνεργάστηκε με την Cassels, μια καναδική δικηγορική εταιρεία, για να αυξήσει τη σχέση αναλογίας φωτός στο γραφείο τους. Ο όροφος διαθέτει πλέον χώρο συγκέντρωσης με πρόσβαση σε παράθυρα και εξωτερική θέα, μαζί με παραδοσιακά διαχωρισμένους χώρους εργασίας.
Tech
Εκεί όπου παλαιότερα, εταιρείες μπορεί να έχουν αναπτύξει νέες ιδέες σχεδίασης σε όλο τον κόσμο με βάση προτεραιότητες από πάνω προς τα κάτω, η Ένγκελς ισχυρίζεται ότι θα δοθεί έμφαση στη δοκιμή διαφορετικών φωτισμών, μοτίβων, προσανατολισμών του χώρου εργασίας και ακόμη και τοποθεσιών εκτός κεντρικών κόμβων.
Παρ’ όλη τη συζήτηση για τις νεότερες γενιές εργαζομένων που μαθαίνουν από τους πιο έμπειρους ομολόγους τους μέσω της προσωπικής συνεργασίας, δεν είναι όλα τα γραφεία σχεδιασμένα για τη διαδικασία της καθοδήγηση. Το γραφείο του μέλλοντος, στην τεχνολογία και όχι μόνο, θα δημιουργήσει χώρους για να διευκολύνει αυτή τη σύνδεση, επισήμανε η Ένγκελς.
«Φτάσαμε σε ένα σημείο πριν την πανδημία όπου οι άνθρωποι πήγαιναν σε κλειστούς χώρους για να δέχονται όλες τις κλήσεις τους. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν υπήρχε κρυφή ακρόαση», είπε η Ένγκελς. «Τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι σχεδιάζουμε τον ανοιχτό χώρο λίγο περισσότερο έχοντας κατά νου την ομάδα, τη συνεργασία και την καθοδήγηση». Οι κλειστοί χώροι θα εξακολουθούν να είναι ο κανόνας για εμπιστευτικές συνομιλίες, αλλά στην τεχνολογία και όχι μόνο, η Gensler προβλέπει ότι οι χώροι γραφείων θα δίνουν προτεραιότητα στην εξωστρέφεια.
Στο κάτω-κάτω, ένα γραφείο είναι το μέρος όπου πηγαίνεις να δουλέψεις. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ο αγαπημένος χώρος κανενός. Παρ’ όλα αυτά η Ένγκελς διευκρινίζει πως οι εταιρείες συνειδητοποιούν επίσης ότι τα γραφεία φαίνονται λίγο πιο ελκυστικά εάν βρίσκονται κοντά σε μέρη που θέλουν να επισκεφτούν οι εργαζόμενοι – όπως πολιτιστικά ιδρύματα, θέατρα και χώρους συγκέντρωσης πολιτών. «Αρχίζουμε να βλέπουμε πολλές εταιρείες να θέλουν να πραγματοποιήσουν μια μετάβαση προς αυτές τις τοποθεσίες», είπε.
Πηγή:ΟΤ